22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
12/01/2021 16:03 EET

Να «ξαναφτιάξει» το web επιδιώκει ο ιδρυτής του, Τιμ Μπέρνερς Λι

Με τη νέα του startup, Inrupt, θέλει να λύσει κάποια από τα προβλήματα του ανοικτού web.

ASSOCIATED PRESS

Την αναδημιουργία του κυβερνοχώρου επιθυμεί ο σερ Τιμ Μπέρνερς Λι, ο Βρετανός επιστήμονας υπολογιστών που χρίστηκε ιππότης για τη δημιουργία του συστήματος πλοήγησης στο Ίντερνετ που είναι γνωστό ως Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web).

Με μια νέα startup, ονόματι Inrupt, ο Λι σκοπεύει να λύσει κάποια από τα προβλήματα που μαστίζουν το αποκαλούμενο ανοικτό web σε μια εποχή γιγαντιαίων, κλειστών πλατφορμών όπως το Facebook. Βασιζόμενη σε ιδέες που αναπτύσσονται από ένα πρόγραμμα ανοικτού λογισμικού ονόματι Solid, το Inrupt υπόσχεται ένα web όπου ο ιάνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο sign-in για όλες τις υπηρεσίες και τα προσωπικά δεδομένα αποθηκεύονται σε «pods», ή προσωπικά αποθέματα online δεδομένων, που ελέγχονται από τους ίδιους.

«Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από την έλλειψη ελέγχου» είπε ο Μπέρνερς Λι, συνιδρυτής και chief technology officer του Inrupt, σε συνέντευξή του στη συνδιάσκεψη Reuters Next. Αυτό το νέο, ανανεωμένο web, είπε, θα επιτρέψει το είδος διαμοιρασμού και συνεργασίας πρόσωπο με πρόσωπο που συνέβαλε στο να γίνουν τόσο επιτυχημένες οι μεγάλες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, αφήνοντας παράλληλα τον έλεγχο στον χρήστη.

Ο Τζον Μπρους, διευθύνων σύμβουλος της Inrupt, είπε ότι η εταιρεία έχει αρχίσει ήδη να συνεργάζεται με το National Health Service της Βρετανίας, το BBC και την κυβέρνηση της Φλάνδρας στο Βέλγιο – ενώ αναμένονται νέες συνεργασίες ως τον Απρίλιο.

Μεταξύ των επενδυτών της Inrupt είναι οι Hearst Ventures, Octopus Ventures και Akamai.

Βασικός σκοπός της Inrupt είναι να ωθήσει developers να γράφουν προγράμματα για την πλατφόρμα. Το Inrupt, όπως το αρχικό web, είναι στον πυρήνα του κυρίως ένα σετ πρωτοκόλλων για το πώς οι μηχανές μιλούν μεταξύ τους, κάτι που σημαίνει πως «ζωντανεύει» μέσω συγκεκριμένων εφαρμογών.

(με πληροφορίες από Reuters)