Μπουτάν: Η χώρα που έχει καταγράψει μόλις έναν θάνατο από κορονοϊό

Πώς κατάφερε να νικήσει την πανδημία.
Getty

Το Μπουτάν, ένα μικρό έθνος, ανάμεσα στην Ινδία και την Κίνα, έχει αναδειχθεί ως τρανό παράδειγμα επιτυχούς αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Η χώρα των περίπου 760.000 κατοίκων έχει καταγράψει από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα μόλις μία περίπτωση θανάτου που σχετίζεται με την νόσο Covid-19, η οποία έχει αφαιρέσει τη ζωή σχεδόν 2,5 εκατ. ανθρώπων παγκοσμίως.

Πρόκειται για έναν άνδρα 34 ετών, με προϋπάρχουσες παθήσεις στο ήπαρ και τα νεφρά, ο οποίος απεβίωσε στην πρωτεύουσα Τιμπού, στις 7 Ιανουαρίου.

Από τον Δεκέμβριο του 2019 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 866.

Το μέγεθος της επιτυχίας του Μπουτάν γίνεται αντιληπτό εάν συγκρίνει κανείς τα επιδημιολογικά του δεδομένα με τα αντίστοιχα γειτονικών κρατών και πλούσιων χωρών με προηγμένα υγειονομικά συστήματα.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το Μπουτάν μόλις 337 γιατρούς, 3.000 εργαζομένους στον τομέα της υγείας και ένα μόνο ένα μηχάνημα PCR για μοριακή ανάλυση των τεστ.

Οι πολίτες και η κρατική μηχανή έχουν δείξει εμπιστοσύνη στην έξυπνη και πρακτική καθοδήγηση από τον βασιλιά τους, του οποίου η ηθική εξουσία έχει βαρύνουσα σημασία.

Ο Γίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ διεμήνυσε ρητά στους κυβερνητικούς ηγέτες ότι ακόμη και ένας θάνατος από κορονοϊό είναι υπερβολικός για ένα μικρό έθνος που θεωρεί τον εαυτό του ως οικογένεια.

«Η υγεία και η ασφάλεια του λαού του Μπουτάν είναι ύψιστης προτεραιότητας, και ως εκ τούτου, εφαρμόζουμε κάθε απαραίτητο μέτρο για τη διαφύλαξη του λαού του Μπουτάν», είπε χαρακτηριστικά στο πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Ο Βανγκτσούκ είχε αφήσει τον τεσσάρων ημερών γιό του και τη βασίλισσα του στο παλάτι για να ξεκινήσει μια πανεθνική περιοδεία, συναντώντας τις τοπικές αρχές, εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, και για να δει από πρώτο χέρι τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Ολες οι πύλες εισόδου στο Μπουτάν έκλεισαν στις 23 Μαρτίου του 2020, καθώς τα κρούσματα πέρα ​​από τα σύνορά του αυξάνονταν εκθετικά.

Το Μπουτάν έχει επιβάλλει δύο εθνικά lockdown και πολλούς περιορισμούς ως απάντηση στην πανδημία, που έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στις επιχειρήσεις και τα εισοδήματα των πολιτών του.

Η βασιλική εντολή για αναστολή της πληρωμής των δανείων σε συνδυασμό με την απαλλαγή από τους τόκους αποτέλεσαν τεράστια ανακούφιση για τον λαό.

Τουλάχιστον 19.126 λογαριασμοί που είχαν μη εξυπηρετούμενο δάνειο (NPL) επωφελήθηκαν από αυτή την εξέλιξη.

Αναμφίβολα το μέγεθος του Μπουτάν δεν είναι συγκρίσιμο με αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών ή άλλων παγκόσμιων υπερδυνάμεων. Αλλά το κατόρθωμά του, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, στο να αποτρέψει τα χειρότερα της πανδημίας δίνει στο Μπουτάν την αυτοπεποίθηση και το δικαίωμα να αντιμετωπίζει άλλες ενδεχόμενες προκλήσεις με τους δικούς του όρους.