Μητσοτάκης από Οδησσό: Η παρουσία μου εδώ αντανακλά τον σεβασμό του ελεύθερου κόσμου προς τον ηρωικό ουκρανικό λαό

Τα μηνύματα του Πρωθυπουργού προς την Ουκρανία και τους ομογενείς. Τι είπε για την έκρηξη κοντά στην ελληνική αποστολή.
Ο Πρωθυπουργός στη βαριά βομβαρδισμένη Οδησσό
Ο Πρωθυπουργός στη βαριά βομβαρδισμένη Οδησσό
Dimitris Papamitsos

Μετά τη συνάντηση του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οδησσό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της μίλησε και για την πυραυλική επίθεση κοντά στο σημείο που βρισκόταν η ελληνική αποστολή.

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την έκρηξη κοντά στην ελληνική αποστολή

«Ήμασταν στο λιμάνι της Οδησσού και ο Πρόεδρος Ζελένσκι και το επιτελείο του μας έκαναν μία ξενάγηση, εξηγώντας μας από τη μία τη σημασία του λιμανιού για τις εξαγωγές της Ουκρανίας και από την άλλη δείχνοντάς μας τις σημαντικές ζημιές τις οποίες έχει υποστεί αυτή η κρίσιμη υποδομή, όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες. Kαι λίγο μετά, καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε και μία μεγάλη έκρηξη.

Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας. Επηρεάζει, οπως βλέπετε εδώ. Καταστρέφονται πολιτιστικά μνημεία τεράστιας αξίας.

Και νομίζω ότι αυτός είναι και ένας λόγος παραπάνω που όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έρθουν στην Ουκρανία.»

″Μου εντυπώθηκε η εικόνα της καταστροφής αλλά και της γενναιότητας του ουκρανικού λαού”

Στην αρχή των δηλώσεων του ο Πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ζελένσκι για τη θερμή υποδοχή, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον αποτρόπαιο βομβαρδισμό της 2ας Μαρτίου κατά αστικών συγκροτημάτων στην πόλη της Οδησσού.

Παράλληλα τόνισε ότι τον «αποτροπιασμό μας για τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της χώρας σας τον έχουμε εκφράσει πολλές φορές, αλλά δεν θα σταματήσει ποτέ να μας προκαλεί οδύνη τέτοιος βαθμός βιαιότητας και βαρβαρότητας, που οδηγεί στον θάνατο αμάχους, μικρά παιδιά, ακόμα και βρέφη.»

Αναφερόμενος στην περιήγηση που έκανε στην πόλη, σημείωσε ότι «μου εντυπώθηκε ξεκάθαρα από τη μία η εικόνα της καταστροφής που έχετε υποστεί αλλά από την άλλη και η εικόνα της ανθεκτικότητας και της γενναιότητας του ουκρανικού λαού.»

Λίγα λουλούδια από τους δύο ηγέτες στο σημείο που έχασαν αθώοι άνθρωποι τη ζωή τους μετά από ρωσική πυραυλική επίθεση
Λίγα λουλούδια από τους δύο ηγέτες στο σημείο που έχασαν αθώοι άνθρωποι τη ζωή τους μετά από ρωσική πυραυλική επίθεση
Dimitris Papamitsos

Επίσης τόνισε τη συγκίνηση του στην πόλη που χαρακτήρισε μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. «Εδώ όπου η Φιλική Εταιρεία άναψε την φλόγα της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, με το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», αλλά και στον τόπο-σύμβολο όπου αντιστέκεται ο ουκρανικός λαός παλεύοντας για τη δική του ελευθερία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε και στη Μαριούπολη η οποία μαζί με την Οδησσό υπήρξε επί αιώνες ζωτικός κόλπος του Ελληνισμού σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης.

Μίλησε επίσης για τη χαρά του που συνάντησε εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, που αποτελούν τη ζωντανή συνέχεια της μακραίωνης αυτής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

«Η παρουσία μου εδώ αντανακλά, πιστεύω, τον σεβασμό όλου του ελεύθερου κόσμου προς τον ηρωικό λαό σας. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει τη δέσμευση της πατρίδας μου, της Ελλάδας, να παραμείνει στο πλευρό σας. Συμπαραστάτης στη δίκαιη προσπάθεια να υπερασπιστείτε το έδαφός σας, την εθνική σας κυριαρχία, αλλά και την αξιοπρέπεια των δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών της Ουκρανίας», τόνισε κατά τις κοινές δηλώσεις ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μία στάση αρχής που η Ελλάδα τήρησε από την πρώτη στιγμή.

«Γιατί τον 21ο αιώνα κανείς πόλεμος δεν μπορεί να ματώνει την καρδιά της Ευρώπης. Ούτε να παραβιάζει με βία το Διεθνές Δίκαιο και κυρίως τα καθορισμένα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα μίας ανεξάρτητης χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ απευθυνόμενος στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισήμανε ότι «η χώρα μου υπερασπίζεται διαχρονικά την ειρήνη, απορρίπτοντας τον όποιο ανιστόρητο αναθεωρητισμό. Πολύ περισσότερο καθώς και η ίδια έχει στο παρελθόν βρεθεί αντιμέτωπη με επιθετικότητα. Και σε καιρούς που ο αυταρχισμός και ο δεσποτισμός αποτελούν μαύρες κηλίδες στο χάρτη και στον πολιτισμό μας.»

