ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16/10/2019 19:51 EEST

Μητσοτάκης στο Γαλλικό Πρακτορείο: Kυρώσεις στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν βοηθούν στο προσφυγικό

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει πως η Ευρώπη δεν εκβιάζεται με τις απειλές Ερντογάν, αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο νέου μεταναστευτικού/προσφυγικού κύματος.

Γραφείο Τύπου Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για την Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες αύριο (Πέμπτη 17/10) και μέσω συνέντευξης του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στέλνει μήνυμα στους εταίρους.

Μιλώντας στη Σαντάλ Βαλερί, διευθύντρια του γραφείου του AFP στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός εκφράζει την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέγουν να μην επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην συνέντευξη του αναφέρει ότι θα θέσει το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών στους υπόλοιπους αρχηγούς, προσθέτοντας πως θεωρεί απαράδεκτη την προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό - προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει πως η Ευρώπη δεν εκβιάζεται με απειλές αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος.

Παράλληλα προσθέτει ότι η ΕΕ έχει υπάρξει «γενναιόδωρη» με την Τουρκία, όμως σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι οι αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.

ASSOCIATED PRESS

Όσο για τις εξελίξεις στη Συρία, ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει απαράδεκτη την Τουρκική εισβολή και προσθέτει: «Αποσταθεροποιεί την χώρα και προσφέρει ευκαιρία στους ηττημένους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν. Είναι ένας ακόμα παράγοντας αστάθειας που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα πίεση από προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη του στάθηκε ιδιαίτερα στα 3.000 έως 4.000 ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στην χώρα μας, αναφέροντας ότι δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τους εταίρους να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Oπως επισημαίνει ο Eλληνας Πρωθυπουργός, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία, τονίζοντας πως απαιτείται περισσότερη Ευρωπαϊκή βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται συγκεκριμένα σε τεχνολογικές υποδομές για την ταυτοποίηση πλοιαρίων πριν καν αποπλεύσουν από τα Τουρκικά παράλια και τη δυνατότητα επικοινωνίας με την Ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας ώστε οι βάρκες να ακινητοποιούνται πριν φτάσουν στα Ελληνικά ύδατα.

Τέλος, με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της Κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης» μετά από μια δεκαετία κρίσης. «Είμαστε έτοιμοι, η ισχυρή ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει» τονίζει ο Πρωθυπουργός.