Κίνδυνος διαρροών από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, λέει η Ουκρανία. Αλληλοκατηγορίες με Ρωσία

Η αρμόδια κρατική εταιρεία διαβλέπει πιθανή διαρροή υδρογόνου και κονιορτοποίησης ραδιενεργών ουσιών” ενώ γίνεται λόγος για ”αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς”.
Anadolu Agency via Getty Images

Υπό τον κίνδυνο επικίνδυνων διαρροών και πυρκαγιάς λειτουργεί από το μεσημέρι του Σαββάτου ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Ζαπορίζια όπως υποστηρίζει η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom. Την ίδια στιγμή, Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την άκρως επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή.

Όπως καταγγέλλει η Energoatom, ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν την περιοχή ”κατ΄επανάληψη στη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου” και ”Ως αποτέλεσμα ...η υποδομή του σταθμού υπέστη ζημιές και υπάρχει κίνδυνος διαρροής υδρογόνου και κονιορτοποίησης ραδιενεργών ουσιών” ενώ γίνεται λόγος για ”αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας που επικαλείται Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου ο σταθμός ”λειτουργεί με κίνδυνο να παραβιαστούν οι κανόνες ασφαλείας στον τομέα των ακτινοβολιών και της πυρκαγιάς”.

Η Ρωσία ωστόσο, κατηγορεί την Ουκρανία για την ρίψη 17 οβίδων στην περιοχή του σταθμού, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, επίσης κατά το τελευταίο 24ωρο.

″Τέσσερις έπεσαν στην οροφή του κτιρίου (...) όπου βρίσκονται 168 συσκευασίες αμερικανικού πυρηνικού καυσίμου της εταιρίας Westinghouse”, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο πρόσθεσε πως οβίδες έπεσαν επίσης σε έναν χώρο αποθήκευσης χρησιμοποιημένου καυσίμου και κοντά σε έναν άλλο που περιείχε ”πρόσφατο καύσιμο”.

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, ο ουκρανικός στρατός προχώρησε σε αυτά τα πυρά από θέσεις γύρω από την πόλη Μαρχάνετ, απέναντι από τον σταθμό, στην απέναντι πλευρά του ποταμού Δνείπερου που εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Κατά το καθιερωμένο μεταμεσονύκτιο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως η κατάσταση πυρηνικό σταθμό παραμένει πολύ επικίνδυνη, μολονότι οι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες επανασυνδέθηκαν την Παρασκευή με το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος.”

Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η κατάσταση παραμένει πολύ επικίνδυνη και επικίνδυνη”, είπε ο Ζελένσκι επαινώντας τους Ουκρανούς εμπειρογνώμονες που εργάζονται για να ”αποτρέψουν το χειρότερο σενάριο”.

″Οποιαδήποτε επανάληψη των χθεσινών γεγονότων, δηλαδή οποιαδήποτε αποσύνδεση του σταθμού από το δίκτυο, οποιαδήποτε ενέργεια από τη Ρωσία που θα μπορούσε να προκαλέσει την αποσύνδεση των αντιδραστήρων, θα έφερνε για άλλη μια φορά τον σταθμό ένα βήμα πριν από την καταστροφή”, είπε ο Ζελένσκι σύμφωνα με το Reuters.

Στο διάγγελμα του, ο Ζελένσκι επανέλαβε την έκκληση να επιτραπεί η πρόσβαση στους επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) το συντομότερο δυνατόν.

Η Μόσχα, η οποία έχει δυνάμεις που εδρεύουν στο συγκρότημα του εργοστασίου, δήλωσε ότι κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι μια επίσκεψη του ΙΑΕΑ, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιηθεί με ασφάλεια. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι η Ουκρανία προσπαθεί να διακόψει μια τέτοια επίσκεψη, επιτιθέμενη στο εργοστάσιο.

Οι κάτοικοι στην πόλη της Ζαπορίζια, που βρίσκεται 50 χλμ βορειοανατολικά του εργοστασίου, εξέφρασαν ανησυχία για την κατάσταση.

″Φυσικά και φοβάμαι. Όλοι είμαστε φοβισμένοι, δεν ξέρουμε τι θα γίνει, τι μας περιμένει το επόμενο λεπτό, δευτερόλεπτο”, είπε η Μαρία Βαρακίνα, 25 ετών, social media manager.

Η Χάνα Κουζ, 46 ετών, είπε ότι οι άνθρωποι φοβούνται ότι οι ουκρανικές αρχές μπορεί να μην μπορέσουν να προειδοποιήσουν εγκαίρως τους κατοίκους σε περίπτωση ραδιενεργών καταλοίπων.

Πηγές: Reuters, AFP