ΤΟ BLOG
24/03/2018 10:56 EET | Updated 24/03/2018 10:56 EET

Μπακαλιάρος στο φούρνο με σταφίδες και κρεμμυδάκια για στιφάδο

magiacook

Ένας γευστικός συνδιασμός, απλά υπέροχος!!!

Με αυτό τον τρόπο μαγειρέματος ο βακαλάος, το «ψάρι των φτωχών», γίνεται μια gourmet πρόταση και παίρνει τη θέση του στα Κυριακάτικα ή επίσημα τραπέζια. Για λουκούλειο γεύμα σας προτείνω να φτιάξετε αυτό το πιάτο με μικρά κρεμμύδια για στιφάδο.

Είναι μια διαφορετική πρόταση στο εορταστικό τραπέζι της 25ης Μαρτίου για όσους θέλουν να «ξεφύγουν» από το κλασσικό παραδοσιακό πιάτο αυτής της ημέρας, τον τηγανιτό βακαλάο με σκορδαλιά.

Ο παστός μπακαλιάρος μαγειρεμένος με κρεμμύδια και σταφίδες είναι παραδοσιακό φαγητό της Μεσσηνίας γνωστό ως τσιλαδιά.

Υλικά

1.200 γρ. μπακαλιάρο υγράλατο (παστό) Ισλανδίας

Χυμό ενός λεμονιού

700 γρ. μικρά κρεμμύδια για στιφάδο ή ξερά μεγάλα σε χοντροκομμένες φέτες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/2 κιλό ώριμες ντομάτες ή κονσέρβα ντοματάκια

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

2-3 φύλλα δάφνη θρυμματισμένα σε μικρότερα κομμάτια

φρεσκοτριμμένους κόκκους πιπέρι άσπρο, μαύρο και ροζ

1 φλιτζάνι σταφίδα σουλτανίνα

Υλικά για το τηγάνισμα

αλεύρι

1 1/2 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε το μπακαλιάρο από τα πτερύγια και τον κόβετε σε κομμάτια. Ξεπλένετε το ορατό αλάτι και τον βάζετε σε λεκάνη με νερό για να ξαρμυρίσει. Για 2 ημέρες έχετε τον μπακαλιάρο σε νερό αλλάζοντάς το καθημερινά 2-3 φορές. Στη συνέχεια βγάζετε την πέτσα του μπακαλιάρου και τον τοποθετείτε σε μπολ με το χυμό ενός λεμονιού.

Το επόμενο βήμα είναι να ετοιμάσετε τη σάλτσα. Τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια με ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε την ντομάτα κομμένη σε κυβάκια, τον μαϊντανό, τη δάφνη, τις σταφίδες, το πιπέρι και τα βράζετε σε σιγανή φωτιά περίπου για 25 λεπτά (μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά της ντομάτας).

Εντωμεταξύ τηγανίζετε τον μπακαλιάρο αφού πρώτα τον αλευρώσετε. Τοποθετείτε τα τηγανισμένα κομμάτια σε ταψί και περιχύστε τα με τη σάλτσα που ετοιμάσατε.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου μέχρι να μελώσει η σάλτσα.

Καλή σας όρεξη!

  • Είναι σημαντικό να προμηθευτείτε μπακαλιάρο καλής ποιότητας και προτείνω προέλευσης Ισλανδίας. Είναι ο πιο νόστιμος, με λευκή σάρκα. Κοστίζει ακριβότερα αλλά αξίζει τα λεφτά του.
magiacook
  • Ο αυθεντικός μπακαλιάρος - βακαλάος διακρίνεται από τη λευκή ρίγα που υπάρχει κατά μήκος στο δέρμα του. Αυτή είναι και η πιο ευδιάκριτη διαφορά του από το λινγκ (ling) το οποίο είναι συγγενικό είδος και μπορεί να το δείτε να πωλείται ως μπακαλιάρος. Ο βακαλάος είναι πιο γευστικός και έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία από το λινγκ.
  • Για το τηγάνισμα επιλέξτε καλαμποκέλαιο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Εγώ προτιμώ ελαιόλαδο για πιο πλούσια γεύση.
  • Όταν έχει ζέστη, πάνω από 20 βαθμούς κελσίου, εφαρμόστε τη διαδικασία ξαρμυρίσματος διατηρώντας το μπακαλιάρο στο ψυγείο. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί ο μπακαλιάρος.
  • Για την παρασκευή της σάλστας χρησιμοποιήσετε ώριμες νόστιμες ντομάτες χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Αναδημοσίευση από magiacook.gr