Νέα επιδότηση άνω των 20.000 ευρώ για ηλεκτρικά ταξί

Το νέο πρόγραμμα αντικατάστασης, «Πράσινα Ταξί» θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
..
..
nissan

Αυτό που κυοφορούσε το κυβερνητικό επιτελείο, ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Ο υπουργός, μιλώντας σε συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση, επισήμανε ότι θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα αντικατάστασης ταξί, που θα ονομαστεί «Πράσινα Ταξί», και προβλέπει επιδότηση ακόμα και πάνω από 20.000 ευρώ.

Σημειώνω ότι σήμερα, με τον πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», η επιδότηση για αμιγώς ηλεκτρικό ταξί, είναι έως 10.500 ευρώ, με υποχρεωτική απόσυρση παλαιού ταξί, ποσό που διαμορφώνεται έως 11.500 ευρώ, αν είναι ΑμΕΑ ή πολύτεκνος. Για plug-in υβριδικό, η επιδότηση είναι έως 8.000 και 9.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Τα χρήματα θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το σύνολο της επιδότησης για τα ταξί μπορεί να ξεπερνά και τις 20.000 ευρώ.

Παράλληλα, εκπονείται σχέδιο εγκατάστασης υποδομών φόρτισης στις πιάτσες ταξί, με προτεραιότητα σε αυτές που το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ το επιτρέπει χωρίς να γίνει σημαντική επαύξηση ισχύος.

Σύμφωνα με τα κίνητρα που έχουν δοθεί έως τώρα, το 2021 ταξινομήθηκαν 6.967 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, όταν το 2019 είχαν ταξινομηθεί μόλις 480 και το ποσοστό της αγοράς, από το 0,4% του 2019 εκτινάχθηκε σχεδόν στο 7%.

Ως προς τις υποδομές φόρτισης, από τα 58 δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης που υπήρχαν πανελλαδικά το 2019, σήμερα έχουν φτάσει τα 1.200. Ηδη το βασικό οδικό δίκτυο της χώρας μας διαθέτει κάλυψη με φορτιστές 50kW και άνω, σε πυκνότητα ως και 60 χλμ., ενώ όπως ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής «στόχος είναι το 2025 να έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο που θα προσεγγίζει τα 12.000 σημεία φόρτισης και το 2030 να έχουμε φτάσει τους 25.000 φορτιστές πανελλαδικά.»

Επίσης, προκειμένου δε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του δικτύου φόρτισης και η μέγιστη διευκόλυνση των χρηστών, υλοποιείται το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (Μ.Υ.Φ.Α.Η) που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τους επόμενους μήνες.

Κι ακόμη, το Υπουργείο ήδη έχει προχωρήσει από τον Ιούλιο 2021, στην έκδοση ΚΥΑ που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία συνεργείων ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες που θα καθορίζουν τόσο τα απαιτούμενα προσόντα για την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του τεχνίτη ηλεκτρικών οχημάτων, όσο και τα σημεία ελέγχου ηλεκτρικών οχημάτων στα ΚΤΕΟ.

Καταλήγοντας, σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή, ο διαγωνισμός για τα πρώτα 770 από τα 1.300 νέα λεωφορεία που έχει προκηρυχθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη είναι πλήρως εναρμονισμένος με αυτό τον στόχο. Τα νέα λεωφορεία θα είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, είτε αμιγώς ηλεκτρικά, είτε υβριδικά και CNG.

Δημοφιλή