Μπόμπιρας βρήκε το δόντι ενός τεράστιου προϊστορικού μεγαλόδοντα καρχαρία

O μεγαλόδοντας θεωρείται το μεγαλύτερο είδος καρχαρία που υπήρξε ποτέ.
.
.
Peter Shelton

Ένα 6χρονο αγόρι από τo Σάφοκ της Μεγάλης Βρετανίας βρήκε το δόντι ενός τεράστιου προϊστορικού μεγαλόδοντα καρχαρία, το οποίο μπορεί να είναι ηλικίας έως και 20 εκατομμυρίων ετών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σάμι Σέλτον, 6 ετών, βρήκε το δόντι δέκα εκατοστών στην παραλία Μπάουντσει στο Σάφοκ ενώ έψαχνε για απολιθώματα μαζί με τον πατέρα του Πίτερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγαλόδοντας θεωρείται το μεγαλύτερο είδος καρχαρία που υπήρξε ποτέ σύμφωνα με τον καθηγητή εξελικτικής βιολογίας Μπεν Γκάροντ.

Ο πατέρας του Σάμι, Πέτερ Σέλτον είπε ότι ο γιός του κοιμόταν αγκαλιά με το δόντι καθώς ήταν «πολύ δεμένος μαζί του».

«Ο Σάμι ήταν πολύ ενθουσιασμένος όταν εντοπίσαμε θραύσματα δοντιών καρχαρία στην παραλία, αλλά δεν περιμέναμε κάτι τόσο μεγάλο και βαρύ όσο αυτό», είπε ο Πέτερ.

.
.
Peter Shelton

Οι φωτογραφίες του ευρήματος στάλθηκαν στον καθηγητή Γκάροντ, ο οποίος διαπίστωσε και επισήμως ότι επρόκειτο για αυτό το προϊστορικό είδος ενώ τόνισε μάλιστα πως «τα δόντια του δεν εντοπίζονται συχνά γύρω από τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Είναι ένα ιδιαίτερα καλό δείγμα, σε πραγματικά καλή κατάσταση, ενώ συνήθως αρκετά είναι φθαρμένα όταν εντοπίζονται», πρόσθεσε.

Οι μεγαλόδοντες καρχαρίες είχαν μήκος περίπου 18 μέτρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και ζύγιζαν έως και 60 τόνους. Το εν λόγω είδος κυριαρχούσε σε όλες τις θάλασσες του πλανήτη εκτός από αυτές γύρω από την Ανταρκτική.

Ο Σάμι περιέγραψε το «τεράστιο» δόντι ως το καλύτερο εύρημα του και είπε ότι απλώς βρισκόταν εκεί πάνω στην άμμο και τα βότσαλα.

Πηγή: BBC

Popular in the Community