H Gen Z γυρίζει την πλάτη στις εφαρμογές γνωριμιών: 4 tips για να επιστρέψουμε στο αληθινό φλερτ

Τουλάχιστον το 95% των χρηστών φοβόμαστε την απόρριψη. Ώρα να το ξεπεράσουμε. Οι ειδικοί έχουν τον τρόπο.
Δυστυχώς, η Gen Z, που είναι τόσο εξοικειωμένη με την τεχνολογία, δεν είναι καθόλου εξοικειωμένη με τα ζητήματα καρδιάς και τον ρομαντισμό.
VioletaStoimenova via Getty Images
Δυστυχώς, η Gen Z, που είναι τόσο εξοικειωμένη με την τεχνολογία, δεν είναι καθόλου εξοικειωμένη με τα ζητήματα καρδιάς και τον ρομαντισμό.

Βάσει δεδομένων του 2023, η Gen Z έχει πλέον βαρεθεί τις εφαρμογές γνωριμιών και θα προτιμούσε να συναντά τα υποψήφια ταίρια στην πραγματική ζωή.

Και ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα;

Ότι, δυστυχώς, αυτή η γενιά, που είναι τόσο εξοικειωμένη με την τεχνολογία, δεν είναι καθόλου εξοικειωμένη με τα ζητήματα καρδιάς και τον ρομαντισμό. Αλλά ας τα πάρουμε ένα-ένα.

Είναι γεγονός: Οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν χάσει την ελκυστικότητά τους μεταξύ των singles τα τελευταία χρόνια

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Gen Z, δηλαδή τους νέους που γεννήθηκαν μεταξύ του 1997 και του 2012. Αυτή τη στιγμή μόνο το 26% των ατόμων ηλικίας από 18 έως 29 ετών χρησιμοποιούν διαδικτυακές υπηρεσίες γνωριμιών. Ποσοστό μικρό σε σύγκριση με το 61% των ατόμων ηλικίας από 30 έως 49 ετών.

Γιατί συμβαίνει αυτό

«Επειδή οι νέοι γνωρίζουν ότι αυτές οι εφαρμογές επικεντρώνονται αποκλειστικά στο να βγάλουν χρήματα και όχι στο να δημιουργήσουν μια καλή εμπειρία χρήστη», σύμφωνα με τον σύμβουλο ζευγαριών Τζεφ Γκίντερ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι πλατφόρμες να μας προτείνουν υποψήφιους συντρόφους χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις ότι ταιριάζουμε. Μάλιστα ο Γκίντερ θεωρεί ότι σε έναν βαθμό, εκεί οφείλεται και ο πολλαπλασιασμός φαινομένων όπως το ghosting και άλλων μορφών ψηφιακής απόρριψης και το συνακόλουθο άγχος ή ο φόβος.

Τουλάχιστον το 95% των χρηστών που ανήκουν στην Gen Z, φοβούνται την απόρριψη, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι το άγχος της απόρριψης τους εμπόδισε να επιδιώξουν πιθανές σχέσεις, σύμφωνα με έκθεση της Hinge που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2024.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, η Gen Z να θέλει να εγκαταλείψει τις εφαρμογές και να επιστρέψει στις παραδοσιακές μεθόδους γνωριμιών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Συγκεκριμένα, σχεδόν οι μισοί από τους Gen Zers επιθυμούν να γνωρίσουν τους συντρόφους τους μέσω κοινών φίλων και περίπου το ένα τρίτο ελπίζουν ότι αυτό θα συμβεί στην καθημερινή τους ρουτίνα.

«Ωστόσο, μεγάλωσαν με ένα iPhone στο χέρι, οπότε πιθανότατα δεν έχουν κάνει και πολλή πρακτική εξάσκηση στο να φλερτάρουν με ανθρώπους στην πραγματική ζωή και να ρισκάρουν. Και αυτό είναι τρομακτικό για τους ίδιους», εξηγεί ο Γκίντερ.

