Ο άνθρωπος που διέσχισε τον πλανήτη περπατώντας μαζί με ένα σκύλο μέσα σε 7 χρόνια

Το πέρασμα και οι εντυπώσεις από την Ελλάδα, τα δύο εμπόδια που τον καθυστέρησαν και το πιο δύσκολο κομμάτι μιας απίθανης διαδρομής.
.
.
The World Wak

Οι περισσότεροι από εμάς περπατάμε ελάχιστα, με τους ρυθμούς και τις συνθήκες της σύγχρονης ζωής να μην μας επιτρέπουν μεγάλες βόλτες και περιπάτους. Πόσο μάλλον τον γύρο του κόσμου με τα πόδια...

Κι όμως, ένας άνδρας από το Νιου Τζέρσει των Ηνωμένων Πολιτειών έγινε μόλις το 10ο άτομο στον κόσμο που πετυχαίνει αυτό το αξιοσημείωτο κατόρθωμα, ενώ ο τετράποδος σύντροφός του, η Σαβάνα, έγινε ο πρώτος σκύλος που κάνει κάτι τέτοιο.

Από τη διαδρομή του, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα.

Στις 21 Μαΐου 2022, ο Τομ Τάρτσικ και το σκυλί του έγιναν δεκτοί στην ιδιαίτερη πατρίδα του με επευφημίες και χειροκροτήματα. Η θριαμβευτική υποδοχή σηματοδότησε το τέλος ενός επταετούς ταξιδιού 48.000 χιλιομέτρων, για το οποίο είχε αφιερώσει ακόμη περισσότερο χρόνο για να το σχεδιάσει.

«Ηταν πολύ σουρεαλιστικό», είπε ο ίδιος στο CNN Travel από το σπίτι των γονιών του στο Haddon Township. «Φανταζόμουν πώς θα ήταν το τέλος εδώ και πολύ καιρό. Και όταν συνέβη, υπήρχαν άνθρωποι στους δρόμους και περπατούσαν μαζί μου. Το πρωταρχικό συναίσθημα ήταν απλώς η ανακούφιση. Ολο αυτό κυριάρχησε στη ζωή μου για 15 χρόνια, και το να μπορέσω τελικά να το αφήσω πίσω μου ήταν καταπληκτικό», σημείωσε.

Η έμπνευση για το ταξίδι προήλθε από μια θλιβερή απώλεια το 2006, όταν η επί σειρά ετών φίλη του, Αν Μαρί, πέθανε σε ατύχημα με τζετ σκι σε ηλικία 17 ετών.

«Ο θάνατός της ήταν καθοριστικός για μένα. Ηταν πολύ καλύτερος άνθρωπος από εμένα. Και βυθιζόμουν στη σκέψη ότι επρόκειτο να πεθάνω μια μέρα, και θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Και άρχισα να επαναξιολογώ τα πάντα» εξήγησε.

Ετσι, αποφάσισε ότι χρειαζόταν ταξίδια και περιπέτεια στη ζωή του και άρχισε να ψάχνει όλους τους διαφορετικούς τρόπους που μπορούσε να το κάνει πράξη.

Αφού διάβασε για τον Στίβεν Νιούμαν, που καταγράφηκε στα Ρεκόρ Γκίνες ως το πρώτο άτομο που έκανε τον γύρο του κόσμου, και τον περιπατητή τυχοδιώκτη Καρλ Μπάσμπι, ο οποίος κάνει τον γύρο του πλανήτη με τα πόδια από το 1998, ο Τάρτσικ άρχισε να επεξεργάζεται αυτήν την πρόκληση.

«Το περπάτημα φαινόταν ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις τον κόσμο και να βρεθείς σε νέα μέρη. Δεν ήθελα απλώς να πάω στο Παρίσι και στο Μάτσου Πίτσου, ήθελα πραγματικά να καταλάβω τον κόσμο και να δω πώς ζούσαν οι άνθρωποι καθημερινά», τόνισε.

Αρχισε, λοιπόν, να σχεδιάζει τη διαδρομή, ενώ προσπαθούσε παράλληλα να συγκεντρώσει χρηματοδότηση για τα ταξίδια του.

Κατάφερε να εξοικονομήσει αρκετά για να είναι δύο χρόνια στο δρόμο, δουλεύοντας τα καλοκαίρια ενώ ήταν στο κολέγιο, και μετακόμισε πίσω στο πατρικό του μετά την αποφοίτησή του.

Ωστόσο, λίγο πριν αναχωρήσει, ο ιδιοκτήτης της τοπικής εταιρείας Philadelphia Sign έμαθε για τα σχέδιά του και αποφάσισε να χορηγήσει το ταξίδι του.

Σχεδόν εννέα χρόνια αφότου σκέφτηκε για πρώτη φορά την ιδέα, ο Τάρτσικ έκανε το πρώτο βήμα της βόλτας του σε όλο τον κόσμο.

Ξεκίνησε στις 2 Απριλίου 2015, λίγο πριν τα 26α γενέθλιά του, σπρώχνοντας ένα καρότσι μωρού που περιείχε εξοπλισμό πεζοπορίας, έναν υπνόσακο, ένα φορητό υπολογιστή, μια κάμερα DSLR και ένα πλαστικό κιβώτιο, το οποίο χρησιμοποιούσε για να αποθηκεύσει το φαγητό του.

Οπως λέει, επινόησε τη διαδρομή του έχοντας κατά νου δύο βασικούς παράγοντες - ήθελε «να περάσει από κάθε ήπειρο και να ταξιδέψει με όσο το δυνατόν λιγότερα γραφειοκρατικά προβλήματα».

Το όλο ταξίδι κατέληξε να διαρκέσει επτά χρόνια, κυρίως λόγω δύο σημαντικών καθυστερήσεων. Η πρώτη συνέβη όταν αρρώστησε με βακτηριακή λοίμωξη, η οποία του πήρε αρκετούς μήνες για να αναρρώσει και η δεύτερη οφειλόταν στην πανδημία Covid-19.

Αναπόφευκτα είχε διάφορα σκαμπανεβάσματα στην πορεία, συμπεριλαμβανομένων των προσκλήσεων σε τοπικούς γάμους τόσο στην Τουρκία όσο και στο Ουζμπεκιστάν ή την αρπαγή υπό την απειλή μαχαιριού ενώ βρισκόταν στον Παναμά.

Πριν ξεκινήσει τη βόλτα του στη Γη, ο νεαρός άνδρας είχε κάνει πολύ λίγα ταξίδια - στην Αγγλία, την Ιρλανδία, τον Καναδά και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Επίσης, δεν είχε τεράστια εμπειρία στην πεζοπορία, αν και στο παρελθόν είχε ολοκληρώσει μια 10ήμερη πεζοπορία με έναν φίλο του, καθώς και μερικές ακόμη τα Σαββατοκύριακα.

Στο πρώτο στάδιο του ταξιδιού του περπάτησε από το Νιου Τζέρσεϊ ως τον Παναμά. Περίπου τέσσερις μήνες αργότερα, απέκτησε τη σύντροφό του ενώ περπατούσε, το κουτάβι Σαβάνα, από ένα καταφύγιο ζώων στο Οστιν του Τέξας.

Ενώ αρχικά δεν είχε σκοπό να πάρει σκύλο, έψαχνε τρόπους να χαλαρώσει, ιδιαίτερα όταν κοιμόταν σε κάμπινγκ, και ξυπνούσε συνεχώς κατά τη διάρκεια της νύχτας πεπεισμένος ότι «άκουγε κάτι να έρχεται».

