Νέοι δασμοί σε κρασιά και εξαρτήματα αεροσκαφών από τις ΗΠΑ σε Γαλλία και Γερμανία

Αιτία η 16ετης διαμάχη ΗΠΑ-ΕΕ για την Airbus.
ERIC PIERMONT via Getty Images

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως προχωρά στη επιβολή νέων δασμών σε για ανταλλακτικά αεροσκαφών και άλλα προϊόντα από τη Γαλλία και τη Γερμανία μετά την αποτυχία επίλυσης της 16ετούς διαφοράς με την ΕΕ σχετικά με τις επιδοτήσεις αεροσκαφών.

Σε σε σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσία Συνοριακής Προστασίας και Τελωνείων των ΗΠΑ αναφέρεται πως νέοι δασμοί θα ισχύουν από σήμερα Τρίτη και επιβάλλονται ως συνέπεια των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων στην AirBus SE, που είναι ανταγωνίστρια εταιρεία της αμερικανικής Boeing Co.

Η ανακοίνωση συνοδεύεται από μια ακόμη από το γραφείο του Εμπορικού Εκπροσώπου των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή επιπρόσθετου δασμού 15% στα εξαρτήματα αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων συναρμολόγησης της ατράκτου και των πτερύγων, ενώ δασμοί 25% θα επιβληθούν σε συγκεκριμένα κρασιά.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών για τον τερματισμό της 16ετος διαμάχης έχουν κολλήσει τις τελευταίες εβδομάδες, όπως, ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή γνώστης του ζητήματος. Η δε Ουάσιγκτον πιέζει για την επίτευξη μια ξεχωριστής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει μεν μερίδιο στην Airbus, αλλά έχει αποχωρήσει από την ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι θα επιδιώξουν την ταχεία επίλυση του ζητήματος με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες έχουν κερδίσει υποθέσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, οι οποίες αφορούσαν αφενός την επιβολή επιβάλει δασμών σε αγαθά της ΕΕ ύψους 7,5 δισ. δολαρίων και αφετέρου τη την επιβολή επιπλέον δασμών σε εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες ύψους 4 δισ. δολαρίων.

Η Airbus δηλώνει ότι η επέκταση των αμερικανικών δασμών επί εξαρτημάτων αεροσκαφών που κατασκευάστηκαν στη Γαλλία και τη Γερμανία είναι ”αντιπαραγωγική” και θα επιφέρει ζημιά στους εργαζόμενους στις ΗΠΑ στην Αλαμπάμα όπου συναρμολογούνται αεροσκάφη A320 και A220.

Το μέτρο θα επηρεάσει την παραγωγή A320 που χρησιμοποιεί εξαρτήματα από τη Γαλλία και τη Γερμανία, σε αντίθεση με τα A220, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Airbus. Η Airbus παρέδωσε περισσότερα από 40 Οικογενειακά Αεροσκάφη A320 που συναρμολογήθηκαν στην Αλαμπάμα το 2020, αλλά ο αριθμός θα είναι χαμηλότερος φέτος λόγω της πανδημίας, όπως είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι αρχικές συνέπειες ωστόσο μπορεί να είναι μικρές καθώς οι αεροδιαστημικές εταιρείες γενικά προμηθεύουν μεγάλα εξαρτήματα όπως φτερά και άτρακτο προκαταβολικά για να εξασφαλίσουν τη ομαλή ροή της παραγωγής.

Δασμοί είχαν ήδη επιβληθεί αλλά οι νέοι που ανακοινώθηκαν και αφορούν εξαρτήματα, ήρθαν να κλείσουν ένα ”παράθυρο” που είχε μείνει ανοιχτό και επέτρεπε στα αεροσκάφη Airbus που συναρμολογήθηκαν στην Αλαμπάμα χωρίς δασμούς.

Εάν το ζήτημα δεν επιλυθεί άμεσα αυτά τα αεροσκάφη ενδέχεται να μην είναι πλέον ανταγωνιστικά στην αγορά των ΗΠΑ.

Επίσης δασμοί είχαν ήδη επιβληθεί σε αλκοολούχα ποτά που παράγονται σε χώρες επίσης σχετίζονται με την παραγωγή αερσκαφών της Airbus - Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο - αλλά τώρα επηρεάζονται νέες ποικιλίες. Η ομοσπονδία των Γάλλων εξαγωγέων κρασιού χαρακτήρισε την επιβολή νέων δασμών ως «χτύπημα» στον κλάδο

Σε αντίθεση δε με προηγούμενες δασμολογικές αποφάσεις βραχείας προειδοποίησης, η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ δεν χορήγησε εξαιρέσεις για προϊόντα που βρίσκονται ήδη υπό διαμετακόμιση όπως δήλωσε ο Μπεν Ανέφ, πρόεδρος της Αμερικανικής Συμμαχίας Εμπορίου Οίνου, αποκαλώντας την απόφαση «άδικη».

Όπως είπε η κίνηση θα πλήξει πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις στη βιομηχανία φιλοξενίας, εστιατορίων και κρασιού εκτοξεύοντας το κόστος σε μια εποχή που ο κλάδος δοκιμάζεται λόγω πανδημίας.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα