#Megxit: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την παραίτηση του Χάρι και της Μέγκαν

Ποιό θα είναι το επίθετό τους; θα χάσουν τους τίτλους τους και τι ακριβώς σημαίνει οικονομικά ανεξάρτητοι;
ASSOCIATED PRESS

Ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μάρκλ, η Δούκισσα του Σάσεξ, αποφάσισαν να σταματήσουν να δραστηριοποιούνται ως ανώτερα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και σχεδιάζουν να εργαστούν για να γίνουν «οικονομικά ανεξάρτητοι», ανακοίνωσε το ζευγάρι στο Instagram την Τετάρτη.

Η είδηση σόκαρε τόσο την βασιλική οικογένεια όσο και όλο το πανελλήνιο, αν και μετά την επανειλημμένη σκληρή κριτική των μίντια στην Μέγκαν, η απόφαση του ζευγαριού θεωρείται αναμενόμενη.

Γιατί τώρα

Η απόφαση ανακοινώθηκε λίγες μέρες μετά την επιστροφή του ζευγαριού από τις διακοπές τους στον Καναδά για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αν και απρόσμενη, είναι κάτι που χτιζόταν για χρόνια. Ο πρίγκιπας Χάρι είδε την μητέρα του να υποφέρει εξαιτίας των παπαράτσι και τώρα η σύζυγός του βιώνει την ίδια κατάσταση. Η γέννηση του γιου τους, Άρτσι, σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή τους να παραιτηθούν από τα βασιλικά καθήκοντα. Μάλιστα η απόφαση τους να μην δώσουν στο γιο τους κάποιον επίσημο τίτλο, ήταν ένδειξη ότι ήθελαν να του δώσουν το δικαίωμα σε μια ιδιωτική ζωή.

Θα χάσουν τους τίτλους τους;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους Sussex Royal, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν γράφουν πως είναι σε θέση να κρατήσουν τους τίτλους τους, επικαλούμενοι ιστορικό προηγούμενο. Και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως η Βεατρίκη και η Ευγενία, έχουν τίτλους άλλα και εργάζονται.

Ποιό θα είναι το επίθετό τους;

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πως θα ονομάζονται, αλλά δεδομένου ότι έδωσαν το επίθετο Μαουντμπάτεν - Ουίνδσορ στον γιο τους, υποθετικά αυτό θα κρατήσουν και οι ίδιοι.

Πρέπει η βασίλισσα Ελισάβετ να εγκρίνει την απόφασή τους;

Συνήθως τέτοιες σημαντικές αποφάσεις χρειάζονται στην έγκριση της βασίλισσας, αλλά το πριγκιπικό ζεύγος δεν συμβουλεύτηκε την Ελισάβετ πριν ανακοινώσουν την παραίτησή τους. Δεδομένου μάλιστα ότι η βασιλική οικογένεια θεωρείται ουσιαστικά επιχείρηση, δεν έχει λογική να μην ενημερώσουν το «αφεντικό». Στην ουσία ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν ζητούν νέους ρόλους, δεν παραιτούνται πλήρως από το παλάτι.

Γιατί δεν συμβουλεύτηκαν την βασιλική οικογένεια

Στο ντοκιμαντέρ «Χάρι και Μέγκαν: Ένα ταξίδι στην Αφρική» το πριγκιπικό ζευγάρι μιλάει για πρώτη φορά για πολύ προσωπικά θέματα, όπως για την υποτιθέμενη διαμάχη μεταξύ των αδερφών και την πίεση που τους ασκείται από τον βρετανικό τύπο. Ίσως για αυτό δεν ζήτησαν την γνώμη τους πριν την απόφασή τους.

Καταβάλλουν φόρους;

Ο δούκας και η δούκισσα δεν έχουν φορολογικά προνόμια. Αλλά, επειδή δεν έχουν επί του παρόντος εισοδήματα και σε μεγάλο βαθμό ζουν από τα δημόσια και οικογενειακά έσοδα, δεν χρειάστηκε να πληρώσουν κανένα φόρο μέχρι σήμερα.

Η Μέγκαν θα επιστρέψει στην ηθοποιία;

Απίθανο. Η δούκισσα του Σάσεξ έχει ξεκαθαρίσει πως προτεραιότητά της είναι η γυναικεία ενδυνάμωση και η φιλανθρωπική της δουλειά.

Ο Χάρι θα βρει δουλειά;

Αν θέλουν οικονομική ανεξαρτησία, είναι η μόνη επιλογή. Αλλά είναι ασαφές τι θα μπορούσε να κάνει, πέρα από το φιλανθρωπικό έργο του.

Τι σημαίνει οικονομικά ανεξάρτητοι; Δεν ήταν ήδη;

Σύμφωνα με προηγούμενες συζητήσεις περί χρηματοδότησης, είχε απαγορευτεί σε Χάρι και Μέγκαν να κερδίζουν οποιοδήποτε εισόδημα, οποιαδήποτε μορφής. Μέχρι τώρα, το 5% των εξόδων τους πληρωνόταν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, μετά την παραίτησή τους δεν θα λαμβάνουν πια αυτήν την χρηματοδότηση. Το ζευγάρι δήλωσε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει χρήματα από τον πατέρα του Χάρι, τον πρίγκηπα Κάρολο, ο οποίος χρηματοδοτεί το υπόλοιπο 95% των προσωπικών και επαγγελματικών δαπανών του ζευγαριού μέσω του ιδιωτικού του κτήματος, το δουκάτο της Κορνουάλλης. Αλλά θα συνεχίσει να τους χρηματοδοτεί στο ίδιο επίπεδο, δεδομένου του πόσο πληγώθηκε η βασιλική οικογένεια από αυτήν την ανακοίνωση; Ο Χάρι κληρονόμησε επίσης εκατομμύρια από την πριγκίπισσα Νταϊάνα, αλλά μάλλον δεν είναι αρκετά για το ζευγάρι να ζήσει με αυτά.

Δεν επιβαρύνθηκαν οι Βρετανοί φορολογούμενοι με εκατομμύρια για την ανακαίνιση του Frogmore Cottage;

Ναι. Το εξοχικό αρχικά αποτελούνταν από 5 διαφορετικές κατοικίες αλλά μετατράπηκε σε ένα ενιαίο σπίτι για να υποδεχτεί το νιόπαντρο ζευγάρι. Η ανακαίνιση όμως δεν ήταν καθόλου φθηνή, αφού οι Βρετανοί φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με τον λογαριασμό των 2.4 εκατομμυρίων λιρών.

Που θα ζουν τώρα;

Ο δούκας και η δούκισσα δήλωσαν στην ιστοσελίδα τους ότι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Frogmore Cottage ως την επίσημη κατοικία τους για να έχουν μια σύνδεση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά αυτό χρειάζεται την άδεια της βασίλισσας. Το γραφείο της λέει ότι χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστούν το όλο ζήτημα.

πηγή: cnn

Πήγαινε στην αρχική σελίδα