ΤΟ BLOG
12/07/2019 12:31 EEST | Updated 12/07/2019 12:31 EEST

Μια υπενθύμιση

Μια κόκκινη γραμμή έχουμε βάλει: Την προστασία της αξίας του ανθρώπου.

NurPhoto via Getty Images

Ψηφίσαμε συνειδητά Νέα Δημοκρατία.Γνωρίζοντας ότι το κόμμα αυτό δεν έχει μεγάλη παράδοση στην πολιτική ορθότητα, ότι δεν βρίσκεται στην κορυφή του αγώνα για την ισότητα των φύλων και την σεξουαλική αυτοδιάθεση, και ότι δεν έκρυψε ποτέ μια τάση προς τον εθνικισμό.

Ψηφίσαμε την Νέα Δημοκρατία γιατί ελπίζουμε και απαιτούμε από το κόμμα, τα στελέχη του και τον ηγέτη του, που είναι και ο πρωθυπουργός της χώρας, να επαναφέρουν την χώρα, την οικονομία, την πολιτική και την κοινωνική ζωή σε μια ομαλότητα, έτσι ώστε να μπορέσει να επανεκκινηθεί ο κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για μια κοινωνία πιο ανοιχτή και προσανατολισμένη στα ανθρωπιστικά ιδεώδη της ενωμένης Ευρώπης. Για να μπορέσουν εκείνες οι θέσεις που κάποτε ονομάζαμε χωρίς να ντρεπόμαστε αριστερές και προοδευτικές να αρθρωθούν αυτόνομα και αυτεξούσια, χωρίς να εργαλειοποιηθούν από μια κλίκα εξουσιομανών που νόμισαν ότι θα μπορέσουν με την ρητορική δεινότητα, την δημαγωγία, τον οπορτουνισμό και το ψέμα να επιβάλουν στην κοινωνία και την πολιτεία την δική τους άποψη περί του τι είναι ο άνθρωπος.

Ψηφίσαμε και στηρίζουμε την Νέα Δημοκρατία λοιπόν για έναν συγκεκριμένο σκοπό, γνωρίζοντας πως η ίδια ακόμα δεν εκπληρώνει κατά πολύ τις προδιαγραφές που έχουμε για ένα κόμμα που θα συνδιαμορφώνει το πρόσωπο μιας φιλελεύθερης, πλουραλιστικής και αλληλοβοηθητικής κοινωνίας.

Την ψηφίσαμε και την στηρίζουμε γιατί ελπίζουμε και απαιτούμε από αυτήν να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για αυτήν την εξέλιξη. Και αυτό το ελπίζουμε και το απαιτούμε από την Νέα Δημοκρατία γιατί ξέρουμε ότι το κόμμα αυτό είναι (δυστυχώς) το μόνο που δεν θα τις εργαλειοποιήσει για τους σκοπούς του. Και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα τις εργαλειοποιήσει γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή την στιγμή το μόνο κόμμα που επιδιώκει να είναι μόνομια φωνή μέσα σε μια πολυφωνική κοινωνία και όχι η μοναδική φωνή σε μια κοινωνική έρημο (και πάλι: δυστυχώς - δεν θα έπρεπε να είναι έτσι αλλά έτσι είναι).

Γι’ αυτό λοιπόν, αντί να γκρινιάζουμε επειδή η Νέα Δημοκρατία δεν έχει περισσότερες γυναίκες στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική της ομάδα, ας ενισχύσουμε και ας υποστηρίξουμε αυτές που έχει στο δύσκολο τους έργο. Για να ανοίξουν έτσι τον δρόμο και σε άλλες, για να δείξουν στους «κλασσικούς» ψηφοφόρους της Νέα Δημοκρατία, ότι μόνο να κερδίσουν μπορούν στηρίζοντας την υποψηφιότητα και το κυβερνητικό έργο γυναικών.

Αντί να ενοχληθούμε με ένα ίσως «πολεμικό» ύφος μερικών από τους (άντρες) υπουργούς της, ας κοιτάξουμε να δούμε αν θα παράγουν ουσιαστικό έργο, έργο που θα κατευθύνει την κοινωνία και την πολιτεία προς το σημείο όπου θα μπορέσουν να αρθρωθούν επιτέλους αυτόνομα και (αντι)πολιτευτικά οι φωνές της κοινωνικής μεταρρύθμισης και του μοντερνισμού. και να γίνουν σεβαστές, και ίσως κάποτε και πλειοψηφικές.

Μια κόκκινη γραμμή έχουμε βάλει: Την προστασία της αξίας του ανθρώπου. Δεν θα επιτρέψουμε απαξιωτικές αναφορές σε πρόσωπα.

Αντίθετα, θεσμικές και συλλογικές ιερές αγελάδες δεν υπάρχουν. Κάθε συλλογική προσπάθεια αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των ανθρώπων που την υλοποιούν. Το γεγονός ότι μια εφημερίδα, ή ένας άλλος θεσμός έχει ένα ένδοξο και σεβαστό παρελθόν ούτε εγγυάται ότι το παρόν και το μέλλον είναι και θα είναι εξ ίσου ένδοξο και σεβαστό, αλλά ούτε και διασφαλίζει ανοσία και άσυλο απέναντι στην κριτική, ακόμα και αν αυτή φαίνεται υπερβολική.