Ενιωθε ότι το να έχει δίπλα του έναν «φίλο» που θα μπορούσε να τον «φυλάει» τη νύχτα θα έκανε τη διαφορά, και αυτό αποδείχτηκε αληθές.

Μετά από τον πρώτο χρόνο στο δρόμο, ο Τάρτσικ δημιούργησε έναν λογαριασμό στην πλατφόρμα δωρεών Patreon, έτσι ώστε οι ακόλουθοί του να έχουν την επιλογή να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των ταξιδιών του.

Το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου έτους το πέρασε περπατώντας από τη Μπογκοτά της Κολομβίας στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, από όπου πήρε μια βάρκα στην Ανταρκτική.

Σε εκείνο το σημείο, επέστρεψε για λίγο στο σπίτι για να αποκτήσει τα έγγραφα που απαιτούνταν για να ταξιδέψει στην Ευρώπη.

Μετά την άφιξή του στην Ευρώπη, το ζευγάρι περπάτησε σε όλη την Ιρλανδία και τη Σκωτία, αλλά αναγκάστηκε να κάνει ένα εκτεταμένο διάλειμμα όταν ο Τάρτσικ αρρώστησε σε σημείο που δεν μπορούσε να συνεχίσει. Εμπαινε και έβγαινε από το νοσοκομείο για εβδομάδες ενώ βρισκόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τελικά επέστρεψε στο σπίτι του στις ΗΠΑ για να αναρρώσει.

Ο άνδρας, που κατέγραφε το ταξίδι του στο Instagram και το ιστολόγιό του The World Walk, συνέχισε τη βόλτα στην Κοπεγχάγη τον Μάιο του 2018, αλλά θα περνούσε καιρός μέχρι να επιστρέψει στον συνηθισμένο εαυτό του, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

«Οταν περπατάς έξω και περνάς όλο αυτό το χρόνο μόνος, πρέπει πραγματικά να κάνεις καλή παρέα [με τον εαυτό σου]. Ειδικά όταν είσαι συνεχώς εκτεθειμένος στα στοιχεία της φύσης. Και έτσι πραγματικά δεν ήταν καθόλου διασκεδαστικό για μένα» περιέγραψε αργότερα.

Αν και παραδέχεται ότι άρχισε να αμφισβητεί αν θα μπορούσε να συνεχίσει, λέει ότι ποτέ δεν σκέφτηκε σοβαρά να τα παρατήσει.

Μόλις περπάτησε το Camino de Santiago, ένα προσκύνημα που περιλαμβάνει πολλές διαδρομές στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, άρχισε να νιώθει ότι ξαναέβρισκε τη δύναμη να αφοσιωθεί ξανά πλήρως στο ταξίδι του.

Στη συνέχεια, αυτός και η Σαβάνα πέρασαν στη Βόρεια Αφρική, όπου περπάτησαν στο Μαρόκο, στην Αλγερία, όπου είχε αστυνομική συνοδεία, και την Τυνησία.

Από εκεί πέρασαν μέσω Ιταλίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Μαυροβουνίου, Αλβανίας και Ελλάδας.

Στη χώρα μας περιπλανήθηκε συνολικά για 25 ημέρες, από τις 29 Ιουλίου ως τις 22 Αυγούστου του 2019. Εχοντας εισέλθει από την ελληνοαλβανική μεθόριο διέσχισε τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Οπως λέει, στην Ελλάδα συνάντησε άδειες πόλεις, ελαιώνες με πανάρχαια δέντρα, αποπνικτικές από τη ζέστη πεδιάδες και αρχαία αμφιθέατρα. Αυτό που έμαθε εδώ ήταν ότι «οι ελληνικές σαλάτες έχουν λόγο που είναι διάσημες».

The World Walk

Μετά την Ελλάδα, κατευθύνθηκαν προς την Τουρκία, όπου ο Τάρτσικ έγινε ο πρώτος ιδιώτης που του επετράπη να διασχίσει τη Γέφυρα του Βοσπόρου με τα πόδια.

