ΔΙΕΘΝΕΣ
14/12/2018 10:33 EET | Updated 14/12/2018 10:34 EET

Νόμιμες κι επισήμως οι αμβλώσεις στην Ιρλανδία

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι αμβλώσεις θα είναι πλέον νόμιμες μέχρι τη 12η εβδομάδα της κύησης

Niall Carson - PA Images via Getty Images

Το κοινοβούλιο της Ιρλανδίας ενέκρινε απόψε το νομοσχέδιο με το οποίο νομιμοποιείται η άμβλωση, επτά μήνες μετά το ιστορικό δημοψήφισμα στο οποίο οι Ιρλανδοί τάχθηκαν κατά της συνταγματικής απαγόρευσης του τερματισμού της κύησης.

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι αμβλώσεις θα είναι πλέον νόμιμες μέχρι τη 12η εβδομάδα της κύησης ή αν διατρέχει κίνδυνο η ζωή ή η υγεία της εγκύου. Επιτρέπεται επίσης η άμβλωση στην περίπτωση που το έμβρυο παρουσιάζει ανωμαλίες οι οποίες είναι πιθανόν να οδηγήσουν στον θάνατό του πριν ολοκληρωθεί η κύηση.

Ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ χαιρέτισε αυτήν την «ιστορική στιγμή για τις γυναίκες της Ιρλανδίας» με μήνυμά του στο Twitter.

Στις 25 Μαΐου οι Ιρλανδοί ενέκριναν με ποσοστό 66% τη νομιμοποίηση της άμβλωσης, γεγονός που αποτέλεσε άλλον έναν «πολιτισμικό σεισμό» σε αυτή τη μικρή, συντηρητική, καθολική χώρα, τρία χρόνια μετά και τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

Ο υπουργός Υγείας Σάιμον Χάρις χαιρέτισε επίσης μια απόφαση που «βάζει τέλος στα μοναχικά ταξίδια, στο στίγμα για στηρίζει την επιλογή των γυναικών στη χώρα μας» ενώ, με ξεχωριστή ανακοίνωση, τίμησε και τους ακτιβιστές οι οποίοι «αγωνίστηκαν επί 35 χρόνια» για να αλλάξει η νομοθεσία. «Θέλω να ευχαριστήσω εκείνη τη μειονότητα που αγωνίστηκε όταν η πλειοψηφία προτιμούσε να αγνοεί» την κατάσταση, σημείωσε.

Οι γυναίκες που ήθελαν να υποβληθούν σε άμβλωση ήταν υποχρεωμένες μέχρι σήμερα να ταξιδεύουν στη Βρετανία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post