Kαι δηλαδή όσοι ανήκουμε στην Gen-Z, στον τομέα του φλερτ, θεωρούμαστε «καμένα χαρτιά»;

Φυσικά και όχι. Ο Γκίντερ και η Κόρτνι Μπόγερ έχουν για εμάς τέσσερις κορυφαίες συμβουλές για να γνωρίσουμε ανθρώπους στην πραγματική ζωή

1. Καθιστούμε σαφείς τις προθέσεις μας

«Απλά γνωστοποιούμε στους φίλους μας ότι αναζητάμε ταίρι. Υπάρχουν πολλοί φίλοι εκεί έξω που είναι εκ φύσεως χαρισματικοί στο να φέρνουν κοντά τους ανθρώπους», προτείνει ο Μπόγερ. Ο Γκίντερ συμφωνεί προσθέτοντας ότι το να ζητάμε από φίλους να μας δώσουν λίγη ώθηση, είναι ένας εύκολος και προσιτός τρόπος προκειμένου να γνωρίσουμε περισσότερα άτομα. Ειδικά οι φίλοι που μας γνωρίζουν πολύ καλά και έχουν επίγνωση της προσωπικότητάς και των ενδιαφερόντων μας.

2. Βγαίνουμε στον έξω κόσμο

Αντί να είμαστε κολλημένοι στο κινητό και να μένουμε σπίτι, βγαίνουμε έξω, πάμε σε εκδηλώσεις, μπαρ, σινεμά, ακόμη και σε γήπεδα ή βιβλιοθήκες. Το να πηγαίνουμε σκόπιμα σε χώρους όπου εξασκούμε τα χόμπι μας, όπως ο κινηματογράφος ή το διάβασμα, είναι πιθανότερο να μας φέρει σε επαφή με συμβατικά υποψήφια ταίρια. Γιατί να μην το δοκιμάσουμε; Μόνο κερδισμένοι θα βγούμε.

3. Χρησιμοποιούμε τη γλώσσα του σώματος

Δεν αρκεί απλώς να πηγαίνουμε σε μέρη και να προσευχόμαστε να συναντήσουμε τον έρωτα της ζωής μας. Πρέπει να έχουμε «ανοιχτή γλώσσα του σώματος» εάν προσπαθούμε να συνδεθούμε με τους άλλους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Γκίντερ.

Αυτό περιλαμβάνει την επαφή με τα μάτια για δύο έως τρία δευτερόλεπτα. Αν διαπιστώσουμε ότι το άλλο άτομα ανταποκρίνεται μπορούμε να πούμε απλώς ένα γεια. Δεν χρειάζεται να πούμε το πιο καταπληκτικό ανέκδοτο ούτε κάτι ιδιαίτερα ευφυές.

4. Αναλογιζόμαστε την αξία των άλλων ανθρώπων

Το να είμαστε υπερβολικά επικεντρωμένοι στα ραντεβού δεν είναι μια υγιής νοοτροπία. Aντ′ αυτού, σημασία έχει να επιδιώκουμε γνήσιες σχέσεις.

Δεν είναι δυνατόν να περπατάμε στον δρόμο σκεπτόμενοι «Ω, Θεέ μου, ίσως αυτός να είναι ο/η μελλοντικός/η σύζυγός μου και πρέπει να τον κάνω να με συμπαθήσει και να δει πόσο καταπληκτικός/η είμαι».

Φερόμαστε φυσιολογικά, αφήνουμε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και
εστιάζουμε στο να διασκεδάσουμε και να περάσουμε καλά, τόσο εμείς όσο και το άλλο άτομο. Με αυτή τη διάθεση και αυτή την ενέργεια, τίποτα δεν πρόκειται να πάει στραβά. Τουλάχιστον όχι σε βαθμό που να μην υπάρχει περιθώριο διόρθωσης.

(Με πληροφορίες από cnbc).