Το μπότοξ απειλεί να περιορίσει δραματικά τη συναισθηματική νοημοσύνη

Όλα ξεκινάνε από την αδυναμία μας να εκδηλώσουμε τα συναισθήματά μας μέσα από την έκφραση του προσώπου μας. Τι αναφέρει νέα έρευνα.
Carol Yepes via Getty Images

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι ενέσεις μπότοξ ελλοχεύει ο κίνδυνος να περιορίσουν σημαντικά την ικανότητα μας να αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα των άλλων.

Στην πρόσφατη μελέτη που υπέβαλε τους συμμετέχοντες στη δοκιμασία να διακρίνουν μεταξύ χαρούμενων και λυπημένων προσώπων, οι συμμετέχοντες που είχαν υποβληθεί στις εν λόγω αντιγηρανττικές ενέσεις, παρουσίασαν μεταβολές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου, ιδίως στις περιοχές που σχετίζονται με τα συναισθήματα.

Κάθε χρόνο, περίπου 900.000 Βρετανοί υποβάλλονται σε ενέσεις μπότοξ, στα πλαίσια της δημοφιλούς πρακτικής αντιγήρανσης, όπου μια ένωση που ονομάζεται βοτουλινική τοξίνη εγχέεται σε σημεία του προσώπου όπως το μέτωπο και η περιοχή γύρω από τα μάτια και το στόμα. Εκεί δηλαδή όπου εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες. Η συγκεκριμένη διαδικασία χαλαρώνει τους μύες του δέρματος, εμποδίζοντας τα νευρικά σήματα που τους κάνουν να συστέλλονται και περιορίζοντας την εμφάνιση ρυτίδων.

Ωστόσο, παρά τα πρόσκαιρα αποτελέσματά του για μια πιο νεανική όψη του δέρματός του προσώπου, το μπότοξ απειλεί να μειώσει την ικανότητα των ατόμων να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά των άλλων μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου τους.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν σαρώσεις εγκεφάλου σε δέκα γυναίκες, προτού τους χορηγηθούν ενέσεις μπότοξ, ενώ επανέλαβαν τη διαδικασία μόλις δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι μετά το μπότοξ υπήρξε σαφής αλλοίωση στη δραστηριότητα περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, όπως η αμυγδαλή και η ατρακτοειδής έλικα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αδυναμία ενός ατόμου που έχει υποβληθεί σε ενέσεις μπότοξ να χαμογελάσει ή να συνοφρυωθεί, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο «διαβάζει» τα πρόσωπα των άλλων.

“Όπως υπογραμμίζει και ο Δρ Τίτζον Έσο: «Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το μπότοξ χειραγωγεί τη συναισθηματική επικοινωνία»”

Ο δρ Φερνάντο Μαρμολέχο Ράμος, ερευνητής στην ανθρώπινη νόηση στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, εξηγεί ότι στην ουσία, αυτό που μας βοηθά να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα των άλλων, είναι η μίμηση των εκφράσεων που μαρτυρούν τις συναισθηματικές διακυμάνσεις.

Και καθώς το μπότοξ περιορίζει την φυσιολογική κίνηση των μυών του προσώπου, αυτομάτως διακόπτεται και η αντικειμενική αναγνώριση των συναισθημάτων των άλλων.

Όπως υπογραμμίζει και ο Δρ Τίτζον Έσο: «Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το μπότοξ χειραγωγεί τη συναισθηματική επικοινωνία. Σχετιζόμαστε με τους άλλους με βάση τα όσα αντιλαμβανόμαστε σε εμάς τους ίδιους. Αν λοιπόν δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τις διάφορες εκφράσεις πόνου, θλίψης, ευτυχίας η συγκίνησης στον εαυτό μας, είναι απολύτως φυσιολογικό να δυσκολευόμαστε να τις αναγνωρίσουμε στα πρόσωπα τρίτων».

Πηγή: dailymail