Μητσοτάκης στην ΠτΔ για τα εμβόλια: Πίεση στις εταιρείες να τιμήσουν τα συμβόλαια με την Ε.Ε

Για την πορεία της πανδημίας, το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την πορεία του εμβολιασμού συζήτησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
ASSOCIATED PRESS

Το θέμα της αντιμετώπισης του κορονοϊού κυριάρχησε στην αρχική συζήτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό, στην πρώτη επίσημη συνάντηση τους για το 2021. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει από τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη, δεν έκρυψε όμως και την ανησυχία που εκφράζουν οι ειδικοί για τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, που σε συνδυασμό με την αύξηση της κινητικότητας μπορεί να αλλάξουν την εικόνα που υπάρχει σήμερα. «Γι’ αυτό και απαιτείται αυξημένη προσοχή και βέβαια διαρκής, εβδομαδιαία ανάλυση από τους επιδημιολόγους των επιπτώσεων της σταδιακής χαλάρωσης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ εκτίμησε ότι παρά τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπήρξε συμμόρφωση από πολίτες και επαγγελματίες.

Εκεί που εστίασε ο πρωθυπουργός, ήταν στο θέμα του εμβολιασμού. Οπως ενημέρωσε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, χθες εμβολιάστηκαν 20.000 πολίτες και συνολικά έως τώρα έχουν γίνει 200.000 εμβολιασμοί. «Και βέβαια, όπως έχω πει πολλές φορές, θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερους, πλην όμως είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον αριθμό των εμβολίων που παίρνουμε στα πλαίσια των ευρωπαϊκών διαδικασιών αγορών. Έχουμε ασκήσει μεγάλη πίεση στις εταιρείες να τιμήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι σύντομα θα προστεθεί στα υπάρχοντα εμβόλια ακόμα ένα, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων. Παράλληλα αναφέρθηκε στην στρατηγική της κυβέρνησης της και στην απόφαση της να διαφυλαχθεί η δεύτερη δόση, ώστε να είναι σίγουρο ότι αυτοί που θα εμβολιαστούν θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων. «Άλλες ευρωπαϊκές χώρες επέλεξαν μια διαφορετική στρατηγική και καθώς δεν έχουν αυτή τη στιγμή εμβόλια, γιατί υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις, αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία. Το εμβόλιο σύμφωνα με τους ειδικούς, προστατεύει όταν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις. Δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητά του, όταν έχει γίνει μια μόνο δόση, γι’ αυτό και επιμένουμε πάρα πολύ στο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα», διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ χαρακτήρισε συγκινητικές τις εικόνες των ηλικιωμένων που τήρησαν με εντυπωσιακή συνέπεια τα ραντεβού τους στα εμβολιαστικά κέντρα και έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας από τους υγειονομικούς. «Νομίζω ότι είναι μια διαδικασία που απέδειξε ότι η ελπίδα δεν έχει ηλικία. Και αυτή είναι η διαγενεακή αλληλεγγύη πάνω στην οποία στηρίζεται κάθε πολιτεία και κάθε κοινωνία η οποία επιδεικνύει σεβασμό ειδικά προς τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας και γίνεται πράξη στη χώρα μας. Οπότε είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος στο μέτωπο αυτό, αλλά κάθε μέρα θα παρατηρούμε τα δεδομένα, θα τα θέτουμε στη διάθεση των ειδικών και αυτοί παίρνουν πάντα τις τελικές αποφάσεις», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Την ανάγκη να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση γιατί ο ιός είναι μια συνεχής και ενεργή απειλή, τόνισε η Προέδρος της Δημοκρατίας, ενώ χαρακτήρισε αναγκαίο το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων να γίνει με τη μεγαλύτερη υπευθυνότητα. «Είναι συγκινητική η προθυμία με την οποία προσέρχονται οι ηλικιωμένοι συμπατριώτες μας να εμβολιαστούν. Παραδίδουν ένα μάθημα ανθρωπιάς και ευθύνης σε όλους και ελπίζω ότι το παράδειγμά τους θα το ακολουθήσουν όλοι οι συμπολίτες μας ακόμα και αυτοί που εξακολουθούν να αρνούνται την αναγκαιότητα του εμβολιασμού», υπογράμμισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να είναι προσωρινές οι δυσκολίες στην παράδοση των εμβολίων.

Δημοφιλή