ΔΙΕΘΝΕΣ
06/10/2018 22:43 EEST

Νέα περιοριστικά μέτρα επέβαλε το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους

Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

 

Νέα περιοριστικά μέτρα τα οποία έχουν στόχο να πλήξουν ακόμα περισσότερο τον παλαιστινιακό λαό επέβαλε το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν. Η κίνηση είναι ουσιαστικά απάντηση στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα σύνορα με το Ισραήλ, στη στεριά και τη θάλασσα.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ειδικότερα ανακοίνωσε πως η ζώνη ψαρέματος στην οποία θα έχουν πρόσβαση στο εξής οι Παλαιστίνιοι ψαράδες περιορίζεται στα 6 από τα 9 ναυτικά μίλια, ενώ υπάρχει προειδοποίηση για επιπλέον μέτρα αν συνεχιστούν τα βίαια επεισόδια.

Περιορισμοί θα επιβληθούν και στην κίνηση μέσα από το εμπορικό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, του μοναδικού από το οποίο επιτρέπεται η πρόσβαση στο Ισραήλ από τα σύνορα στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η απόφαση ήταν αποτέλεσμα των ταραχών στον φράχτη που διαχωρίζει τη Γάζα με το Ισραήλ αλλά και της έντασης στις ακτές στα βορειοδυτικά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, στις οποίες συμμετείχαν και ψαράδες.

Σημειώνεται πως η κίνηση αυτή της ισραηλινής πλευράς έρχεται να προστεθεί στην περικοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης προς το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), το οποίο προέβη στην περικοπή προσωπικού στη Γάζα, αφού οι πόροι του δεν φτάνουν.

Όλα αυτά έγιναν το Σάββατο, μια μέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένας 13χρονος.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι κάποιοι από τους Παλαιστινίους που συμμετείχαν στις εβδομαδιαίες πορείες κοντά στο φράκτη ασφαλείας «εκτόξευαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και χειροβομβίδες, κυλούσαν φλεγόμενα λάστιχα και πέταγαν πέτρες» στους ισραηλινούς στρατιώτες.

Μερικοί από τους διαδηλωτές πέρασαν το φράκτη για να πετάξουν χειροβομβίδες σε ισραηλινό έδαφος πριν επιστρέψουν στην Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε.

Την Πέμπτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ ενισχύει τα στρατεύματά του γύρω από την Γάζα ως ένα προληπτικό μέτρο εναντίον των διαδηλώσεων και προειδοποίησε την Χαμάς για «δριμύτατη» απάντηση σε περίπτωση επιθέσεων.

Τουλάχιστον 196 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά και άλλα κατασταλτικά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη, την 30ή Μαρτίου, της κινητοποίησης με τίτλο «Πορεία της Επιστροφής». Ένας ισραηλινός στρατιώτης έχει σκοτωθεί από πυρά παλαιστίνιου ελεύθερου σκοπευτή.

Sponsored Post