Μια νέα παιδική χαρά στην πλατεία Δουρούτη φέρνει στο φως την κρυμμένη ενέργεια της γειτονιάς

Από το Ιδρυμα Ωνάση ως δωρεά στον Δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας On Athens.
|
Η νέα παιδική χαρά από ψηλά
Γιάγκος Παπαδόπουλος
Η νέα παιδική χαρά από ψηλά

Eναν ακόμη κρίκο σε μια αλυσίδα από παιδικές χαρές προσθέτει το Ιδρυμα Ωνάση στην Αθήνα. Η νέα παιδική χαρά που κατασκεύασε στο Μεταξουργείο έγινε ως δωρεά στον Δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας On Athens, «μιας ολιστικής πολιτικής παρεμβάσεων μέσα στην Αθήνα», όπως αναφέρουν οι εμπνευστές της. «Εμπλουτίζει τον αστικό χαρακτήρα στην πλατεία Δουρούτη αναγνωρίζοντας τη σημασία του παιχνιδιού αλλά και του πολιτισμού στην καθημερινότητά μας».

Η κρυμμένη ενέργεια της γειτονιάς

Με την ολιστική πολιτική παρεμβάσεων μέσα στην Αθήνα, το Ίδρυμα Ωνάση ανακαλύπτει, όπως αναφέρει, την κρυμμένη ενέργεια της γειτονιάς και της συνοικίας. «Επανασυστήνει» στους κατοίκους το περιβάλλον τους, δημιουργώντας καινούριες εστίες διασύνδεσης. Επενδύει στη μικρή και τοπική κλίμακα, ώστε τα αποτελέσματα να έχουν συνολική απήχηση στον αστικό ιστό. Με την ανακαίνιση ή τη δημιουργία του πλέγματος από παιδικές χαρές, το Ίδρυμα Ωνάση προσεγγίζει το παιχνίδι ως πολιτιστική δράση. Και, με τον τρόπο αυτό, προτείνει τον πολιτισμό του παιχνιδιού.

Οι σύγχρονες πόλεις, όπως η Αθήνα, αναζητούν διαρκώς τα σημεία συνάντησης και τους πυρήνες δημιουργικότητας που ανανεώνουν τον δεσμό τους με τους πολίτες. Η ανάγκη αυτή είναι πιο επιτακτική από οπουδήποτε αλλού στις παιδικές χαρές, την «καρδιά» της γειτονιάς και της συνοικίας, χώρο εκτόνωσης, ομαδικότητας και επικοινωνίας. Για τα παιδιά σημαίνει παιχνίδι και ελεύθερο χρόνο μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Για τους ενήλικες αποτελεί ένα σημείο αλληλεπίδρασης μέσα στην κοινότητα.

Για πρώτη φορά το Ίδρυμα Ωνάση κατασκεύασε παιδική χαρά στην περιοχή της πλατείας Δουρούτη του Μεταξουργείου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Οπως επίσης αναφέρει το Ιδρυμα:

«Ο σχεδιασμός ανταποκρίνεται στα κριτήρια λειτουργικότητας, ασφάλειας και σεβασμού προς το περιβάλλον όπου εντάσσεται ο παιδότοπος. Ουσιαστικά, δημιουργείται μια μεγάλη διαδρομή παιχνιδιού με πολλές διακλαδώσεις, ώστε το κάθε παιδί ή η ομάδα του να επιλέγουν –ανάλογα και με την ηλικία τους– το είδος δραστηριότητας. Σε χωριστό τμήμα βρίσκεται η περιοχή των νηπίων, ενώ όλα τα παιχνίδια είναι τοποθετημένα σε χυτό δάπεδο ασφαλείας, με τον κεντρικό διάδρομο από σταθεροποιημένο κεραμικό. Τα νέα όργανα συνθέτουν ένα μικρό ”δάσος” στην καρδιά της αστικής περιοχής: πολυσύνθετα δεντρόσπιτα (με ανισοϋψείς πύργους, τσουλήθρα, ανεμόσκαλα, γέφυρα, επιφάνεια αναρρίχησης), μπάλες μουσικής αφήγησης, παιχνίδια ελατηρίου, όργανα ισορροπίας, τετραθέσια τραμπάλα με ελατήριο, διαδραστικά ταμπλό για την εκμάθηση των αριθμών και άσκηση λογικής, διθέσιεσ κούνιες ή κούνια-φωλιά για τα νήπια».

Για το Ίδρυμα Ωνάση, όλες οι δράσεις είναι πολιτισμός και ξεκινούν όπως το παιχνίδι: με φαντασία, ευρηματικότητα, πνεύμα συνεργασίας και απελευθέρωση των προσωπικών δυνατοτήτων. Η πολιτική παρεμβάσεων για τους παιδότοπους βασίζεται ακριβώς σε αυτή τη μέριμνα: την προσφορά και τη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος ώστε τα παιδιά να ανακαλύψουν το παιχνίδι, τη φυσική άσκηση, τις ικανότητες επικοινωνίας με συνομηλίκους τους, τις γνωστικές δεξιότητες. Ενώ παίζουν και διασκεδάζουν, αναπτύσσουν συγχρόνως την προσωπικότητά τους με τρόπους που εκείνη τη στιγμή δεν φαντάζονται. Παρατηρούν και ακούν τα άλλα παιδιά. Βιώνουν μια μεγάλη γκάμα συναισθημάτων, μαθαίνοντας παράλληλα την αξία του συμβιβασμού αλλά και πώς να αποφεύγουν την ένταση. Αναγνωρίζουν και σέβονται τα συναισθήματα των άλλων, σε ένα πρώτο «μάθημα» ενσυναίσθησης. Γίνονται μέλη μιας λειτουργικής ομάδας. Μοιράζονται καθήκοντα, παιχνίδια και τη «σειρά» τους στο παιχνίδι. Αναπτύσσουν σταδιακά το αίσθημα της αυτοπεποίθησης.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση