Νέα ένταση μεταξύ Ιράν και δυτικών χωρών με καταγγελίες για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στην Υεμένη

Νέα ένταση μεταξύ Ιράν και δυτικών χωρών με καταγγελίες για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στην Υεμένη
Jim Bourg / Reuters

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία «καταδίκασαν» την Τρίτη το Ιράν, κατηγορώντας το ότι παραβίασε το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ στην Υεμένη με κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά το ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας με το οποίο απετράπη η ψήφιση απόφασης που κατήγγειλε την Τεχεράνη.

Για την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο, η Τεχεράνη προμήθευσε τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης με τους βαλλιστικούς πυραύλους ή υλικά για να κατασκευάσουν τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσαν το 2017 εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Για τη Μόσχα, δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για αυτό, έτσι άσκησε βέτο στο σχέδιο απόφασης που άνοιγε τον δρόμο για την ανάληψη δράσης σε βάρος του Ιράν για την παραβίαση του εμπάργκο όπλων που επιβάλλεται στην Υεμένη.

Το Ιράν διαψεύδει πάντα ότι προμηθεύει τους Χούθι με οπλισμό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε τη Δευτέρα ομόφωνα το ρωσικό σχέδιο που προέβλεπε την ανανέωση του εμπάργκο όπλων για έναν χρόνο, μετά την απόρριψη του δυτικού σχεδίου απόφασης.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική μόνιμη αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, οι τέσσερις χώρες «χαιρετίζουν την τελική έκθεση» ειδικών των Ηνωμένων Εθνών επιφορτισμένων με την επίβλεψη του εμπάργκο όπλων στην Υεμένη, που άφησε να εννοηθεί πως η Τεχεράνη πιθανόν προμήθευσε υλικά για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων στους Χούθι αν και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις γι′ αυτό.

«Εκφράζουμε από κοινού την έντονη ανησυχία μας» για τα συμπεράσματα αυτού του εγγράφου και «καταδικάζουμε τη μη συμμόρφωση» προς τις υποχρεώσεις της από μέρους της Τεχεράνης, η οποία «θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», προστίθεται.

«Καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως όλες τις δραστηριότητές του οι οποίες αντίκεινται προς ή παραβιάζουν» το εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ το 2015, συμπληρώνεται στο κείμενο.

Οι ΗΠΑ αξιώνουν εδώ και μήνες από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να λάβουν μέτρα από κοινού με την Ουάσινγκτον εναντίον του Ιράν, για να περιοριστεί η επιρροή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή και να τερματιστεί το πρόγραμμά της για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ απειλούν να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που είχε συναφθεί το 2015 εάν δεν «διορθωθούν» αυτές που χαρακτηρίζουν μεγάλες ελλείψεις της.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια σημείωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΣΑ στην οποία συζητήθηκε η συνεχιζόμενη κρίση στην Υεμένη ότι η διεθνής κοινότητα θα όφειλε να συμβάλει να ξαναρχίσει «η ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα», όπου «η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική», αντί να αναζητεί «αποδιοπομπαίους τράγους».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή