ΔΙΕΘΝΕΣ
12/09/2018 13:06 EEST | Updated 12/09/2018 15:44 EEST

Αν το χάος που επικρατεί στην πολιτική σκηνή στο Brexit μπορούσε να χωρέσει σε μια εικόνα θα ήταν αυτή

Dan Kitwood via Getty Images

Aν και στη χθεσινή συνάντηση των βουλευτών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος που αντιτίθενται στην Τερέζα Μέι και το «σχέδιο του Τσέκερς» επικράτησε η αντίληψη ότι θα σημειωθεί ανάπτυξη στη Βρετανία μετά το Brexit, οι φωτογραφίες που δημοσίευσε ο Dan Kitwood για το Getty Images μόνο αισιοδοξία δεν αποπνέουν. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία εξόδου. Αντιθέτως, πληθαίνουν οι διαφωνίες για το τι είδους Brexit θέλουν. Οι 50 Τόρις που συναντήθηκαν χτες, διαφωνούν με το σχέδιο του Τσέκερς, που περιλαμβάνει την παραμονή της Βρετανίας στην κοινή αγορά αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων μετά το Brexit.

Οι βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους ανήκουν στο ευρωσκεπτικιστικό European Research Group (ERG), συναντήθηκαν την Τρίτη και συζήτησαν το μέλλον της Τερέζα Μέι ως ηγέτη.

Ο ευρωσκεπτικιστής επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, Τζέικομπ Ρις-Μογκ, παρουσίασε μελέτη, σύμφωνα με την οποία αν η Βρετανία υιοθετήσει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τότε μέσα σε 15 χρόνια η χώρα θα έχει κέρδη στην οικονομία της μέχρι και 1,1 τρισ. στερλίνες.

Μάλιστα, επισήμανε ότι αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη, θα επωφεληθεί με 80 δισ. στερλίνες μόνο και μόνο από τη μείωση της φορολογίας και των δημοσίων δαπανών.

Ο τέως υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, χαρακτήρισε το σχέδιο «πρακτικό» και προϊόν «κοινής λογικής» και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε «να ξεκλειδώσει» τις διαπραγματεύσεις.

Πραγματικά, στο άκουσμα των συγκεκριμένων στατιστικών μελετών, οι παρευρισκόμενοι Brexiteers, όπως ο Μπόρις Τζόνσον και ο Πίτερ Μπόουν, θα έπρεπε να δείχνουν ικανοποιημένοι. Όμως, οι φωτογραφίες, δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.

 

Dan Kitwood via Getty Images
Dan Kitwood via Getty Images
Dan Kitwood via Getty Images
GETTY IMAGES
Dan Kitwood via Getty Images

Ο οικονομόλογος Τζόναθαν Πόρτες, πάντως, σε δηλώσεις του στη βρετανική HuffPost, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί για ανάκαμψη της οικονομίας με το που βγει η χώρα από την ΕΕ, είναι εντελώς ψεύτικοι και προφανώς παράλογοι.

Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι χρήστες του Twitter, που διακωμώδησαν τις αντιδράσεις των παρευρισκομένων στη συνεδρίαση:

*Το κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στη βρετανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά 

Sponsored Post