Μητσοτάκης και Ζελένσκι περπάτησαν στη βομβαρδισμένη Οδησσό
Μητσοτάκης και Ζελένσκι περπάτησαν στη βομβαρδισμένη Οδησσό
Dimitris Papamitsos

″Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα”

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στη συμμετοχή της Ελλάδας στην αμυντική συνδρομή της Ευρώπης ενώ μιλώντας πιο συγκεκριμένα για την οικονομική ενίσχυση της Ε.Ε., σημείωσε ότι αυτή είναι κοντά στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωταγωνίστρια στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την εκταμίευση ενός πρόσθετου ποσού, ύψους 50 δισ. ευρώ, για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

«Η Ουκρανία χρειάζεται προβλεψιμότητα, όχι απλά βραχυπρόθεσμη, αλλά και μεσοπρόθεσμη. Και πριν από ένα μήνα μάλιστα οργανώσαμε στην Αθήνα, μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ειδικό Συνέδριο για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, με συμμετοχή δεκάδων επιχειρήσεων», επισήμανε ο Πρωθυπουργός κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που έχει πλέον εξελιχθεί σε βασικό κόμβο για τις διεθνείς μεταφορές, από αλλά και προς τη δοκιμαζόμενη Ουκρανία.

«Κύριε Πρόεδρε, στηρίζουμε την ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική προοπτική σας, πιστεύοντας ότι οι προϋποθέσεις τους θα αποτελέσουν τελικά ένα κέρδος για όλους τους Ουκρανούς. Είναι κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η εμπειρία όλων των κρατών-μελών της Ευρώπης. Γι’ αυτό και οι δικές σας ταχύτητες προς τις ευρωπαϊκές δομές θα πρέπει τώρα να αυξηθούν», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην επικείμενη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη, «όχι μόνο γιατί δεν πρέπει να σβήσει η ελπίδα της ειρήνης στην Ουκρανία, αλλά γιατί η Ελλάδα και ο κόσμος την έχουμε ανάγκη.»

«Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα για την προάσπιση της εθνικής της ακεραιότητας. Και το ότι είμαι προσωπικά εδώ στην Οδησσό τώρα, σημαίνει ότι ο Ελληνισμός θα είναι πάντα εδώ, όπως εξάλλου το θέλει η κοινή μας ιστορία», συνέχισε τις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας
Dimitris Papamitsos

«Επισκέφθηκα την Οδησσό γιατί είναι ταυτισμένη με την Ελληνική Επανάσταση»

Ερωτηθείς γιατί επισκέφθηκε την Οδησσό και όχι το Κίεβο, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι αυτό έγινε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο Ζελένσκι «όχι μόνο για να βρεθώ και να ζήσω ο ίδιος την εμπειρία τού να βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή αυτού του πολέμου, αλλά και γιατί, όπως είπα, η Οδησσός είναι ταυτισμένη στη συνείδηση της πατρίδας μας με τον αγώνα για ανεξαρτησία, με την Ελληνική Επανάσταση, καθώς εδώ συγκροτήθηκε η Φιλική Εταιρεία και δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις που οδήγησαν τελικά στην ανεξαρτησία της πατρίδας μου.

Βρίσκομαι όμως εδώ για ένα λόγο ακόμα: για να καταδείξω και την οικονομικά πολύ μεγάλη σημασία της Οδησσού ως το βασικό λιμάνι των ουκρανικών εξαγωγών προς την Ευρώπη και προς τον κόσμο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί ανοιχτός αυτός ο δίαυλος της ναυσιπλοΐας για να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της, έτσι ώστε να μπορεί να έχει και πρόσθετα έσοδα και με αυτό τον τρόπο να στηρίζεται και η οικονομία της, η οποία προφανώς δοκιμάζεται από αυτόν τον διετή πόλεμο.»

Ο Πρωθυπουργός στο εσωτερικό του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας
Ο Πρωθυπουργός στο εσωτερικό του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας
Dimitris Papamitsos

«Αυτός ο πόλεμος μας αφορά όλους»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ο πόλεμος αυτός μας αφορά όλους, αφορά όλους τους Ευρωπαίους. Πριν από δύο χρόνια έγινε το αδιανόητο: ξεκίνησε ένας πόλεμος ουσιαστικά στην καρδιά της Ευρώπης. Από μία επιθετική δύναμη η οποία αμφισβήτησε το Διεθνές Δίκαιο και παραβίασε με την χρήση των όπλων τα αναγνωρισμένα σύνορα μιας άλλης χώρας.

Δεν μπορούμε, λοιπόν, ούτε να στεκόμαστε σιωπηλοί ούτε να παραμένουμε ουδέτεροι σε αυτόν τον αγώνα που δίνει η Ουκρανία για την υπεράσπιση του πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών».

Δημοφιλή