Ντελφίν Λαλορί: Η κατά συρροήν δολοφόνος της καλής κοινωνίας που διαμέλιζε τους σκλάβους της

Η έπαυλη της φρίκης στη Νέα Ορλεάνη με τα μαρτυρικά βασανιστήρια.
.
.
Historic Mysteries

Η Ντελφίν Λαλορί, γνωστή και ως Μαντάμ Ντελφίν Λαλορί, ήταν μια πλούσια και ισχυρή ιδιοκτήτρια σκλάβων στις αρχές του 1800 στην Νέα Ορλεάνη. Η Λαλορί γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη περίπου το 1780 από έναν Ιρλανδό πατέρα και Γαλλίδα μητέρα της καλής κοινωνίας. Η Γαλλίδα αριστοκράτισσα διδάχθηκε καλά τους τρόπους της γοητείας και της χάρης και ήταν ιδιαίτερα όμορφη. Ωστόσο, κάτω από την εξωτερική της ομορφιά κρυβόταν ένα απαράμιλλο σκοτάδι. Πίσω από τις κλειστές πόρτες της έπαυλής της στη Γαλλική Συνοικία, βασάνισε και δολοφονούσε αρκετούς από τους σκλάβους της.

Ποια ήταν η Μαντάμ Ντελφίν Λαλορί

Η Ντελφίν Λαλορί ήταν κόρη ενός Ιρλανδού μετανάστη που εγκαταστάθηκε στη Νέα Ορλεάνη κατά την περίοδο της γαλλικής αποικιοκρατίας. Οι γονείς της ήταν σημαντικά μέλη της τοπικής κοινότητας και ο ξάδερφος της Ντελφίν ήταν ο δήμαρχος της πόλης από το 1815-1820.

Η Ντελφίν Λαλορί παντρεύτηκε τρεις φορές. Στους συζύγους της περιλαμβανόταν ένας Ισπανός βασιλικός αξιωματικός, ένας σημαντικός τοπικός τραπεζίτης και ο γιατρός, ο Λουί Λα Λορί. Η Ντελφίν Ντελφίν Λαλορί είχε γεννήσει έξι παιδιά από τους τρεις συζύγους της. Ωστόσο, μόνο δύο κόρες ζούσαν μαζί της στην 1140 Ρόγιαλ Στρίτ. Επιπλέον, η Ντελφίν έγινε ιδιοκτήτρια ενός σπιτιού γεμάτου σκλάβους. Παρόλο που ο γάμος ήταν ότι αναζητούσαν οι περισσότερες γυναίκες εκείνη την εποχή, η όμορφη αριστοκράτισσα ήταν ασυνήθιστα ανεξάρτητη. Μάλιστα είχε δικές της «επιχειρήσεις» και πλούτη και επέμενε να τα διαχειρίζεται μόνη της.

Κανείς δεν ήξερε ότι αυτές οι «επιχειρήσεις» περιελάμβαναν βασανιστήρια και δολοφονίες των σκλάβων του σπιτιού της. Αν και οι περισσότερες επίσημες αναφορές υποστηρίζουν ότι ήταν άμεσα υπεύθυνη για τους βασανιστικούς θανάτους τεσσάρων σκλάβων, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι σκότωσε πολλούς περισσότερους. Οι μακάβριες δολοφονίες της την κάνουν μια από τις πιο διαβόητες γυναίκες κατά συρροή δολοφόνους στην αμερικανική ιστορία.

Η έπαυλη της Ρόγιαλ Στρίτ

Εξωτερικά, το σπίτι της 1140 Ρόγιαλ Στρίτ ήταν κομψό και όσοι το παρατηρούσαν καταλάβαιναν την κοινωνική θέση του ιδιοκτήτη του. Η Μαντάμ Ντελφίν Λαλορί αγόρασε το ακίνητο της Γαλλικής Συνοικίας για 33.000 δολάρια το 1831. Οι περισσότεροι άνθρωποι υπέθεσαν ότι χρησιμοποίησε χρήματα που κληρονόμησε - τότε ήταν δύο φορές χήρα από τους προηγούμενους συζύγους της. Τον επόμενο χρόνο έχτισε το διώροφο αρχοντικό και προσάρτησε τις κατοικίες των σκλάβων. Εκείνη την εποχή, το αρχοντικό του Ντελφίν Λαλορί ήταν ένα από τα ψηλότερα κτίρια στη γαλλική συνοικία.

Μέσα, το σπίτι δεν ήταν τόσο ειδυλλιακό. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που κουτσομπόλευαν την σαδιστική πλευρά της Μαντάμ Λαλορί και την αγάπη της για την κακοποίηση των σκλάβων. Μέχρι το 1833 γινόταν όλο και πιο δύσκολο γι′ αυτήν να ξεφύγει από την προσοχή των τοπικών αρχών.

