ΝΑΤΟ: Η Φινλανδία γίνεται το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας

Να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της ένταξής της Σουηδίας το συντομότερο, ζήτησε ο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
DADO RUVIC via Reuters

Η Φινλανδία θα γίνει την Τρίτη, 3 Απριλίου, το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση που έκανε νωρίτερα η φινλανδική προεδρία.

«Αύριο, θα υποδεχθούμε την Φινλανδία ως 31ο μέλος», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ διευκρινίζοντας ότι η φινλανδική σημαία θα υψωθεί στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες το απόγευμα.

«Πραγματικά, είναι μία ιστορική ημέρα», είπε επισημαίνοντας το γεγονός ότι πρόκειται για την ταχύτερη ένταξη στην πρόσφατη ιστορία της Συμμαχίας.

Σε ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας, η οποία μπλοκάρεται από την Τουρκία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εμφανίσθηκε αισιόδοξος.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Σουηδία θα γίνει επίσης μέλος του ΝΑΤΟ. Τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο και για μένα αποτελεί προτεραιότητα να διασφαλισθεί ότι αυτό θα γίνει επίσης σύντομα δυνατό».

Η Σουηδία, όπως και η Φινλανδία, έχει το καθεστώς της προσκεκλημένης χώρα στο ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε επίσης την «άμεση απελευθέρωση» του αμερικανού δημοσιογράφου Ίβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην Ρωσία, τον οποίο η Μόσχα κατηγορεί για «κατασκοπεία».

«Η σύλληψή του είναι πολύ ανησυχητική. Είναι σημαντικό να γίνει σεβαστή η ελευθερία του Τύπου, τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, το δικαίωμα να θέτουν ερωτήσεις και να κάνουν την δουλειά τους. Για τον λόγο αυτόν ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του», είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Σόλτενμπεργκ για Σουηδία: Να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της ένταξής της το συντομότερο

Ερωτηθείς από Σουηδικά ΜΜΕ αν είναι απογοητευμένος που δεν κατέστη δυνατό η Σουηδία να γίνει ταυτόχρονα με τη Φινλανδία μέλος του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε: «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ και για εμένα τον ίδιο και θα διασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί το συντομότερο δυνατό».

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι οι δύο Σκανδιναβικές χώρες υπέβαλαν αίτηση για προσχώρηση στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάιο και τον Ιούνιο στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης όλες οι χώρες-μέλη είχαν υπογράψει το πρωτόκολλο προσχώρησης των δύο χωρών.

Αυτό έδωσε στις δύο Σκανδιναβικές χώρες ένα ειδικό καθεστώς, το οποίο σημαίνει για τη Σουηδία, ακόμα και αν δεν είναι πλήρες μέλος, ότι μπορεί να συμμετάσχει στις στρατιωτικές και πολιτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και στις νατοϊκές στρατιωτικές δομές.

Παράλληλα, αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ παρέχουν στη Σουηδία, διμερώς, δικλείδες ασφαλείας, ενώ η ένταξη της Φινλανδίας ενισχύει την ασφάλεια και της Σουηδίας, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

«Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι η Σουηδία μένει μόνη της. Η Σουηδία είναι μέσα στο ΝΑΤΟ και είναι αδιανόητο ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε απειλή χωρίς την αντίδραση του ΝΑΤΟ. Πολύ περισσότερο με τη Φινλανδία ως πλήρες μέλος», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Τέλος, ερωτηθείς από το πρακτορείο ANADOLU σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ απάντησε ότι η Σουηδία τίμησε τις δεσμεύσεις της όταν υπεγράφη το τριμερές Μνημόνιο με τη Φινλανδία και την Τουρκία, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Γι′ αυτό το λόγο στις συναντήσεις μου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, το περασμένο φθινόπωρο αλλά και φέτος, κατέστησα σαφές ότι έχει έρθει ο καιρός για την επικύρωση και ολοκλήρωση της ένταξης και της Σουηδίας. Αυτή είναι η θέση μου».

Όσον αφορά τα ζητήματα που θέτει η Τουρκία σε σχέση με τη Σουηδία, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να αντιμετωπιστούν με διάλογο και συναντήσεις, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει στην έδρα του ΝΑΤΟ και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της ένταξης και της Σουηδίας «το συντομότερο δυνατό».

Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως «ναι, η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες ασφαλείας», ενώ από την άλλη ανέφερε ότι η Σουηδία έχει ενισχύσει τη νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ήρε τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.

Τέλος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν ήθελε να απομακρυνθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τις χώρες-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά αντ′ αυτού η απάντηση που παίρνει είναι «μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή