ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/12/2019 08:09 EET | Updated 03/12/2019 08:10 EET

Μια ΕΕ «κλιματικά ουδέτερη» έως το 2050 - Ο στόχος της Συνόδου Κορυφής και οι αντιδράσεις

Τι προβλέπει το προσχέδιο απόφασης και ποιες χώρες αναμένεται να εναντιωθούν.

Reuters
Smoke and steam billows from Belchatow Power Station

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ώστε να εκπληρωθεί ο στόχος για το κλίμα και η ΕΕ να μηδενίσει έως το 2050 τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, βάσει του προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου (έχει προγραμματιστεί για τις 12-13 Δεκεμβρίου) οι ηγέτες φαίνεται πως καλούνται να υιοθετήσουν «τον στόχο η ΕΕ να γίνει κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050», όπως αναφέρει το Reuters. 

Αυτός ο στόχος βέβαια όσο και το ίδιο το κείμενο, φαίνεται πως προαναγγέλλει και σκληρές συγκρούσεις μεταξύ των «28»

Προηγούμενες απόπειρες να δεσμευτούν στην επίτευξη αυτού του στόχου οι ηγέτες των κρατών-μελών εμποδίστηκαν από την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχία, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την καύση άνθρακα. Η Βαρσοβία, η Βουδαπέστη και η Πράγα εξηγούν ότι εναντιώνονται στον στόχο η ΕΕ να γίνει κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050 διότι φοβούνται πως η μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα προκαλέσει ασφυξία στις οικονομίες τους.

Για να πειστούν οι πιο διστακτικές χώρες, το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας αναφέρεται σε «δίκαιη και κοινωνικά ισορροπημένη μετάβαση», στην αναγγελία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ότι θα εκταμιεύσει ποσά και θα κινητοποιήσει κεφάλαια για «πράσινες» επενδύσεις συνολικής αξίας 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ ως το 2030, στην ανάγκη διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας έναντι ξένων δυνάμεων που δεν επιδιώκουν τέτοιους στόχους για την περιβαλλοντική προστασία.

Προφανώς το κείμενο αυτό, που προετοιμάστηκε ενόψει των συνομιλιών των ηγετών, υπόκειται σε αλλαγές. Θα χρειαστεί σε κάθε περίπτωση ομόφωνη στήριξη για να εγκριθεί συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σκοπεύει να προωθήσει τις προσπάθειες επίτευξης του στόχου η ΕΕ να γίνει κλιματικώς ουδέτερη ως τα μέσα του αιώνα και θέλει επίσης οι ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα μέχρι το 2030 να γίνουν ακόμη πιο φιλόδοξοι.

Ο στόχος των Βρυξελλών σήμερα είναι να επιτευχθεί η μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε όλη την ΕΕ κατά 40% ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Η νέα Κομισιόν επιδιώκει ο στόχος αυτός να αυξηθεί στο 50%.

Sponsored Post