ΤΟ BLOG
15/09/2021 11:49 EEST | Updated 15/09/2021 11:52 EEST

Να εμβολιάζεται κανείς ή να μην εμβολιάζεται

Η περίπτωση του Γερουσιαστή Δόκτορα Ράντι Αντιβαξινόπουλου

Anadolu Agency via Getty Images
13 Σεπτεμβρίου 2021 Αντιεμβολιαστές στη Νέα Υόρκη

Δήλωση αποποίησης ευθύνης:

Η ιστορία και οι χαρακτήρες της είναι φανταστικοί. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικούς ανθρώπους, ζώντες ή μη, είναι καθαρά συγκυριακή. Οι απόψεις του συγγραφέα δεν εκφράζουν τους εργοδότες του ούτε χρηματοδοτούνται από αυτούς.

(ΔΜ: Δημοσιογράφος)
(ΝΣ: Νοσηλεύτρια)

ΔΜ: Αγαπητέ Γερουσιαστή, καλωσορίσατε στο πρόγραμμά μας για μία αποκλειστική συνέντευξη με το CNNΝ. Πριν ξεκινήσουμε, μπορώ να σας αποκαλώ Δρ. Άντιβαξ για συντομία, επειδή το όνομά σας είναι αρκετά μεγάλο; Μπορείτε αρχικά να μας πείτε ποιά είναι τα διαπιστευτήριά σας;

Δρ.: Βεβαίως, πείτε με όπως θέλετε. Σχετικά με την ερώτησή σας, έχω διδακτορικό στη Βιοπληροφορική από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επίσης είμαι και είμαι Γερουσιαστής στο Κεντάκι για χρόνια.

ΔΜ: Γερουσιαστή, ποιά είναι η θέση σας πάνω στις μάσκες προσώπου για την πρόληψη του COVID19;

Δρ.: Οι μάσκες είναι εντελώς σκουπίδι, δε δουλεύουν, και εξάλλου δημιουργούν πολλά προβλήματα. Για παράδειγμα, τις προάλλες περπατούσα στο δρόμο και κάποιος με χαιρέτησε. Δεν αναγνώρισα αυτό το πρόσωπο. Αργότερα ανακάλυψα ότι ήταν η γυναίκα μου, και δεν την αναγνώρισα επειδή φορούσε μια μεγάλη μάσκα.

ΔΜ: Ίσως, Γερουσιαστή, να θέλατε να ελέγξετε τα γυαλιά σας για να βεβαιωθείτε ότι η όρασή σας είναι το ίδιο οξεία όσο ο νους σας; Λοιπόν, άρα λέτε και ότι η γυναίκα σας σας αναγνώρισε επειδή δε φορούσατε μάσκα;

Δρ.: Φυσικά, δε φοράω μάσκα- ίσως η μόνη φορά που μπορεί να το κάνω είναι όταν πάω να ληστέψω μια τράπεζα. Αλλά δεν έχω τέτοιες προθέσεις για τώρα.

ΔΜ:Μα, Γερουσιαστή, μια πρόσφατη μελέτη που συμπεριέλαβε χιλιάδες ανθρώπους από την ίδια περιοχή, που φορούσαν ή δε φορούσαν μάσκα, βρήκε ότι οι άνθρωποι που δε φορούσαν ήταν 10 φορές πιο ευάλωτοι στη μετάλλαξη Δέλτα του COVID19 από αυτούς που τη φορούσαν. Τι λέτε σχετικά με αυτό;

Δρ.: Χρησιμοποιήσαν καθόλου το Μαν-Γουίτνεϊ στατιστικό τεστ για να ελέγξουν τη σημαντικότητα των αποτελεσμάτων;

ΔΜ: Ναι, το κάναν. Και η επονομαζόμενη τιμή P, η οποία γνωρίζετε τι είναι δεδομένου του διδακτορικού σας στη Βιοστατιστική, ήταν 10-10. Τι σας λέει αυτό ως διακεκριμένο βιοστατιστικό που είστε;

Δρ.: Δε μου λέει τίποτα, επειδή μετά από τη δική μου έρευνα, βρήκα ότι όσοι φορούσαν μάσκα ήταν όλοι δημοκράτες, και όσοι δε φορούσαν ήταν ρεπουμπλικάνοι. Επίσης γνωρίζω ότι οι δημοκράτες έκλεψαν, δηλαδή δεν ανέφεραν τις περισσότερες από τις COVID19 λοιμώξεις, κάνοντας έτσι τη μελέτη αναξιόπιστη.

