Μπάιντεν: Σε καλό δρόμο η εκκένωση του Αφγανιστάν

Ομως υπό τον φόβο ανθρωπιστικής κρίσης.
Αφγανιστάν
Αφγανιστάν
AP

Οι δυτικές χώρες έσπευσαν να ολοκληρώσουν την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων από το Αφγανιστάν την Τετάρτη, καθώς η προθεσμία για την αποχώρηση ξένων στρατευμάτων στις 31 Αυγούστου πλησίαζε χωρίς κανένα σημάδι ότι οι νέοι ηγέτες των Ταλιμπάν θα επέτρεπαν παράταση.

Σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αεροπορικών μεταφορών τέτοιου είδους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν απομακρύνει περισσότερους από 70.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών τους, του προσωπικού του ΝΑΤΟ και των Αφγανών που κινδυνεύουν, από τις 14 Αυγούστου, μια ημέρα πριν από την εισβολή των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα Καμπούλ για τον τερματισμό μιας 20ετούς ξένης στρατιωτικής παρουσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο και οι υπηρεσίες βοήθειας προειδοποίησαν για επικείμενη ανθρωπιστική κρίση για τον πληθυσμό που έχει μείνει πίσω.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για την τήρηση της προθεσμίας, που είχε καθοριστεί με την ισλαμιστική ομάδα πέρυσι για να τερματιστεί ο μακρύτερος πόλεμος της Αμερικής.

«Όσο πιο γρήγορα τελειώσουμε, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Μπάιντεν την Τρίτη. «Κάθε μέρα επιχειρήσεων φέρνει πρόσθετο κίνδυνο για τα στρατεύματά μας».

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό ανωνυμία, δήλωσαν ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τον κίνδυνο βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας από το Ισλαμικό Κράτος στο αεροδρόμιο.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η προθεσμία για την εκκένωση είναι μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα.

Δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί φοβούμενοι διώξεις έχουν κατακλύσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν, αλλά μόνο οι τυχεροί μπορούν να εξασφαλίσουν θέσεις στις πτήσεις.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από το αεροδρόμιο - όπου στρατιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλα έθνη προσπαθούσαν να διατηρήσουν την τάξη εν μέσω σκόνης και ζέστης.

Μετέφεραν τσάντες και βαλίτσες γεμάτες αντικείμενα και κουνούσαν έγγραφα στους στρατιώτες που θα τους επέτρεπαν την είσοδο. Μερικοί είχαν μαζί τους μικρά παιδιά.

Ενώ το επίκεντρο είναι τώρα σε εκείνους τους ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν, ο κίνδυνος πείνας, ασθενειών και διώξεων αυξάνεται για τον υπόλοιπο πληθυσμό μετά τη λήξη της χαοτικής εξόδου από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, λένε οι υπηρεσίες βοήθειας.

Η ΕΕ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει τετραπλασιασμό της βοήθειας και επιδιώκει τον συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ είπε ότι έλαβε αξιόπιστες αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις από τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων «συνοπτικών εκτελέσεων» αμάχων και αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας που είχαν παραδοθεί. Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι θα ερευνήσουν τυχόν αναφορές.

Η προηγούμενη θητεία των Ταλιμπάν στην εξουσία χαρακτηρίστηκε από τον σκληρό νόμο της σαρία, με πολλά πολιτικά δικαιώματα και βασικές ελευθερίες να περιορίζονται και τις γυναίκες να καταπιέζονται σκληρά.

Διαδρομές διαφυγής

Ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ, ο οποίος αρνήθηκε να φανερώσει το όνομά του, είπε ότι αρκετές διεθνείς ομάδες βοήθειας προσπαθούν απελπισμένα να μεταφέρουν το προσωπικό τους σε γειτονικές χώρες. Οι γείτονες του Αφγανιστάν θα πρέπει να ανοίξουν τα χερσαία σύνορά τους για να επιτρέψουν σε περισσότερους ανθρώπους να φύγουν, λέει ο διπλωμάτης.

«Το Ιράν, το Πακιστάν και το Τατζικιστάν μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση πολύ περισσότερων ανθρώπων χρησιμοποιώντας αεροπορικές ή χερσαίες διαδρομές. Είναι ζωτικής σημασίας οι αεροπορικές και οι χερσαίες διαδρομές που χρησιμοποιούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς», δήλωσε ο διπλωμάτης στο Reuters.

Οι Ταλιμπάν είπαν ότι όλες οι εκκενώσεις ξένων χωρών πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 31 Αυγούστου και ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να προτρέπουν Αφγανούς να φύγουν, ενώ προσπαθούν επίσης να πείσουν τους ανθρώπους στο αεροδρόμιο να πάνε σπίτι τους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν έχουν κάτι να φοβηθούν.

«Εγγυόμαστε την ασφάλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Οι ηγέτες των μεγάλων βιομηχανικών χωρών της G7 - Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες - συζήτησαν την Τρίτη πώς να ολοκληρώσουν την απόσυρση και να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν τώρα που έχουν καταλάβει την εξουσία.

Aφγανιστάν
Aφγανιστάν
AP

Η βρετανική Raab δήλωσε ότι η προθεσμία για την εκκένωση ανθρώπων θα αυξηθεί το τελευταίο λεπτό της επόμενης Τρίτης.

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν, οι οποίοι προσπάθησαν να δείξουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο από τη κατάληψη της Καμπούλ, ξεκίνησαν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης που περιελάμβανε συζητήσεις με μερικούς παλιούς εχθρούς, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Χαμίντ Καρζάι.

Δημοφιλή