Νίκη στις εκλογές για τον συντηρητικό κυβερνητικό συνασπισμό της Αυστραλία

Και μάλιστα εξασφαλίζει πλειοψηφία στη Βουλή.
ASSOCIATED PRESS

Ο συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός στην Αυστραλία εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο μετά την απροσδόκητη εκλογική νίκη που πέτυχε, γεγονός που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον θα είναι σε θέση να προωθήσει τη νομοθετική του ατζέντα χωρίς να έχει ανάγκη την υποστήριξη ανεξάρτητων.

Ο συνασπισμός του Μόρισον διέψευσε όλες τις δημοσκοπήσεις και τις προβλέψεις και παρέμεινε στην εξουσία χθες, γεγονός που ο ίδιος περιέγραψε ως εκλογικό θαύμα.

Η εκλογική επιτροπή της Αυστραλίας ενημέρωσε σήμερα ότι ο συνασπισμός του Μόρισον θα καταλάβει 76 έδρες στην αυστραλιανή εθνική αντιπροσωπεία, που αποτελείται από 151 αιρετά μέλη.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή εξάλλου, ο κυβερνητικός συνασπισμός προηγείται στην καταμέτρηση των ψήφων που κρίνουν μία από τις τρεις έδρες όπου ακόμη το αποτέλεσμα δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Ο Άντονι Γκριν, αναλυτής του τηλεοπτικού δικτύου ABC που χαίρει γενικού σεβασμού, εκτίμησε ότι ο συνασπισμός του Μόρισον θα κερδίσει ακόμη μία έδρα, κάτι που θα του επιτρέψει να διαλέξει τον επόμενο πρόεδρο του κοινοβουλίου και να έχει την πλειοψηφία των εδρών.

Οι επενδυτές φάνηκαν να πανηγυρίζουν το αποτέλεσμα, με τις μετοχές εταιρειών των τομέων της τραπεζικής, των ακινήτων, των ασφαλίσεων και της υγείας να κάνουν ράλι και να φθάνουν σε υψηλό 11ετίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση της χρηματαγοράς.

Έπειτα από μια μακρά και πικρή εκστρατεία, ο Μόρισον έκρινε πως οι Αυστραλοί αηδίασαν από το είδος της πολιτικής αντιπαράθεσης. «Εκφράστηκαν, πήραν την απόφασή τους. Τώρα περιμένουν από εμάς να ασκήσουμε την εξουσία ώστε να επανέλθουν σε ομαλό ρυθμό ζωής», δήλωσε ο δεξιός πρωθυπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο 2GB του Σίδνεϊ. «Αυτό είπε η σιωπηρή πλειοψηφία των Αυστραλών και θα το τιμήσω», συμπλήρωσε.

Ένα από τα πρώτα καθήκοντα του Σκοτ Μόρισον θα είναι να ανασχηματίσει την κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση πολλών διακεκριμένων στελεχών των Φιλελεύθερων από την πολιτική. Τα πρόσωπα που θα επιλέξει θα βρεθούν στο μικροσκόπιο, αφού θα δώσουν μια ιδέα για τις αλλαγές της κυβερνητικής πολιτικής.

Για τον Ρόντνεϊ Τίφεν, ομότιμο καθηγητή πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ένα από τα κυριότερα ερωτήματα είναι εάν ο πρωθυπουργός «σχεδιάζει να αλλάξει πολιτική όσον αφορά για παράδειγμα την κλιματική αλλαγή» και επομένως «μια σημαντική ένδειξη θα είναι εάν αλλάξει υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Ο Σκοτ Μόρισον έχει απορρίψει την προτροπή να αυξηθεί η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, αφού κρίνει πως αυτό θα έπληττε την οικονομία της χώρας, η οποία βασίζεται στην παραγωγή από μονάδες άνθρακα και τις εξαγωγές άνθρακα.

Ο συνασπισμός έχει ορίσει επίσημα στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 26-28% σε σύγκριση με το επίπεδο του 2005 ως το 2030, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει τη χώρα ότι με την τρέχουσα πολιτική της, είναι απίθανη η επίτευξη της μείωσης αυτής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, οι Εργατικοί, έκαναν εκστρατεία υποσχόμενοι πολύ πιο φιλόδοξους στόχους, τη μείωση των εκπομπών κατά 45% ως το 2030 και την αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα στο 50% ως το 2030. Ο συνασπισμός των Φιλελεύθερων δεν έχει ορίσει, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, κάποιον στόχο για τις ΑΠΕ πέραν του 2020.

Δημοφιλή