ΔΙΕΘΝΕΣ
12/10/2021 17:02 EEST

Νέο ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό στη Ρωσία

Οι αρχές δεν θα προχωρήσουν σε εθνικό lockdown.

via Associated Press
Aσθενής για τον οποίο υπάρχει υποψία ότι έχει κορονοϊό μεταφέρεται με φορείο σε νοσοκομείο στην Κομμουνάρκα, έξω από τη Μόσχα, Ρωσία, Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021.

Η Ρωσία κατέγραψε την Τρίτη νέο ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό σε μια ημέρα, καθώς η χώρα αντιμετώπιζε κατακόρυφη αύξηση των λοιμώξεων και χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Ωστόσο οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει νέο εθνικό lockdown

H αρμόδια αρχή αντιμέτωπισης της πανδημίας ανέφερε 973 θανάτους από κορονοϊό την Τρίτη, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό από την έναρξη της πανδημίας. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα καταγράψει ημερήσια ρεκόρ νεκρών αυτόν τον μήνα ενώ και τα κρούσματα επίσης αιωρούνται σχεδόν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, με 28.190 νέα κρούσματα την Τρίτη.

Παρά τον ραγδαία αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, το Κρεμλίνο απέκλεισε το ενδεχόμενο lockdown σε εθνικό επίπεδο, αναθέτοντας στις περιφερειακές αρχές τo δικαίωμα λήψης αποφάσεων για την επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Οι αυξανόμενες λοιμώξεις έχουν εντείνει την πίεση στο σύστημα υγείας της Ρωσίας, με τα νοσοκομεία να γεμίζουν γρήγορα. Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε ότι το 11% των 235.000 νοσηλευόμενων στη Ρωσία ασθενών με COVID-19 βρίσκονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Συνολικά, η ρωσική ειδική ομάδα κατά του κορονοϊού έχει καταγράψει πάνω από 7,8 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και 218.345 θανάτους - τον υψηλότερο αριθμό νεκρών στην Ευρώπη. Ωστόσο, η κρατική στατιστική υπηρεσία Rosstat, η οποία μετρά επίσης τους θανάτους όπου ο ιός δεν θεωρούνταν η κύρια αιτία, έχει αναφέρει πολύ υψηλότερο σύνολο-περίπου 418.000 θανάτους ατόμων από COVID-19.

Βάσει του τελευταίου, υψηλότερου αριθμού, η Ρωσία είναι η τέταρτη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και την Ινδία.

 

via Associated Press

 

Περίπου ένας στους τρεις Ρώσους έχει λάβει μια δόση εμβολιασμού

Η ρωσική κυβέρνηση καταλογίζει την απότομη αύξηση των λοιμώξεων και των θανάτων που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Μόνο 47,8 εκατομμύρια Ρώσοι, ή σχεδόν το 33% των σχεδόν 146 εκατομμυρίων του πληθυσμού της χώρας, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον κορονοϊό και 42,4 εκατομμύρια, περίπου το 29%, έχουν εμβολιαστεί πλήρως, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή.

Ορισμένες ρωσικές επαρχίες έχουν επιβάλει περιορισμούς στον αριθμό των ατόμων σε μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις και έχουν περιορίσει την πρόσβαση σε θέατρα, εστιατόρια και άλλα μέρη σε άτομα που είτε έχουν εμβολιαστεί, πρόσφατα, είτε ανάρρωσαν από τον COVID-19 ή βρέθηκαν αρνητικά στον ιό τις προηγούμενες 72 ώρες.

Ωστόσο, η ζωή παραμένει σε μεγάλο βαθμό φυσιολογική στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και πολλές άλλες μεγάλες ρωσικές πόλεις, με τις επιχειρήσεις να λειτουργούν ως συνήθως και τις εντολές μάσκας να εφαρμόζονται χαλαρά. Στη Μόσχα, οι αρχές επέκτειναν τις δωρεάν δοκιμές κορονοϊού σε εμπορικά κέντρα, ελπίζοντας ότι θα βοηθήσει στην αναχαίτιση της μετάδοσης..

 Πηγή: Associated Press