ΔΜ:Εννοείτε ότι οι δημοκράτες ψεύδονται;

Δρ.:Φυσικά ψεύδονται. Κάναν το ίδιο και με τις εκλογές του 2020. Όπως όλοι ξέρουν, και λογικά κι εσείς, οι τελευταίες εκλογές ανέδειξαν σαρωτική νίκη για τον Τραμπ, όμως τα μεγάλα ψέματα και οι μυριάδες παρεκκλίσεις ήταν που επέτρεψαν στον Μπάιντεν να κερδίσει.

ΔΜ:Εντάξει, καταλαβαίνω. Ας προχωρήσουμε στο θέμα των εμβολίων. Από όλα τα εμβόλια που κυκλοφόρησαν, έχετε κάποια προτίμηση;

Δρ.:Όχι, δεν έχω, είναι όλα σκουπίδια και δημιουργούν πολλά προβλήματα. Όταν κανείς εμβολιάζεται, είναι ευάλωτος σε θρομβοεμβολικά επεισόδια, αιμορραγία, καρδιομυοπάθειες, αυτισμό, Αλτσχάιμερ, καρκίνο, νεφρική ανεπάρκεια και ένα εκατομμύριο άλλες ασθένειες. Αντί να σας βοηθήσουν, τα εμβόλια μπορούν να σας σκοτώσουν. Μάλιστα, ήμουν περίεργος για το λόγο που το όνομα του εμβολίου Τζόνσον & Τζόνσον επαναλαμβάνεται δύο φορές. Όταν έθεσα το ερώτημα στο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, μου είπε ότι έγινε έτσι για την περίπτωση που ο ένας από τους Τζόνσον πεθάνει μετά τον εμβολιασμό, ώστε να μείνει η εταιρία με το ίδιο όνομα, όντας πλέον σκέτο Τζόνσον.

ΔΜ:Ακούγεται λογικό. Μα, Γερουσιαστή, υπάρχουν τεκμηριωμένες επιστημονικές αποδείξεις ότι τα εμβόλια έχουν αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, ανάμεσα σε 1 εκατομμύριο εμβολιασμένους, η επίπτωση επαναλαμβανόμενης λοίμωξης ήταν λιγότερη από 0.01% και η θνησιμότητα ήταν κοντά στο μηδέν, ενώ στο μη εμβολιασμένο αντίστοιχο πληθυσμό η επίπτωση λοιμώξεων ήταν 10% με θνησιμότητα 2%. Όταν πέρασαν τις συγκρίσεις από στατιστικά τεστ όπως το AVOVA, βρήκαν ότι η τιμή P ήταν στο 10-50. Τι λέτε πάνω σ′ αυτό;

Δρ.:Εφαρμόσαν όμως τη διόρθωση Benjamini Hochberg για πολλαπλές συγκρίσεις;

ΔΜ:Ναι, την εφαρμόσαν, και η τιμή P μειώθηκε στο 10-49. Τι λέτε τώρα;

Δρ.:Λέω πως η διόρθωση αυτή είναι άχρηστη, και θα έπρεπε να έχουν χρησιμοποιήσει τη μέθοδο Holm-Bonferroni που είναι πολύ καλύτερη.

ΔΜ: Βασικά, το έκαναν και αυτό, και βρήκαν την τιμή P στο 10-48. Είναι αυτό ιδιαίτερα σημαντικό;

Δρ.:Δε γνωρίζω αν είναι σημαντικό αλλά σίγουρα ξέρω ότι όταν κάνουν πολλαπλή διόρθωση με 2 διαφορετικές μεθόδους, θα πάρουν 2 διαφορετικά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ασύμφωνα και ανήκουν στην κατηγορία των “μη αναπαράξιμων αποτελεσμάτων”, που σημαίνει ότι είναι άχρηστα. Εξάλλου, το ευυπόληπτο περιοδικό Nature έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η τιμή P είναι αναξιόπιστη και θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί, οπότε δεν πιστεύω τίποτα από όλα αυτά.

ΔΜ:Εντάξει. Ας προχωρήσουμε τώρα στο θέμα των τεστ για να σας ρωτήσω: ποιά είναι η γνώμη σας για τον έλεγχο για COVID19;

Δρ.:Η γνώμη μου είναι ότι τα τεστ είναι χάσιμο χρόνου και χρήματος- είναι μόνο να έχεις νοσοκόμες να προχωρούν διάφορες συσκευές μέσα στη μύτη σου, και ποιος ξέρει πού αλλού, το οποίο είναι πολύ άβολο.

ΔΜ:Έχετε ποτέ ελεγχθεί για COVID19, Γερουσιαστή;

Δρ.:Όχι, δεν έχω ελεγχθεί, αφού νιώθω τελείως καλά.

ΔΜ:Όμως ο Δρ. Fauci λέει ότι μπορεί να είσαι ισχυρός μεταδότης, ακόμη κι αν δεν έχεις συμπτώματα. Γερουσιαστή, θα κάνουμε ένα διαφημιστικό διάλειμμα τώρα, αλλά σ′ αυτό το διάστημα θα σας κάνω μια πρόταση που δεν μπορείτε να αρνηθείτε: Έχουμε κάποια rapid tests για τον COVID19 και, αν δε σας πειράζει, ας σας πάρουμε ένα γρήγορο ρινοφαρυγγικό επίχρισμα και ας δούμε εντός 15 λεπτών ποιά θα είναι τα αποτελέσματα. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα είστε αρνητικός.

Δρ.: Δε με πειράζει να το κάνω αυτό. Είναι ευχαρίστησή μου να το κάνω μπροστά στους 5 εκατομμύρια τηλεθεατές σας ώστε να είναι μάρτυρες αυτής της σπατάλης χρόνου και χρήματος.

Μετά το διαφημιστικό διάλειμμα

ΔΜ:Γερουσιαστή, έχουμε τα αποτελέσματα του τεστ σας. Δυστυχώς, όπως βλέπετε, υπάρχει μια έντονη μπλε γραμμή στη συσκευή, που σημαίνει ενεργή λοίμωξη από COVID19. Και τώρα που βλέπω ότι είστε υπέρβαρος, διαβητικός και με παλαιό καρδιακό έμφραγμα, πιστεύω ότι οι πιθανότητες να πεθάνετε από COVID19 είναι αρκετά υψηλές, στο 30%. Προτείνω να διακόψουμε τη συνέντευξη και να κάνετε κάτι γρήγορα για αυτό.

Δρ.:Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ καλέστε ένα ασθενοφόρο και δώστε μου μια μάσκα αμέσως. Θέλω πραγματικά να πάω τώρα στο νοσοκομείο επειδή τις τελευταίες 2 μέρες έχω μια δύσπνοια, και δεν ήξερα ποιός ήταν ο λόγος.

Ο Γερουσιαστής πηγαίνει στο νοσοκομείο

ΝΣ: Αγαπητέ Γερουσιαστή, πραγματοποιήσαμε ένα επίσημο και πρότυπο τεστ βασισμένο στη μέθοδο της PCR και τα καλά νέα είναι ότι είστε αρνητικός για COVID19. Δυστυχώς το τεστ που σας εδώσαν προηγουμένως ήταν ψευδώς θετικό, ένα ψεύτικο αλάρμ όπως λένε. Οπότε, τώρα μπορείτε να πάτε στο σπίτι.

Δρ.: Μπορείτε να κρατήσετε ένα μυστικό; Θέλω να σας πω κάτι πολύ προσωπικό, εμπιστευτικά.

ΝΣ: Παρακαλώ, είμαι όλη αυτιά. Ευχαρίστησή μου να σας βοηθήσω.

Δρ.:Μπορείτε να βρείτε το εμβόλιο και να μου το δώσετε τώρα αμέσως; Δε θα ήθελα να βρεθώ σε αυτή την αμήχανη κατάσταση ξανά.

ΝΣ: Βεβαίως Γερουσιαστή, ποιό εμβόλιο θα θέλατε; Της Pfizer, Moderna, Johnson and Johnson, AstraZeneca, ή το σκέτο Johnson?

Δρ.:Όποιο βρείτε είναι εντάξει. Έχω πλήρη επίγνωση ότι τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά όποιος κι αν τα κατασκεύασε.

ΝΣ: Μα γιατί θέλετε να το κρατήσετε μυστικό;

Δρ.:Ξέρετε, έχω συγκεντρώσει πολλούς ανίδεους στην περιοχή μου που θα με ψηφίσουν στις ερχόμενες εκλογές για την τοποθέτησή μου ως αντι-εμβολιαστή. Εάν μάθουν ότι έχω κάνει το εμβόλιο, με άλλα λόγια ότι τους πρόδωσα, μάλλον θα αλλάξουν γνώμη και δε θα εκλεγώ. Γι αυτό λοιπόν ας μείνει μεταξύ μας.

ΝΣ: Θα μείνει, Γερουσιαστή, αλλά μόλις επιστρέψετε στην προεκλογική σας εκστρατεία, θα τοποθετηθείτε υπέρ ή κατά του εμβολίου;

Δρ.: Όπως σας είπα, ποιός νοιάζεται για το εμβόλιο; O ίδιος ο COVID19; Oι ζώντες ή οι νεκροί; Αυτό που νοιάζει εμένα είναι να μη χάσω τη θέση μου, ακόμη κι αν χάσω την ψυχή μου! Οι αρρώστιες έρχονται και φεύγουν, αλλα όταν χαθεί μια τέτοια θέση, ποιός να βρει πώς να την ξαναπάρει; Έχει χαθεί για πάντα.