Μπαρνιέ: Όλο και δυσκολότερη, μα ακόμα δυνατή, η επίτευξη συμφωνίας για το Brexit

Υπό συζήτηση το ενδεχόμενο νέας αναβολής.
ASSOCIATED PRESS

O επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit δήλωσε την Τρίτη πως η επίτευξη συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση πριν τις 31 Οκτωβρίου γινόταν «όλο και δυσκολότερη», και η υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Φινλανδίας είπε πως οι ηγέτες θα συζητούσαν άλλη μια αναβολή.

Ο Μπαρνιέ, ωστόσο, πρόσθεσε πως η επίτευξη συμφωνίας ήταν ακόμα δυνατή αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, υπουργοί της ΕΕ εξέφρασαν σκεπτικισμό καθώς συγκεντρώνονταν στο Λουξεμβούργο για την τελευταία συνάντηση προετοιμασίας πριν τη συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Το βασικό σημείο τριβής είναι οι διακανονισμοί ως προς τα τελωνεία και την ασφάλεια στα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας, μέλους της ΕΕ, και της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας- το μόνο χερσαίο σύνορο μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit.

«Ακόμα και αν μια συμφωνία είναι δύσκολη, όλο και πιο δύσκολη, είναι ακόμα δυνατή αυτή την εβδομάδα» είπε ο Μπαρνιέ σε δημοσιογράφους, καταφθάνοντας στο Λουξεμβούργο.

«Η επίτευξη συμφωνίας είναι ακόμα δυνατή. Προφανώς, οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να λειτουργεί για όλους. Το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου και το σύνολο της ΕΕ. Πρέπει να πω επίσης πως είναι ώρα οι καλές προθέσεις να μετατραπούν σε νομικό κείμενο».

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Φινλανδίας, Τίτι Τουπουράινεν, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να ετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας και άλλη μια παράταση της μακράς διαδικασίας του «διαζυγίου».

«Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά» είπε, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της συνόδου θα συζητούσαν την αναβολή της αποχώρησης πέρα από τις 31 Οκτωβρίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευτεί να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ένωση εκείνη την ημέρα ανεξαρτήτως του αν επιτευχθεί συμφωνία απόσυρσης ή όχι. Ωστόσο, το βρετανικό κοινοβούλιο έχει ψηφίσει νόμο βάσει του οποίου η χώρα δεν μπορεί να βγει χωρίς συμφωνία, και ο Τζόνσον δεν έχει εξηγήσει πώς μπορεί να τον «παρακάμψει».