.
.
Public domain

Το περιστατικό με τα μαλλιά

Η ιστορία λέει ότι η Ντελφίν Λαλορί αναστατώθηκε όταν μια από τις σκλάβες της, ένα 12χρονο κορίτσι με το όνομα Λία, έπιασε ένα κόμπο ενώ της βούρτσιζε τα μαλλιά. Η Λαλορί άρπαξε ένα μαστίγιο και η Λία έτρεξε. Η Λία τότε έτρεξε προς δεύτερο όροφο και ανέβηκε στη σοφίτα και στην οροφή της έπαυλης. Το τι συνέβη στη συνέχεια είναι ένα θέμα εικασιών που συζητείται ακόμα στη Νέα Ορλεάνη. Κάποιοι λένε ότι η Ντελφίν την έσπρωξε. Λίγοι λένε ότι η Λια πήδηξε επίτηδες. Το μόνο που είναι γνωστό με βεβαιότητα είναι ότι η μικρή έπεσε από την οροφή της έπαυλης.

Ακολούθησε έρευνα και το δικαστήριο έκρινε την Ντελφίν Λαλορί ένοχη για παράνομη σκληρότητα εναντίον εννέα σκλάβων. Ως αποτέλεσμα, πλήρωσε πρόστιμο και έχασε τους σκλάβους της.

Η Ντελφίν Λαλορί αγοράζει πίσω τους σκλάβους της

Αυτό που συνέβη στη συνέχεια είναι απόδειξη της πονηριάς της. Έπεισε τους συγγενείς της να αγοράσουν πίσω τους σκλάβους της και να τους πουλήσουν πίσω σε αυτήν. Στη συνέχεια, οι σκλάβοι επέστρεψαν στην έπαυλη της 140 Ρόγιαλ Στριτ νύχτα. Οι σκάβοι γνώριζαν ότι η Ντελφίν Λαλορί τους έφερε πίσω για να τους δώσει ένα μάθημα με τη μορφή βασανιστηρίων.

Η μάγειρας βάζει φωτιά στην έπαυλη

Το πρωί της 10ης Απριλίου 1884, μια από τους σκλάβους της Ντελφίν Λαλορί αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να αντέξει άλλο τον τρόμο στην 1140 Ρόγιαλ Στριτ. Η Ντελφίν Λαλορί την είχε αλυσοδέσει σε μια σόμπα στην κουζίνα όπου εργαζόταν. Μέσα στη δυστυχία και τον φόβο της, η 70χρονη γυναίκα αποφάσισε να αφαιρέσει τη ζωή της και έτσι άναψε φωτιά. Η ελπίδα της ήταν ότι οι φλόγες θα την σκότωναν και επίσης θα κατέστρεφαν το σπίτι της φρίκης.

Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα, αλλά όχι αρκετά γρήγορα. Η τοπική αστυνομία και η πυροσβεστική ανταποκρίθηκαν. Ενώ η Ντελφίν Λαλορί πάλευε να σώσει τα έπιπλά της, οι αρχές φρόντισαν την 70χρονη που φορούσε την αλυσίδα στον αστράγαλο της και ήταν δεμένη στη σόμπα. Αργότερα, όταν η φωτιά ήταν λίγο-πολύ υπό έλεγχο, η σκλάβα ομολόγησε τον εμπρησμό. Επιπλέον, είπε στους διασώστες της ότι όταν η Ντελφίν μετέφερε σκλάβους στον πάνω όροφο της έπαυλης και δεν επέστρεψαν ποτέ.

Οι περαστικοί που συμμετείχαν στον έλεγχο της φωτιάς προσπάθησαν να βοηθήσουν τις αρχές στην εκκένωση της έπαυλης. Όταν βρήκαν την πόρτα των σκλάβων κλειδωμένη, η Ντελφίν Λαλορί και ο σύζυγός της αρνήθηκαν να παραδώσουν το κλειδί. Μερικοί από τους κατοίκους της περιοχής ανέλαβαν να σπάσουν την πόρτα. Αυτό που τους αντίκρισαν στην άλλη πλευρά της πόρτα ήταν μια σκηνή τόσο φρικτή που άφησε ένα διαρκές αποτύπωμα στη συλλογική ψυχή της Αμερικής, παρασύροντάς μας υποσυνείδητα όλους στη φρίκη της περσόνας της Ντελφίν Λαλορί.

Φυλακισμένοι άνθρωποι με διαμελισμένα άκρα υπήρχαν σε όλο το δωμάτιο και όλοι ήταν σκλάβοι της Λαλορί. Από το ταβάνι, κρέμονταν εφτά άνθρωποι, με τα άκρα τους διαμελισμένα και χοντρά σιδερένια κολάρα γύρω απ’ το λαιμό τους. Σε ένα άλλο σημείο, βρισκόταν μία ηλικιωμένη μαύρη γυναίκα με μια τεράστια πληγή στο κρανίο. «Κάποιοι άνθρωποι καλύτερα να κάθονται στα σπίτια τους και να μην έρχονται στα σπίτια άλλων για να διατάζουν και να μπλέκονται στα πόδια τους» ισχυρίστηκε ο σύζυγος της Λαλορί όταν τον ρώτησαν εάν γνώριζε τι γινόταν μέσα στη σοφίτα. Η αντίδραση του ζεύγους ήταν φυσικό να εξαγριώσει το πλήθος.

Η καταστροφή της έπαυλης από το εξαγριωμένο πλήθος

Οι πολίτες «όλων των τάξεων και χρωμάτων» στη Νέα Ορλεάνη εξοργίστηκαν στον απόηχο της απαίσιας ανακάλυψης στην έπαυλη της 1140 Ρόγιαλ Στρίτ . Σύμφωνα με την Χαριέτ Μαρτινό, «Η οργή του πλήθους, ειδικά των Γάλλων Κρεολών, ήταν υπερβολική». Ένας όχλος πήγε στο σπίτι αμέσως μετά τη φρικτή ανακάλυψη. Πρώτα, έσπασαν τα έπιπλα της Ντελφίν Λαλορί. Στη συνέχεια έσπασαν τα πιάτα και τα έργα τέχνης στο σπίτι. Επιπλέον, έσκεισαν τα πολύτιμα πουπουλένια κρεβάτια της και πέταξαν τα φτερά στους δρόμους έξω. Τίποτα δεν ξέφυγε από την οργή τους. Όταν τελείωσαν, λίγα έμειναν παρά μόνο οι τοίχοι.

Η απόδραση

Διαισθανόμενη την ταλαιπωρία που επρόκειτο να έρθει, η Ντελφίν Λαλορί προσπάθησε να δραπετεύσει. Σύμφωνα με την Μαρτινό , αργότερα εκείνο το απόγευμα ο αμαξάς της Ντελφίν Λαλορί την οδήγησε έξω από την Νέα Ορλεάνη. Την πήγε στο ποτάμι όπου πήρε βάρκα και έφυγε για το Παρίσι. Η Μαρτινό ανέφερε στο βιβλίο της: «Έφυγε εκείνη τη νύχτα πήγ σε κάποια γαλλική επαρχία, με ψεύτικο όνομα». Ωστόσο, κάποιος την αναγνώρισε στη Γαλλία και της είπε ότι έπρεπε να φύγει.

Η Ντελφίν Λαλορί φέρεται να πέθανε εκεί στις 7 Δεκεμβρίου 1849. Στη συνέχεια, τα λείψανά της επέστρεψαν στη Νέα Ορλεάνη και τοποθέτησαν το σώμα της στο νεκροταφείο Σαιντ Λούις.

Η Ντελφίν Λαλόρι στην ποπ κουλτούρα

Η ποπ κουλτούρα έχει αναπτύξει μια γοητεία με την ιστορία της Ντελφίν Λαλόρι. Πιο πρόσφατα, το δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα ρεπερτορίου American Horror Story συμπεριέλαβε τον χαρακτήρα της Ντελφίν Λαλόρι σε μια σεζόν με τίτλο Coven. Επιπλέον, ποιήματα, βιβλία, ακόμη και βιντεοπαιχνίδια έχουν παρουσιάσει την διάσημη εγκληματία. Η ιστορία έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία του αμερικανικού κοινού, ίσως επειδή είναι τόσο εφιαλτική που φέρει το χαρακτηριστικό της μυθοπλασίας.

Skip Bolen via Getty Images

Η στοιχειωμένη έπαυλη της Ντελφίν Λαλόρι

Σήμερα, το σπίτι της 1140 Ρόγιαλ Στρίτ έχει τη φήμη ότι είναι το πιο στοιχειωμένο μέρος στη Νέα Ορλεάνη. Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι από την έπαυλη αναδύονται κραυγές και απόκοσμες φιγούρες των ανήσυχων σκλάβων. Το σπίτι της αποτελεί ένα μνημείο φρίκης στην πόλη, με τα κέρινα ομοιώματα να αναπαριστούν βίαιες και αποτρόπαιες σκηνές βασανιστηρίων όπως και αυτές που πραγματικά συντελέστηκαν μέσα σε αυτό το σπίτι Άλλες φήμες υποστηρίζουν ότι το σπίτι είναι στοιχειωμένο από τους δεκάδες ανθρώπους που βασανίστηκαν τόσο απάνθρωπα και έχασαν τις ζωές τους από την σαδιστική και ρατσιστική μεταχείριση της Λαλορί. Μάλιστα λέγεται ότι στο τέλος της ζωής της η Ντελφίν Λαλορί δεν μετανόησε στο παραμικρό για τις ειδεχθείς πράξεις της.

Δημοφιλή