ΔΙΕΘΝΕΣ
07/03/2019 23:44 EET

Μπολσονάρου: Η δημοκρατία και η ελευθερία υφίστανται μόνο όταν το επιθυμεί ο στρατός

Aνησυχίες για τον αυξανόμενο ρόλο πρώην αξιωματικών στην κυβέρνηση της Βραζιλίας.

ASSOCIATED PRESS

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαίχ Μπολσονάρου δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, που ηγήθηκαν της χώρας υπό την στρατιωτική χούντα επί δύο δεκαετίες, αποτελούν τον τελικό κριτή της δημοκρατίας.

Σε μια ομιλία του σε μια εκδήλωση του Πολεμικού Ναυτικού στο Ρίο ντε Ζανέιρο, έχοντας στο πλευρό του μερικούς από τους στρατηγούς εν αποστρατεία, τους οποίους έχει ορίσει υπουργούς στην κυβέρνησή του, ο Μπολσονάρου επαίνεσε τον στρατό της Βραζιλίας.

«Η δημοκρατία και η ελευθερία υφίστανται μόνο όταν οι ένοπλες δυνάμεις το επιθυμούν», επισήμανε ο Μπολσονάρου, πρώην λοχαγός του στρατού και νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας της χώρας (1964-1985).

Επικριτές του ακροδεξιού προέδρου διατυπώνουν ανησυχίες για τον αυξανόμενο ρόλο που αποκτούν υψηλόβαθμοι πρώην αξιωματικοί του στρατού στην κυβέρνηση Μπολσονάρου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπραζίλια, ο αντιπρόεδρος της χώρας Χάμιλτον Μουράο υπεραμύνθηκε των σχολίων Μπολσονάρου, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν σκοπό να αποτελέσουν μια απειλή.

«Ο πρόεδρος είπε ότι αν οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι προσηλωμένες στην δημοκρατία και την ελευθερία, αυτές οι αξίες θα πεθάνουν. Αυτό συνέβη στην Βενεζουέλα, όπου οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας εγκατέλειψαν αυτές τις αξίες», τόνισε ο Μουράο

Ο Μπολσονάρου τόνισε στην ομιλία του ότι ο στρατός δεν θα γλυτώσει από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο ίδιος. «Αυτό που θέλω από εσάς είναι μια θυσία», τόνισε, σημειώνοντας ότι το νέο σύστημα «θα επηρεάσει στον στρατό».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Sponsored Post