Στη συνέχεια ταξίδεψαν στη Γεωργία, στα βουνά του Καυκάσου και στο Αζερμπαϊτζάν, ακριβώς τη στιγμή που χτύπησε η πανδημία. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να παραμείνουν εκεί για τουλάχιστον έξι μήνες.

Ο δρόμος της επιστροφής

Τότε απλώς περίμενε τη στιγμή που θα κατάφερνε με κάποιο τρόπο να φτάσει στην Κεντρική Ασία. Ο αρχικός στόχος ήταν να ταξιδέψει μέσω του Ουζμπεκιστάν, της Κιργιζίας, του Καζακστάν και της Μογγολίας, πριν πετάξει στην Αυστραλία και μετά πίσω στις ΗΠΑ.

Δυστυχώς, οι αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί που ίσχυαν εκείνη την εποχή τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει τα σχέδια του για επίσκεψη στην Αυστραλία και την Μογγολία -και οι δύο προορισμοί ήταν κλειστοί για τους διεθνείς επισκέπτες για περίπου δύο χρόνια- μαζί με το Καζακστάν.

Αφού περπάτησε στο Κιργιστάν, μαζί με τη Σαβάνα πέταξαν στο Σιάτλ τον Αύγουστο του 2021 και άρχισαν να οδεύουν προς το σπίτι τους στο Νιου Τζέρσεϊ.

Από όλα τα μέρη που διέσχισε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, λέει ότι το Γουαιόμινγκ, η λιγότερο πυκνοκατοικημένη πολιτεία των ΗΠΑ, ήταν το πιο δύσκολο. Περπατούσε μαζί με τη Σαβάνα για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο χωρίς να δει ένα μαγαζί ή έστω έναν άνθρωπο, προτού τελικά συναντήσει ένα μικροσκοπικό βενζινάδικο.

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας βόλτας τους, το ατρόμητο ζευγάρι περπάτησε σε έξι ηπείρους και 38 χώρες, περνώντας τις περισσότερες νύχτες σε σκηνή.

Κατά μέσο όρο, αυτός και η Σαβάνα περπατούσαν 29-38 χιλιόμετρα ημερησίως.

Μόλις επέστρεψε στο έδαφος των ΗΠΑ, ο Τάρτσικ ήταν πιο πρόθυμος από ποτέ να ολοκληρώσει το μακρύ ταξίδι και να επιστρέψει στην κανονική του ζωή.

«Επτά χρόνια είναι πολλά», παραδέχτηκε.

Η οικογένεια της αείμνηστης φίλης του ήταν μεταξύ εκείνων που τον υποδέχτηκαν στην επιστροφή του στο σπίτι.

«Δεν το έκανα απαραίτητα για την Αν Μαρί. Αλλά ήταν ο καταλύτης και η έμπνευση πίσω από αυτό. Ο θάνατός της με ενέπνευσε πραγματικά να ζήσω. Και μόλις τελείωσα τη βόλτα και ήμουν εκεί με την οικογένειά της, ένιωσα ότι είχαν και για αυτούς μπήκε μια τελεία».

Τώρα που επέστρεψε στη γενέτειρά του, απολαμβάνει την επανασύνδεση με τους φίλους του, περνώντας χρόνο με την οικογένειά του, με την κοπέλα του, την οποία γνώρισε στο τελευταίο στάδιο του ταξιδιού.

Προς το παρόν, έχει επικεντρωθεί στο να γράψει απομνημονεύματα για το ταξίδι του, ενώ η Σαβάνα προσαρμόζεται στο να βρίσκεται σε ένα μέρος όλη την ώρα.

Οσο για το αν θα επιστρέψει στον δρόμο, κάτι τέτοιο είναι μακριά από το μυαλό του. Οπως λέει, δεν σκοπεύει να πάει πουθενά για πολύ καιρό.

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή