Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε κίνδυνο λόγω κλιματικής κρίσης, τουριστών, αστικής ανάπτυξης

Σε ποιες χώρες και ποια μνημεία πολιτιστικά μνημεία και φυσικές τοποθεσίες είναι στην λίστα κινδύνου της Unesco και ποια κινδυνεύουν να μπουν (χάρτης infographic).
View of Vienna's church towers at sunset
View of Vienna's church towers at sunset
Emya Photography via Getty Images

Πριν λίγες ημέρες η UNESCO πρότεινε να συμπεριληφθεί η Βενετία στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο, κάνοντας λόγο για «ανεπαρκή» μέτρα όσον αφορά την υποβάθμιση της τοποθεσίας, κυρίως λόγω του μαζικού τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής.

Η πρόταση και μόνο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ ιταλών αξιωματούχων και αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη καθώς η απόφαση θα ληφθεί στο Συνέδριο του Οργανισμού στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο πρώην υπουργός δημόσιας διοίκησης της χώρας για την κυβέρνηση Ντράγκι, ο οποίος τώρα ηγείται των προσπαθειών βιωσιμότητας στη Βενετία, είπε ότι η απόφαση της UNESCO δεν αντικατοπτρίζει τη δουλειά που είχε γίνει για την προστασία της πόλης.

Ωστόσο, η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά σε έγγραφο που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα επισημαίνει ότι το θαλάσσιο τείχος της Βενετίας ενάντια στην άνοδο της στάθμης των υδάτων και τις πλημμύρες δεν είχε οριστικοποιηθεί, ότι η απαγόρευση των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων δεν είχε ακόμη επιβληθεί πλήρως καθώς και ότι ορισμένες τοποθεσίες που προτείνονται για νέους τερματικούς σταθμούς κρουαζιέρας ενδέχεται να μην είναι κατάλληλοι.

Η πόλη κλήθηκε επίσης να αναπτύξει μοντέλα για να μειώσει τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό επισκεπτών, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα νέο σύστημα έκδοσης εισιτηρίων για είσοδο στην πόλη κάτι που επανειλημμένα έχει αναβληθεί.

Βέβαια o αριθμός Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο και δυστυχώς εντάσσονται στην σχετική λίστα είναι διαρκώς αυξανόμενος.

Στην μέχρι τώρα λίστα (γράφημα Statista) του βρίσκονται πολλά μνημεία που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες και ασταθή κράτη, όπως η Συρία, ο Λίβανος, η Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Υεμένη, η Βενεζουέλα, η Λιβύη, το Μάλι και η Ουκρανία.

Infographic: Where UNESCO World Heritage Is In Danger | Statista You will find more infographics at Statista

Άλλα έχουν ενταχθεί στην λίστα μετά από εκδήλωση πυρκαγιών όπως οι Τάφοι Tασούμπι στην Ουγκάντα, ή απειλούνται από κατασκευαστικά έργα, όπως ιστορικές τοποθεσίες στην Αίγυπτο και το Ουζμπεκιστάν καθώς και το ιστορικό κέντρο της Βιέννης, όπου η UNESCO αμφισβητεί την κατασκευή ενός μεγάλου νέου ξενοδοχείου.

Η αμφισβητούμενοι όροι ανάπτυξης μιας πόλης ήταν επίσης ο λόγος για τον οποίο το Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο έπαψε το 2021 να θεωρείται πόλη Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Παρόλο όμως που η κλιματική κρίση εκτιμάται πως θα οδηγήσει πολλά μνημεία στην λίστα κινδύνου, καθώς αποτελεί παράγοντα που απειλεί φυσικές τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η Βενετία, εάν τελικά ληφθεί η σχετική απόφαση θα ήταν η μόνη καταχώριση πολιτιστικής κληρονομιάς όπου η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικό αντίκτυπο.

Εκτός από τα ιστορικά κέντρα των ουκρανικών πόλεων Λβιβ και Κιέβου, τα Ηφαίστεια της Καμτσάτκα στη Ρωσία προτείνεται επίσης να ενταχθούν στην ίδια λίστα.

Σοβαρές προειδοποιήσεις έχει απευθύνει ο Οργανισμός και σε ιστορικές πόλεις όπως η Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και η Ζανζιβάρης της Τανζανίας, ενώ έχει σημάνει συναγερμός για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην Αυστραλία.

Επίσης, υπάρχουν ανησυχίες και παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις για σειρά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως το Στόουνχετζ αλλά και φυσικές τοποθεσίας παγκόσμιας κληρονομιάς.

Δημοφιλή