Μητσοτάκης: Στεκόμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας

Ο Πρωθυπουργός μίλησε από το Βελιγράδι για την πρόοδο και την προοπτική των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Σερβίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Dimitris Papamitsos

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Σερβία και μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσις, σε δηλώσεις του εστίασε στην πρόοδο των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

«Είναι σχέσεις οι οποίες είναι σφυρηλατημένες στο πέρασμα του χρόνου, καθώς τα κράτη μας δεν βρίσκονται μόνο κοντά γεωγραφικά, αλλά συναντώνται και συμβαδίζουν και σε όλες τις μεγάλες ιστορικές επιλογές», τόνισε ο Πρωθυπουργός και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κοινή Διακήρυξη που είχε υπογραφεί το Δεκέμβριο του 2019, στο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

«Η συνεργασία Ελλάδας και Σερβίας επεκτείνεται και στην ενεργειακή και εφοδιαστική ασφάλεια»

«Θέλουμε να προωθήσουμε περαιτέρω τις οικονομικές - επενδυτικές μας σχέσεις, σε συγκεκριμένους τομείς αλλά και σε συγκεκριμένα έργα», δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται στη διασύνδεση των δύο χωρών στην ενέργεια και τις μεταφορές.

«Αυτή η περιφερειακή διασυνδεσιμότητα, το πόσο γρήγορα μπορούν να ταξιδεύουν οι πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και τα αγαθά, αποτελεί τελικά έναν από τους πιο σημαντικούς δρόμους που οδηγούν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Βέβαια, η συνεργασία Ελλάδας και Σερβίας επεκτείνεται και στην ενεργειακή και εφοδιαστική ασφάλεια, όπως και στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας. Υποστηρίζουμε πάρα πολύ θερμά τον κάθετο διάδρομο μεταφοράς αερίου από τον νότο στον βορρά και αντίστροφα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι «θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε φυσικό αέριο στη σερβική αγορά μέσω του τερματικού σταθμού και της Ρεβυθούσας αλλά και άλλων πλωτών σταθμών, ενώ εσείς με τη σειρά σας θα μπορούσατε να μας παραχωρήσετε μεγάλους χώρους αποθήκευσης τους οποίους διαθέτετε.»

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάπτυξη της σερβικής οικονομίας επισημαίνοντας ότι «είναι μακράν η μεγαλύτερη οικονομία στα Δυτικά Βαλκάνια. Και καθώς η Ελλάδα βγαίνει και αυτή από την οικονομική κρίση, πιστεύω ότι οι δύο οικονομίες μας είναι συντονισμένες σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κατά συνέπεια η διασύνδεσή τους μόνο όφελος μπορεί να έχει και για τις δύο χώρες.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει υπάρξει ίσως ο πιο σταθερός σύμμαχος, αγαπητέ μου Αλεξάνταρ, στεκόμαστε στο πλευρό σας υπέρ της ευρωπαϊκής σας προοπτικής.»

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον, για τα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς να υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για τη Σερβία, τη μεγαλύτερη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων».

Οι δύο ηγέτες μετά τις κοινές δηλώσεις
Οι δύο ηγέτες μετά τις κοινές δηλώσεις
Dimitris Papamitsos

«Μας ανησυχεί το θέμα της έντασης στο Κόσοβο»

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε τις δηλώσεις του με αναφορά στο θέμα του διαλόγου για την Πρίστινα.

«Όπως γνωρίζετε, η δική μας θέση για το Κόσοβο παραμένει σταθερή. Και πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση και ο διάλογος είναι μονόδρομος για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών. Και αυτό θα σηματοδοτούσε, τελικά, και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή που είναι ο απώτερος στόχος όλων μας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με ανησυχία τις εντάσεις των τελευταίων μηνών.

«Δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε επικίνδυνες καταστάσεις του παρελθόντος και ξέρω ότι αυτό θέλει και ο Πρόεδρος Βούτσιτς», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Δημοφιλή