Μίστι Κόπλαντ: Από το φθηνό ξενοδοχείο, στην αποθέωση από Prince και Ομπάμα

Μια μοντέρνα σταχτοπούτα του μπαλέτου: Από το φθηνό δωμάτιο ξενοδοχείου, στην αποθέωση από τον Prince και τον Ομπάμα
ASSOCIATED PRESS

Η ιστορία της Μίστι Κόπλαντ δεν είναι μια συμβατική ιστορία. Κάποιοι θα έλεγαν ότι είναι ένα παραμύθι. Ζούσε σε ένα φθηνό ξενοδοχείο στην Καλιφόρνια μαζί με την μητέρα της και τα πέντε αδέρφια της. Τώρα είναι η πρώτη Αφροαμερικανή πρίμα μπαλαρίνα στην ιστορία του American Ballet Theatre. Την λάτρεψαν ο πρίγκιπας Κάρολος και ο Ομπάμα. Ο Σπάικ Λι τη θέλει στις ταινίες του. Και το πιο σημαντικό έσπασε το στερεότυπο ότι οι μπαλαρίνες πρέπει να είναι λευκές.

«Το μπαλέτο ήταν η διέξοδός μου», λέει η 36χρονη μπαλαρίνα στον Guardian. «Ήταν το πρώτο πράγμα που ήταν πραγματικά δικό μου, μόνο δικό μου, που δεν έπρεπε να μοιραστώ με τα άλλα πέντε μου αδέρφια».

ASSOCIATED PRESS

Γνωρίστηκε πρώτη φορά με το μπαλέτο στα 13 της. Μεγάλη για όσες θέλουν να γίνουν επαγγελματίες. Όμως εκείνη τα κατάφερε.

Όταν ήταν παιδί, δεν της πέρναγε καθόλου από το μυαλό το μπαλέτο. Η οικογένεια της μετακόμιζε συνεχώς αφού η μητέρα της παντρεύτηκε και χώρισε πολλές φορές, δεν είχαν χρήματα και η Κόπλαντ προσπαθούσε να είναι ρεαλίστρια, δεν έκανε όνειρα. Αλλά, στην πραγματικότητα, ήταν πάντα μπαλαρίνα - απλά δεν το γνώριζε. Είχε απίστευτη ελαστικότητα, την τέλεια διάπλαση για χορεύτρια, αλλά εκείνη μισούσε τα κοκαλιάρικα, μακριά πόδια της, τα μεγάλα χέρια και το μικρό της κεφάλι.

Ευτυχώς, μια από τις δασκάλες της το παρατήρησε. Η Κόπλαντ έκανε το πρώτο της μάθημα μπαλέτου σε ένα γήπεδο μπάσκετ. Χρειάστηκε να έρθει η στιγμή που θα βρισκόταν σε κανονικό στούντιο, θα φορούσε το καλσόν της και τη πουέντ, για να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η μια μικρή άστεγη, είχε βρει το σπίτι της.

Παρόλο που ξεκίνησε αργά, έκανε μεγάλη πρόοδο με τη δασκάλα της Σίντυ Μπράντλεϊ. Όταν η μητέρα της αρνήθηκε να την πηγαίνει κάθε τόσο στην άλλη άκρη της πόλης για τα μαθήματα, η Κόπλαντ μετακόμισε στο σπίτι της δασκάλας της. Και ακολούθησε μια δύσκολη περίοδος με δικαστικές διαμάχες για την επιμέλειά της.

Ξεκίνησε να φοιτά στο ABT το 2000, ενώ εντάχθηκε στο Corps de Ballet της σχολής μόλις το 2001.

Η Κόπλαντ έχει πέσει θύμα ρατσισμού κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας στο ABT, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι δεν έχει ούτε το σώμα αλλά ούτε και το ταλέντο για να καταλάβει κορυφαίες θέσεις στο μπαλέτο. Μέχρι πρόσφατα όλες οι πουέντ έβγαιναν στο λεγόμενο nude, που ουσιαστικά ήταν απαλό ροζ. «Γιατί πιστεύετε ότι φοράγαμε μόνο ροζ πουέντς; Γιατί αυτό ήταν το χρώμα που πίστευαν ότι θα έπρεπε να είμαστε.

Όμως σιγά σιγά τα πράγματα αλλάζουν. Οι πουέντ και τα κορμάκια βγήκαν και σε άλλα χρώματα, και αυξήθηκε ο αριθμός των έγχρωμων στο μπαλέτο. Κάτι στο οποίο συνέβαλε και η Κόπλαντ.

Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από της συνεργασίας της με τον Prince. Αν και ήταν η μούσα του, αντιθέτως με τα όσα γράφτηκαν, δεν ήταν ποτέ ζευγάρι.

Επίσης έγινε σύμβουλος του Ομπάμα.

Και τώρα πρωταγωνιστεί στον Καρυοθραύστης. Τώρα την ανησυχεί η ηλικία της. Άργησε να ανθήσει, λέει, και όι έκανε το έκανε με τη μια. Και από ότι φαίνεται, τίποτα δεν θα την σταματήσει τώρα.

View this post on Instagram

@henryleutwyler ❤️

A post shared by Misty Copeland (@mistyonpointe) on

View this post on Instagram

One of my faves 😍😍 @greggdelmanphoto

A post shared by Misty Copeland (@mistyonpointe) on

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση