Ντους 4 λεπτών στην Κολομβία - Η ξεραμένη Μπογκοτά επιβάλλει όριο στο νερό

Σε οριακή κατάσταση η πρωτεύουσα της χώρας - Οι κάτοικοι αποφεύγουν το πλύσιμο ρούχων και αυτοκινήτων.
Diego Cuevas via Getty Images

Περίπου 10 εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας της Κολομβίας, τη Μπογκοτά, αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το νερό με μέτρο εν μέσω ακραίων ελλείψεων λόγω της σοβαρής ξηρασίας που πλήττει τη χώρα.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει την ώρα που το Ελ Νίνιο ωθεί τα επίπεδα δεξαμενών στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Οι αξιωματούχοι έχουν χωρίσει την περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα σε εννέα ζώνες - κάθε ζώνη διακόπτει εναλλάξ τις υπηρεσίες ύδρευσης για 24 ώρες. Τα νοσοκομεία και τα σχολεία εξαιρούνται, με τον δήμαρχο της πόλης να χαρακτηρίζει την κατάσταση τραγική.

Diego Cuevas via Getty Images

Οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα τέθηκαν σε ισχύ χθες, Πέμπτη (11/4). Οι αρχές θα επανεκτιμούν την κατάσταση κάθε δύο εβδομάδες.

«Ας μην σπαταλήσουμε ούτε μια σταγόνα νερό στην Μπογκοτά αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο δήμαρχος Κάρλος Φερνάντο Γκαλάν σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ανακοίνωσε τα νέα μέτρα. «Αυτό θα μας βοηθήσει ώστε οι περιορισμοί να αρθούν πιο γρήγορα ή να μειωθούν», συνέχισε.

via Associated Press

Η έλλειψη βροχής και η ασυνήθιστη ζέστη έχουν οδηγήσει τις δεξαμενές της Κολομβίας να στεγνώνουν με ανησυχητικό ρυθμό. Η δεξαμενή Chuza, μέρος του συστήματος που παρέχει περίπου το 70% του νερού της πόλης, έχει διαθεσιμότητα μικρότερη από 17%. Ο δήμαρχος είπε ότι αυτό είναι το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 40 ετών.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο έγραψε στο Twitter ότι διέταξε «μια ουσιαστική αλλαγή» για την προστασία των υδάτινων πόρων τα επόμενα 30 χρόνια. Προειδοποίησε επίσης για την «ανεμπόδιστη αστικοποίηση» και επέκρινε τη «λεηλασία» των φυσικών υδροφορέων από τις βιομηχανίες γεωργίας και κατασκευών.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι μειώνουν τη χρήση νερού. «Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε, όπως το πλύσιμο του αυτοκινήτου», λέει η Κλάρα Εσκομπάρ, η οποία ζει στα προάστια της πόλης. «Κάνω ντους τεσσάρων λεπτών το πολύ και αποφεύγω να πλένω ρούχα», είπε ο άλλος κάτοικος.

Οι ειδικοί έχουν συνδέσει το ζήτημα, εν μέρει, με την τρέχουσα περίοδο Ελ Νίνιο, κατά την οποία οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνήθως αυξάνονται. Η Πόλη του Μεξικού και η πρωτεύουσα της Ουρουγουάης Μοντεβιδέο αντιμετώπισαν επίσης έλλειψη νερού τα τελευταία χρόνια.

via Associated Press

Η κλιματική αλλαγή έχει επίσης θεωρηθεί ως βασικός μοχλός της ξηρασίας, μαζί με την ταχείας αστικοποίηση και τις κακές υποδομές.

Δεν οφείλονται όλες οι ξηρασίες στην κλιματική αλλαγή, αλλά η υπερβολική ζέστη στην ατμόσφαιρα αντλεί περισσότερη υγρασία από τη γη και επιδεινώνει την κατάσταση.

(με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή