Νεκρός ο διάσημος ορειβάτης Μπραντ Γκομπράϊτ - Επεσε από ύψος 300 μέτρων, στο Μεξικό

«Τσίριξε και τσίριξα. Αυτό που θυμάμαι είναι την μπλε μπλούζα του να αναπηδάει στην άκρη του γκρεμού».
Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου
Jaume Clua Felip / EyeEm via Getty Images

Ο παγκοσμίου φήμης Αμερικανός ορειβάτης Μπραντ Γκομπράϊτ, πέθανε στην προσπάθειά του να κατέβει την πλαγιά ενός γκρεμού, στο Μεξικό.

Ο 31χρονος Γκομπράϊτ έπεσε από ύψος 300 μέτρων (1.000 πόδια) στην περιοχή Ελ Πορτέρο Τσίκο στο βόρειο Μεξικό. Ο συνορειβάτης του Έϊνταν Τζέικομπσον, έπεσε από χαμηλότερο ύψος και επέζησε, έχοντας τραυματιστεί. Ο Γκομπράϊτ ήταν γνωστός για την ελεύθερη αναρρίχηση (free solo climbing), ή την ορειβασία χωρίς εξοπλισμό ασφάλειας, όμως αυτή τη φορά οι δυο ορειβάτες έκαναν κατάβαση με σχοινιά.

Τα ατυχήματα από ραπέλ, όπως ονομάζεται αυτή η τεχνική αναρρίχησης, είναι τα πιο συνηθισμένα και προκαλούν τους περισσότερους θανάτους στον αθλητισμό. Οι δυο άνδρες έκαναν την τεχνική simul-rappeling, στην οποία κατέβαιναν απέναντι από τα έμβολα σχοινιού άγκυρας με τα σώματά τους να λειτουργούν ως αντίβαρα μεταξύ τους, στηριζόμενοι από ένα σχοινί 80 μέτρων, σύμφωνα με τον ιστότοπο Outside.

«Αρχίσαμε την κατάβαση. Βρισκόμουν λίγο πιο πάνω από αυτόν, στην αριστερή πλευρά, αυτός στα δεξιά. Τότε, εντελώς ξαφνικά, άκουσα έναν κρότο και αρχίσαμε να πέφτουμε με ταχύτητα», δήλωσε ο Τζέικομπσον. Ο Τζέικομπσον προσγειώθηκε σε έναν θάμνο όταν ο Γκομπράϊτ είχε ήδη πεθάνει. «Ηταν όλα μια θολούρα. Τσίριξε και τσίριξα. Αυτό που θυμάμαι είναι την μπλε μπλούζα του να αναπηδάει στην άκρη του γκρεμού».

Λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου, ο αθλητικός κόσμος απέτισε φόρο τιμής στον ορειβάτη, μέσα από τα social media.

Ο ορειβάτης Μπραντ Γκομπράϊτ έπεσε από ύψος 300 μέτρων και σκοτώθηκε.
Ο ορειβάτης Μπραντ Γκομπράϊτ έπεσε από ύψος 300 μέτρων και σκοτώθηκε.
Brad Gobright/Facebook

«Ο κόσμος της ορειβασίας έχασε ένα αληθινό φως. Αναπαύσου εν ειρήνη», έγραψε ο Αλεξ Χονολντ, στον οποίο εστίασε το βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντέρ «Free Solo».

«Ειχε κάτι μαγικό πάνω στον βράχο, κάτι που δεν το έχω ξαναδεί σε άλλους», έγραψε η Αλις Χάφερ, συνορειβάτισσα του Γκομπράϊτ. «Με στήριζε, με ενθάρρυνε και πάντα πίστευε σε μένα».

Πηγή: BBC

Δημοφιλή