Ευρωεκλογές: Νίκη με απώλειες για ΝΔ, ιστορικό ρεκόρ αποχής - Οι κερδισμένοι και χαμένοι της κάλπης

Τα ποσοστά και οι έδρες των κομμάτων - Ποια μένουν εκτός Ευρωβουλής
Eurokinissi

Ανετη νίκη αλλά με σημαντικές απώλειες πετυχαίνει η Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν καταγράφουν κανένα κέρδος -μάλλον το αντίθετο- σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Στους κερδισμένους της βραδιάς είναι το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση ενώ την είσοδό τους στο Ευρωκοινοβούλιο εξασφαλίζουν Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.

Θρίλερ μέχρι τέλους με τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, που βρίσκεται οριακά στο 3%, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Singuar Logic τελικά θα μείνει εκτός Ευρωβουλής. Ηχηρό μήνυμα της κάλπης είναι αναμφίβολα το ιστορικό ποσοστό αποχής, που έφτασε στο 60%.

Με ενσωματωμένο το 97,5% της επικράτειας η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 28,04% και καταλαμβάνει τις 7 από τις 21 έδρες, χάνοντας μία σε σχέση με την προηγούμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,94% κερδίζει 4 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 12,85%, με αποτέλεσμα να κερδίζει 3 έδρες - μία επιπλέον σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Στην τέταρτη θέση ανεβαίνει η Ελληνική Λύση με 9,43%, 5,5% πάνω από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει 2 έδρες, που σύμφωνα με την Singular Logic μπορεί τελικά να γίνουν 3.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 9,28% (+4% σε σχέση με το 2019) το οποίο διατηρεί τις δύο έδρες.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τρία ακόμα κόμματα κερδίζουν για πρώτη φορά έδρα στο ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για την Νίκη που λαμβάνει ποσοστό 4,41%, την Πλεύση Ελευθερίας με 3,42% και την Φωνή Λογικής με 3,06%, για την οποία ωστόσο η Singular Logic στην εκτίμησή της για το τελικό αποτέλεσμα, εκτιμά ότι τελικά δεν θα καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Ακολουθούν το ΜέΡΑ25 με 2,49%, η Νέα Αριστερά με 2,42%, οι Πατριώτες με 1,44%, οι Δημοκράτες 1,43% και ο Κόσμος 1,06%.

Το ποσοστό συμμετοχής είναι στο 41% που σημαίνει ότι η αποχή αγγίζει το ποσοστό ρεκόρ του 59%.

Δημοφιλή