Νέα Δημοκρατία: Νίκη χωρίς χαμόγελα

Λόγος προβληματισμού στην Πειραιώς και η μεγάλη αποχή.
Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, Κυριακή 9 Ιουνίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, Κυριακή 9 Ιουνίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Η εικόνα στην οδό Πειραιώς, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχει πολλές ομοιότητες με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Το περασμένο καλοκαίρι το κλίμα ήταν πανηγυρικό, κάτι αναμενόμενο καθώς η Νέα Δημοκρατία ήταν η μεγάλη νικήτρια των εθνικών εκλογών.

Η αποψινή πρωτιά όμως στις ευρωεκλογές δεν προκαλεί τον ίδιο ενθουσιασμό. Και γιατί το διακύβευμα δεν είναι το ίδιο αλλά και επειδή το ποσοστό της νίκης δεν ήταν αυτό που στόχευαν ηγεσία και στελέχη του κόμματος.

Το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% και σίγουρα κάτω από την πήχη που είχε τεθεί προεκλογικά και έφτανε το 33%, δηλαδή το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει η Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες ευρωεκλογές, έχει μειώσει τη χαρά της νίκης.

Αρκετά στελέχη έκαναν λόγο για ένα μήνυμα από τους ψηφοφόρους ενώ όλοι περιμένουν την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος και τα τελικά ποσοστά των κομμάτων. Αυτό που επισημαίνουν με νόημα είναι ότι μπορεί η Νέα Δημοκρατία να κινήθηκε χαμηλότερα από τις προσδοκίες που υπήρχαν, όμως η διαφορά με τον δεύτερο παραμένει πάρα πολύ μεγάλη.

Στοιχείο προβληματισμού βέβαια –και πιθανότατα όλου του πολιτικού συστήματος- είναι το ποσοστό της αποχής. Όλοι στην Πειραιώς έχουν αναγνωρίσει την κόπωση των πολιτών εξαιτίας των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων τον τελευταίο χρόνο, όμως υπήρχε η εκτίμηση ότι τελικά η συμμετοχή θα ήταν μεγαλύτερη.

Δημοφιλή