Μπένεντικτ Κάμπερμπατς: Έπαθα δηλητηρίαση από νικοτίνη 3 φορές για χάρη του ρόλου

Η μέθοδος για να «βυθιστεί» στον χαρακτήρα που υποδύεται.

Τις καλύτερες κριτικές της καριέρας του λαμβάνει ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς -δημιουργώντας ήδη οσκαρικό buzz- για τον ρόλο του ως Φιλ Μπέρμπανκ, στην νέα ταινία της Τζέιν Κάμπιον «The Power of the Dog» (σ.σ. στην Ελλάδα με τίτλο «Η εξουσία του σκύλου»), όπου υποδύεται έναν αυταρχικό ιδιοκτήτη ράντσου στη Μοντάνα του 1920.

Αλλά επειδή στις μέρες μας, το να παίζεις απλά έναν ρόλο δεν αρκεί για να αποσπάσεις βραβεία (ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο κοιμόταν σε κουφάρια ζώων στην ταινία «The Revenant» / «Η Επιστροφή»), ο Κάμπερμπατς έκανε τα πάντα για χάρη του χαρακτήρα που ενσάρκωσε.

Dimitrios Kambouris via Getty Images

Σε συνέντευξη του στο περιοδικό Esquire που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, ο Βρετανός ηθοποιός αποκάλυψε ότι εκτός του ότι υιοθέτησε έναν συγκεκριμένο αργό τρόπο ομιλίας και ανταποκρινόταν μόνο όταν του απευθύνονταν με το όνομα του χαρακτήρα καθόλη τη διάρκεια των 12 εβδομάδων που κράτησαν τα γυρίσματα, επιπλέον έπαθε δηλητηρίαση από νικοτίνη επειδή κάπνιζε πραγματικό καπνό.

Όπως είπε «ήταν πολύ δύσκολο. Στριφτά τσιγάρα χωρίς φίλτρο, σε κάθε λήψη. Έπαθα δηλητηρίαση νικοτίνης. Όταν είσαι υποχρεωμένος να καπνίζεις πολύ, είναι πραγματικά φρικτό».

Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς ως Φιλ Μπέρμπανκ στην ταινία «The Power of the Dog».
Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς ως Φιλ Μπέρμπανκ στην ταινία «The Power of the Dog».
KIRSTY GRIFFINKIRSTY GRIFFIN/NETFLIX

Στο ομότιτλο μυθιστόρημα του 1967 στο οποίο βασίζεται η ταινία, ο Φιλ καπνίζει τσιγάρα που «έχει στρίψει τέλεια με το ένα χέρι», κάτι που έμαθε να κάνει και ο Κάμπερμπατς.

Και δεν είναι το μόνο που έμαθε, καθώς στις δεξιότητες που απέκτησε ήταν από το να ρίχνει λάσο και να στοιβάζει σανό, μέχρι να επεξεργάζεται δέρματα, να σφυρίζει και να σκαλίζει το ξύλο.

Μάλιστα, προτού καν ξεκινήσουν τα γυρίσματα πήγε στη Μοντάνα για να μάθει να χειρίζεται το σκοινί, να ιππεύει και να καθοδηγεί κοπάδια με ζώα προκειμένου να μπει στο πετσί του ρόλου.

Κι όταν πλέον άρχισαν τα γυρίσματα, ο Κάμπερμπατς ακολούθησε πλήρως τη μέθοδο και όπως ο χαρακτήρας σταμάτησε ακόμη και να κάνει μπάνιο για μέρες, ακριβώς όπως ο Φιλ.

«Ήθελα αυτή τη δυσωδία πάνω μου. Ήθελα οι άνθρωποι στο δωμάτιο να ξέρουν ότι μύριζα», είπε στο Esquire. «Ήταν δύσκολο, όμως. Δεν ήταν μόνο στις πρόβες. Έβγαινα για φαγητό και συναντούσα φίλους της Τζέιν [Κάμπιον] και συναδέλφους. Η καθαρίστρια στο μέρος που έμενα με έκανε να ντρέπομαι».

Η ταινία «Η Εξουσία του Σκύλου», στην οποία πρωταγωνιστούν επίσης η Κίρστεν Ντανστ, ο Τζέσι Πλέμονς και η Κόντι Σμιτ Μακφί κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 18 Νοεμβρίου και είναι διαθέσιμη στο Netflix από 1η Δεκεμβρίου.

Popular in the Community