Μπέρμποκ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να κρατήσει για χρόνια

Ισως η Ουκρανία να χρειαστεί ακόμα νέα βαρέα όπλα από τους συμμάχους της το επόμενο καλοκαίρι
EMIL HELMS via Getty Images

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να κρατήσει χρόνια» προειδοποίησε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ, λέγοντας ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να στηρίξει το Κίεβο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Φυσικά θα ήθελα ο πόλεμος να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, αλλά δυστυχώς πρέπει να υποθέσουμε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί ακόμα νέα βαρέα όπλα από τους συμμάχους της το επόμενο καλοκαίρι», δήλωσε η Baerbock σε συνέντευξή της στην Bild am Sonntag.

«Δυστυχώς, η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί από την εμμονή της να υποτάξει την Ουκρανία και τον λαό της».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών της χώρας, Κρίστιαν Λίντνερ, υποστήριξε πως η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας «με την άκρως επείγουσα ανάγκη», καθώς κορυφαίος οικονομολόγος προειδοποίησε για «γιγάντιο σοκ» στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το Καζακστάν επιδιώκει ουδετερότητα

Το Καζακστάν από την πλευρά του, σταματά τις στρατιωτικές εξαγωγές για να παραμείνει ουδέτερο στον πόλεμο της ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρωθυπουργός του Καζακστάν Αλικχάν Σαίλοφ και πρόεδρος της επιτροπή αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την εξαγωγή «όπλων, στρατιωτικών οχημάτων και αμυντικών προϊόντων» έως τον Αύγουστο του 2023.

Το Καζακστάν που ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, προσπαθεί να κρατήσει μια ουδετερότητα ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία σε στρατιωτικό εξοπλισμό και ενέργεια.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας της κεντρικής Ασίας στοχεύει να διατηρήσει την ουδέτερη στάση του ώστε να αποφύγει τις δευτερεύουσες κυρώσεις από τις ΗΠΑ ή τις αντιδράσεις από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο γείτονά της.

Παραμένει ο κίνδυνος στη Ζαπορίζια

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια «παραμένει πολύ επικίνδυνη», σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, ακόμη και μετά την επανασύνδεση των δύο μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό δίκτυο της χώρας που είχαν διακοπεί.

Το εργοστάσιο λειτουργεί «παρά τις προκλήσεις από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», δήλωσε η κρατική εταιρεία Energoatom.

Ο Ζελένσκι είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία ότι θα πρέπει να επιτραπεί στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να φτάσει «το συντομότερο» για να βοηθήσει στην αποφυγή περαιτέρω επεισοδίων.

Δημοφιλή