Μπομπ Μενέντεζ: Κατηγορείται για δωροδοκία από το Κατάρ

Μετά τις κατηγορίες για χρήση επιρροής υπέρ των συμφερόντων της Αιγύπτου.
via Associated Press

O Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ χρησιμοποίησε τη διεθνή του επιρροή για να βοηθήσει έναν φίλο να κλείσει μια συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με ένα επενδυτικό fund από το Κατάρ, εν μέρει προβαίνοντας σε ενέργειες ευνοϊκές προς την κυβέρνηση του Κατάρ, ανέφεραν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς την Τρίτη στο πλαίσιο αναθεωρημένης απαγγελίας κατηγοριών.

Οι νέες κατηγορίες δυσχεραίνξουν την κατάσταση για τον Μενέντεζ, Δημοκρατικό του Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος ήδη έχει κατηγορηθεί πως χρησιμοποίησε την πολιτική του επιρροή για να προωθήσει τα συμφέροντα της Αιγύπτου.

H νέα απαγγελία κατηγοριών στη Νέα Υόρκη λέει πως ο γερουσιαστής και η σύζυγός του δέχτηκαν δωροδοκίες με ράβδους χρυσού και μετρητά από τον Φρεντ Ντέιμπς, επιχειρηματία του χώρου των ακινήτων, ως ανταμοιβή για πράξεις διαφθοράς που περιελάμβαναν τη βοήθειά του στην εξασφάλιση μιας μεγάλης επένδυσης από το καταριανό fund.

Εισαγγελείς λένε πως ο Μενέντεζ σύστησε τον Ντέιμπς σε μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ που ήταν επίσης διευθυντής στην επενδυτική φίρμα, συναντήθηκε προσωπικά με Καταριανούς αξιωματούχους και προέβη σε δημόσιες δηλώσεις υποστηρικτικές προς το Κατάρ ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία πάνω στα ακίνητα.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Καταριανός επενδυτής εν τέλει επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε project του Ντέιμπς, σε μια συμφωνία που οριστικοποιήθηκε το 2023.

Ο Άνταμ Φι, δικηγόρος του Μενέντεζ, δήλωσε πως οι εισαγγελείς δεν έχουν αποδείξεις για αδικοπραγία. «Αυτό που έχουν, αντ’αυτού, είναι μια σειράς αβάσιμων υποθέσεων και αλλοπρόσαλλων συγκυριών βασισμένων σε νόμιμες επαφές ρουτίνας μεταξύ ενός γερουσιαστή και των ψηφοφόρων του ή ξένων αξιωματούχων» είπε σχετικά, τονίζοντας πως «πάντα ο γερουσιαστής Μενέντεζ ενεργούσε απολύτως κατάλληλα όσον αφορά στο Κατάρ, στην Αίγυπτο και τις πολλές άλλες χώρες με τις οποίες αλληλεπιδρά τακτικά. Οι αλληλεπιδράσεις αυτές πάντα βασίζονταν στην επαγγελματική του κρίση όσον αφορά στα καλύτερα συμφέροντα των ΗΠΑ επειδή είναι και πάντα ήταν πατριώτης».

Στο πλαίσιο των κατηγοριών δεν κατονομάζεται το μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ.

Δεν προστέθηκαν νέες κατηγορίες στην νεότερη εκδοχή του κατηγορητηρίου σε βάρος του Μενέντεζ, στο πλαίσιο του οποίου ο γερουσιαστής κατηγορείται για δωροδοκία στο πλαίσιο μιας συνωμοσίας που φέρεται να αύξησε την περιουσία του ίδιου και της συζύγου του με ένα πολυτελές αυτοκίνητο, πέραν των μετρητών και του χρυσού. Οι ισχυρισμοί σχετικά με το Κατάρ αφορούν στο 2021- 2023.

Σε άλλα σημεία του κατηγορητηρίου ο 70χρονος Μενέντεζ και η σύζυγός του, Ναντίν, κατηγορούνται για δωροδοκίες από δύο άλλους επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ πέραν του Ντέιμπς. Μεταξύ άλλων, ο Μενέντεζ κατηγορείται πως ήταν ο συντάκτης μιας επιστολής σε άλλους γερουσιαστές με την οποία τους προέτρεπε να προβούν σε άρση του «μπλόκου» σε βοήθεια 300 εκατ. δολαρίων προς την Αίγυπτο.

Μετά τη σύλληψή του τον Σεπτέμβριο ο γερουσιαστής εγκατέλειψε τη θέση του ως επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή