ΔΙΕΘΝΕΣ
20/03/2019 12:33 EET

Nότια Κορέα: Καταπολεμώντας την αιθαλομίχλη με κοψίδια (η μαμά τους λέει ότι βοηθάει!)

Τσίκνα κόντρα στο μονοξείδιο...

Loic Lagarde via Getty Images

Στη Νότια Κορέα εφαρμόζουν μία «πρωτοποριακή συνταγή», όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά τα όρια του συναγερμού. Η επιτυχία της έγκειται στο γεγονός ότι είναι ευχάριστη για τον οισοφάγο, αλλά κυρίως για τον ουρανίσκο! 

Όποτε οι Κορεάτες διαπιστώσουν ότι ο αέρας στην πυκνοκατοικημένη και πολύβουη Σεούλ είναι γεμάτος από σωματίδια σκόνης, οι πωλήσεις χοιρινού κρέατος αυξάνονται. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι έχουν μια μοναδική λύση για σκονισμένες μέρες: ένα πιάτο με χοιρινό μπάρμπεκιου.

«Η μαμά μου είπε ότι το χοιρινό βοηθάει - και το στομάχι είναι ο αγαπημένος μου μεζές - γι ’αυτό τρώω περισσότερο χοιρινό, όταν βλέπω θολή την ατμόσφαιρα, όπως και σήμερα», δηλώνει ο 15χρονος Χανγκ Ντον Τζε στο πρακτορείο Reuters.

Kim Hong-Ji / Reuters

 Μια παλιά πεποίθηση εξακολουθεί να κυριαρχεί στη Νότια Κορέα - ότι το χοιρινό είναι καλό ως προστατευτικό μέτρο για το νέφος...

Οι ανθρακωρύχοι είχαν σκεφτεί παλαιότερα ότι... οποιδήποτε είδος λαδιού θα βοηθούσε τη σκόνη να γλιστρήσει κάτω από το λαιμό τους.

Φυσικά, οι ειδικοί της υγείας λένε ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική λογική πίσω από αυτή την πεποίθηση.

Ένας γιατρός της Σεούλ δήλωσε στο Reuters, ότι αντίθετα θα έπρεπε να φοράνε όλοι μάσκα προσώπου ή απλά να αποφεύγουν τις εξόδους σε ανοιχτούς χώρους.

Ωστόσο, επί του παρόντος, σε ιδιαίτερα δύσκολες ημέρες με υψηλούς δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι πωλήσεις χοιρινού κρέατος στη χώρα «απογειώνονται».

«Αισθάνομαι ότι το λίπος από το κρέας ξεπλένει τη σκόνη στο λαιμό μου», δηλώνει αφοπλιστικά ο 49χρονος Κιμ Ντονγκ Γουκ.

Jane Chung / Reuters

 

«Πληγή» στην ανατολική Ασία

Πολλά από τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες της ανατολικής Ασίας βασίζονται στην καύση πετρελαίου ή λιγνίτη αντίστοιχα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιδεινώνεται σταθερά. Δεν είναι μόνο πρόβλημα της Νότιας Κορέας: το νέφος γίνεται αποπνηκτικό από τη Βόρεια Κορέα μέχρι και την Κίνα.

Μαζί με τις πωλήσεις του... χοιρινού κρέατος αυξάνονται και οι πωλήσεις στις μάσκες - αλλά όχι μόνο μάσκες για τους ανθρώπους!

Reuters Staff / Reuters

 Οι πωλήσεις σε μάσκες για κατοικίδια ζώα αυξήθηκαν περισσότερο από 5 φορές, σε σύγκριση με το συνηθισμένο, σύμφωνα με τον κατασκευαστή προϊόντων κορεατικών κατοικίδιων ζώων «Αγαπητός σκύλος».

Η νέα νομοθεσία χαρακτήρισε την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Νότια Κορέα ως «κοινωνική καταστροφή» που θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεκλειδώσει τα ταμεία έκτακτης ανάγκης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί, ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, άσθμα, πνευμονία και άλλες αναπνευστικές νόσους.

Reuters Staff / Reuters

Sponsored Post