ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/10/2020 11:30 EEST | Updated 15/10/2020 13:12 EEST

Νέα πρόκληση Αγκυρας: Αρνήθηκε να δώσει άδεια στο αεροσκάφος που επέβαινε ο Δένδιας

Για 20 λεπτά το κυβερνητικό αεροσκάφος έκανε κύκλους πάνω από το ίδιο σημείο, στα σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία - Πέτσας: Είναι μία πρόκληση ακόμα.

Eurokinissi

Ενα πολύ σοβαρό περιστατικό που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, συνέβη το βράδυ της Τετάρτης (15/10). Το κυβερνητικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε η ελληνική διπλωματική αποστολή του ΥΠΕΞ με επικεφαλής το Νίκο Δένδια, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ και έχουν επιβεβαιώσει κυβερνητικές πηγές, υποχρεώθηκε από τους Τούρκους να κάνει κύκλους πάνω από το ίδιο σημείο, στο ύψος της Μοσούλης. Η ελληνική αποστολή επέστρεφε στην Αθήνα από το Ιράκ όπου είχε μεταβεί, για συνάντηση με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Ενώ το κυβερνητικό αεροσκάφος είχε λάβει άδεια από τις τουρκικές Αρχές για να περάσει από τον τουρκικό εναέριο χώρο πραγματοποιώντας την πτήση Βαγδάτη – Αθήνα, όταν βρέθηκε στα σύνορα Ιράκ με Τουρκία, οι Τούρκοι αρνήθηκαν να δώσουν την άδεια υπερπτήσης.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα για περίπου 20 λεπτά να αναγκαστεί ο πιλότος να κάνει κύκλους πάνω από το ίδιο σημείο. Τελικά δόθηκε από τις τουρκικές Αρχές η άδεια υπερπτήσης, όμως αν διαρκούσε περισσότερο η άρνηση τους, υπήρχε ο κίνδυνος να τελειώσουν τα καύσιμα πριν το κυβερνητικό αεροσκάφος φτάσει σε κάποιο αεροδρόμιο για ανεφοδιασμό.

Το πρωτοφανές περιστατικό είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των τουρκικών προκλήσεων το τελευταίο διάστημα. Ενώ υποτίθεται ότι η Άγκυρα θα προχωρούσε σε αποκλιμάκωση της έντασης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, τελικά –αγνοώντας τελείως τις αυστηρές συστάσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ- εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για έρευνες του Όρουτς Ρέις νοτίως του Καστελόριζου, συνεχίζει και ανεβάζει τους τόνους μέσω επίσημων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν και αξιωματούχων της κυβέρνησης του και τώρα έφτασε στο σημείο να εμποδίσει την πτήση κυβερνητικού αεροσκάφους.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. ”Είναι μία πρόκληση ακόμα”, τόνισε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας ότι έχει προβεί σε σχετικές ενέργειες το Υπουργείο Εξωτερικών (σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΞ έδωσε εντολή στην Πρεσβεία μας να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών). Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα και αύριο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζεται να θέσει εκ νέου στους ευρωπαίους ηγέτες το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας και τις δύο προκλήσεις των τελευταίων ημερών, με το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο και τη νέα NAVTEX με έρευνες από το Όρουτς Ρέις. ”Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη θέση που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός από την πρώτη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού και συνοψίζεται στη φράση «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις». Όπως τότε, έτσι και τώρα υπογραμμίζουμε ότι επανάληψη των διερευνητικών δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Δεν μπορεί να υπάρξουν διερευνητικές όσο το Όρουτς Ρέις παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορεί η Τουρκία  να προκαταλαμβάνει τη συζήτηση με  ένα ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που υποτίθεται ότι θέλει να οριοθετήσουμε. Η Ελλάδα επιμένει με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση στη διπλωματία”, ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας.

(με πληροφορίες από την ΕΡΤ)