ΔΙΕΘΝΕΣ
28/09/2020 22:47 EEST | Updated 28/09/2020 23:01 EEST

Νέο τεστ κορονοϊού που δίνει αποτελέσματα σε λίγα λεπτά θα διανεμηθεί παγκοσμίως

Για σημαντικό ορόσημο στη μάχη κατά της πανδημίας κάνει λόγο ο ΠΟΥ.

ASSOCIATED PRESS

Ενα τεστ που μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια τον κορονοϊό σε λίγα λεπτά θα επεκτείνει δραστικά τους υγειονομικούς ελέγχους σε εκατοντάδες χώρες με αδύναμες ή μέσης ισχύος οικονομίες, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το τεστ κόστους μόλις 5 δολαρίων μπορεί να μεταμορφώσει τις προσπάθειες ανίχνευσης της νόσου Covid-19 στις λιγότερο πλούσιες χώρες, οι οποίες έχουν ελλείψεις σε υγειονομικούς υπαλλήλους και εργαστήρια.

Μια συμφωνία με τους κατασκευαστές του εν λόγω τεστ προβλέπει την παροχή  120 εκατομμύριων τεστ σε διάστημα έξι μηνών.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ έκανε λόγο για ένα σημαντικό ορόσημο.

Τα μεγάλα κενά μεταξύ της διενέργειας ενός τεστ και της λήψης του αποτελέσματος εμπόδισαν τις προσπάθειες πολλών χωρών να ελέγξουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Σε ορισμένες χώρες με υψηλά ποσοστά μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και του Μεξικού, ειδικοί έχουν πει ότι τα χαμηλά ποσοστά τεστ αποκρύπτουν το πραγματικό μέγεθος εξάπλωσης του ιού.

Το «νέο, εύκολα φορητό και εύχρηστο τεστ» θα δίνει αποτελέσματα σε 15-30 λεπτά αντί για ώρες ή ημέρες, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Οι φαρμακοβιομηχανίες Abbott και SD Biosensor συμφώνησαν με το φιλανθρωπικό ίδρυμα Bill and Melinda Gates να παράγουν 120 εκατομμύρια τέτοια τεστ, εξήγησε ο Τέντρος.

Η συμφωνία καλύπτει 133 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών στη Λατινική Αμερική, μια περιοχή που επλήγη περισσότερο από την πανδημία όσον αφορά τη θνησιμότητα και τα ποσοστά μόλυνσης.

«Αυτό θα επιτρέψει την επέκταση των τεστ, ιδίως σε δυσπρόσιτες περιοχές που δεν διαθέτουν εργαστηριακές εγκαταστάσεις ή επαρκώς εκπαιδευμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας» συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

(με πληροφορίες από BBC)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost