Νέα έρευνα: Το εμβόλιο μας προστατεύει 50% - 60% από την μετάλλαξη Δέλτα

Η μελέτη δημιουργεί εκ νέου μια σχέση μεταξύ της Covid - 19 και των εισαγωγών σε νοσοκομείο, η οποία είχε αρχίσει να φθίνει.
.
Andriy Onufriyenko via Getty Images
.

Τα αποτελέσματα νέας έρευνας έδειξαν ότι για τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ο κίνδυνος να μολυνθούν από την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού έχει μειωθεί ως 50-60%.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι όσοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί είχαν μισές πιθανότητες να διαγνωσθούν θετικοί στον Covid - 19 - συμπεριλαβανόμενων και των ασυμπτωματικών λοιμώξεων.

Σε σχέση με εκείνους που παρουσίασαν συμπτωματική λοίμωξη, είχαν τουλάχιστον 59% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από την ασθένεια αν είχαν κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου.

Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν χαμηλότερα ποσοστά από τα προηγούμενα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από φορείς του Δημοσίου (Public Health England), σύμφωνα με τα οποία δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer ήταν 88% αποτελεσματικές στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσου από την μετάλλαξη Δέλτα, έναντι 93,7% έναντι της μετάλλαξης Αλφα.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη δεν έκανε διαχωρισμό ως προς την αποτελεσματικότητα διαφορετικών εμβολίων και οι ερευνητές είπαν ότι αυτό δεν ήταν λόγος για να προκληθεί σοκ ή ανησυχία, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις του PHE βασίστηκαν σε εκείνους που έχουν συμπτώματα και υποβάλλονται σε εξετάσεις, ενώ η μελέτη του Imperial College έγινε σε ένα τυχαίο δείγμα πληθυσμού, σχεδιασμένη για να συγκεντρώνει περισσότερους ανθρώπους.

«Εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα κατά της μόλυνσης σε ένα τυχαίο δείγμα του γενικού πληθυσμού, το οποίο περιλαμβάνει ασυμπτωματικά άτομα», δήλωσε ο επιδημιολόγος του Imperial Πολ Ελιοτ, σύμφωνα με το Reuters, σημειώνοντας ότι η μελέτη εξέτασε άτομα χωρίς συμπτώματα, τα οποία διαφορετικά δεν είχαν τεστ: «Και πάλι, είναι μια διαφορετική ομάδα ανθρώπων».

Η μελέτη επίσης «επανεγκαθιδρύει» μια σχέση μεταξύ της Covid - 19 και των εισαγωγών σε νοσοκομείο, η οποία άρχισε να φθίνει, αλλά τώρα η παραλλαγή Δέλτα προκαλεί ξανά άνοδο.