ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/07/2019 17:25 EEST | Updated 12/07/2019 20:04 EEST

O απόλυτος οδηγός για τις σπουδές των παιδιών σας

Όσα πρέπει να ξέρετε πριν αποφασίσετε να επενδύσετε στο μέλλον των παιδιών σας.

Η συγκεκριμένη περίοδος είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο αγχώδεις για τους γονείς των παιδιών που τελειώνουν το σχολείο και σε λίγους μήνες θα ανοίξουν τα φτερά τους. Και είναι λογικό. Έχετε ήδη επενδύσει πολλά σε χρήμα, χρόνο και ενέργεια ώστε να μην θέλετε το παιδί σας να έχει ένα αβέβαιο μέλλον. Θέλετε το καλύτερο, για την μόρφωση του, την παιδεία του, την καλλιέργειά του, την πραγματοποίηση των ονείρων του, και φυσικά την επαγγελματική του αποκατάσταση.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν διασφαλίζουν ότι το παιδί σας θα πετύχει στην σχολή της επιλογής του παρά την προσπάθεια που μπορεί να καταβάλει, ενώ τα ελληνικά πανεπιστήμια παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πολλών αξιόλογων καθηγητών χωλαίνουν σε πολλούς τομείς, που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε. Υπάρχει όμως μια εναλλακτική την οποία οφείλεται να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψιν σας, και αυτή ακούει στο όνομα Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου απαντούν σε κρίσιμα ερωτήματα πριν κληθείτε να λάβετε μια τελική απόφαση. Και κακά τα ψέματα μπορεί το παιδί σας να κάνει μια επιλογή αλλά η τελική απόφαση είναι κοινή, αφού εσείς οι γονείς θα είστε το υλικό και ηθικό στήριγμα στα χρόνια των σπουδών που ακολουθούν.

Σχολές για όλους

Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου υπάρχουν ειδικότητες όλων των κλάδων των θεωρητικών και των θετικών επιστημών, έτσι ώστε ένα παιδί να βρει αυτό το αντικείμενο που πραγματικά το ενδιαφέρει, να αφοσιωθεί σε αυτό και να γίνει ένας λαμπρός επιστήμονας. Υπάρχει ειδικότερα Σχολή Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, Νομική Σχολή, Ιατρική Σχολή, και Σχολή Θετικών Επιστημών με δεκάδες τμήματα στα οποία μπορεί κανείς πέραν των προπτυχιακών του σπουδών να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές, να κάνει την πρακτική του άσκηση ακόμη και το διδακτορικό του. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την μονάδα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που παρέχει τη δυνατότητα σε έναν εργαζόμενο να μην εγκατασταθεί μόνιμα στην Κύπρο αλλά να παρακολουθήσει από το σπίτι του εύκολα και αξιόπιστα δεκάδες προγράμματα σπουδών υψηλού επιπέδου.

Πλήρως αναγνωρισμένα πτυχία

Ένα θέμα που απασχολούσε κυρίως παλιότερα, αλλά συνεχίζει να αποτελεί ακόμη και σήμερα βασικό προβληματισμό είναι αν τα πτυχία που παρέχονται είναι αναγνωρισμένα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Τα πτυχία λοιπόν είναι πλήρως αναγνωρισμένα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου μπορούν να διεκδικήσουν με ίσες ευκαιρίες και χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες και αστερίσκους οποιαδήποτε επαγγελματική θέση επιθυμούν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να συνεχίζουν τις σπουδές του σε επίπεδο μεταπτυχιακού και διδακτορικού στην Ελλάδα και την Ευρώπη και να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Και αυτό συμβαίνει διότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι αναγνωρισμένο τριτοβάθμιο ίδρυμα πλήρους φοίτησης και πληρεί όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος-μέλος της ΕΕ.

Στέγαση, σίτιση και περίθαλψη με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου

Βασικό και κυρίως πρακτικό θέμα είναι η στέγαση και η σίτιση των φοιτητών. Ούτε σε αυτό το κομμάτι υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει φοιτητικά διαμερίσματα που βρίσκονται μόνο λίγα λεπτά από τον χώρο του Πανεπιστημίου. Όλα τα διαμερίσματα είναι πλήρως επιπλωμένα και διαθέτουν κουζίνα, μπάνιο και καθιστικό. Επίσης, είναι εξοπλισμένα με A/C.Τα διαμερίσματα αποτελούν χώρους μέσα στους οποίους οι φοιτητές αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους, ανταλλάσσουν ιδέες και δημιουργούν φιλίες που θα κρατήσουν μια ζωή. Ακόμη σε περίπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί να μείνει σ′ αυτά τα διαμερίσματα το Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου βοηθά φοιτητές να εντοπίσουν διαμονή σε περιοχή κοντά στο Πανεπιστήμιο. “Το σπίτι που κατοικώ μέχρι και σήμερα μου το βρήκε το πρώτο έτος το Πανεπιστήμιο” λέει ο Βασίλης Θλιβερός, τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής. Ακόμη στους χώρους του Πανεπιστημίου υπάρχει καφετέρια που παρέχει τα πάντα και φυσικά καθημερινά φαγητό για όλες τις προτιμήσεις καλύπτοντας έτσι και τις ανάγκες της σίτισης. Επίσης ο Βασίλης πρόσφατα χρειάστηκε να υποβληθεί σε μία επέμβαση αλλά οι δικοί του στην Ελλάδα δεν χρειάστηκε να πανικοβληθούν αφού και στην Κύπρο ισχύει η ευρωπαϊκή κάρτα υγείας με επέκταση για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. “Ισχύει για οποιαδήποτε μέρος της Ευρώπης και σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια μακριά από το σπίτι σου”, μας λέει.

Οικονομικά κίνητρα από την Κυπριακή Δημοκρατία

Η Κύπρος έχει επενδύσει πολλά και συνεχίζει να επενδύει στον ακαδημαϊκό τομέα καθιστώντας το νησί κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας για όλη την περιοχή της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, αυτή η επένδυση δεν είναι θεωρητική αλλά έμπρακτη καθώς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου έχει καθιερώσει μέτρα οικονομικής στήριξης που προσφέρει κάθε χρόνο σε Ευρωπαίους φοιτητές χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σπουδαστές που πληρούν τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, όπως αυτά προσδιορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας (κατά κεφαλή εισόδημα της οικογένειας, ορφανός, μονογονεϊκή οικογένεια κ.α.) μπορούν να είναι υποψήφιοι. Η οικονομική στήριξη, η οποία προσφέρεται ετησίως, καλύπτει έξοδα του φοιτητή για ένα ακαδημαϊκό έτος. Ειδικότερα:

€1,800 για ενοικίαση διαμερίσματος στη Λευκωσία (ανώτατο όριο κάλυψης)

€1,092 για φαγητό

€300 για αγορά πανεπιστημιακών βιβλίων και

€500 για αγορά ή αναβάθμιση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (μόνο για πρωτοετείς φοιτητές)

Αυτά τα χρήματα είναι σημαντικά στην εποχή μας που κάθε οικογένεια κάνει μια επένδυση, ώστε κάθε φοιτητής να γνωρίζει ότι μπορεί να τελειώσει απρόσκοπτα τις σπουδές του. Η διαδικασία της αίτησης είναι απλή, γίνεται κάθε χρόνο και το κέντρο φοιτητικών σχέσεων του Πανεπιστημίου βοηθά τους φοιτητές με τη διαδικασία. Μάλιστα, αυτά τα χρήματα δεν είναι για μία χρονιά αλλά κάθε φοιτητής μπορεί κάθε χρόνο να λαμβάνει αυτή τη σημαντική ενίσχυση” σημειώνει ο Βασίλης Ψίχας, επίσης τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής.

Σύνδεση με την αγορά εργασίας

Βασικό μέλημα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου είναι η διασύνδεση του με την αγορά εργασίας ώστε το πτυχίο να έχει αντίκρυσμα και σύντομα να γίνει η απόσβεση της επένδυσή σας και η δικαίωση της επιλογής σας. Μέσα στο Πανεπιστήμιο υπάρχει Πρόγραμμα Ανάπτυξης Προσωπικότητας, Προγράμματα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας, Επαγγελματικές Επισκέψεις, Σεμινάρια Σταδιοδρομίας και Έκθεση Εργοδότησης ενώ πέρα από τα μαθήματα και τη διδακτές ύλη ενθαρρύνεται η κριτική σκέψη, η ομαδικότητα, η προθυμία, η υπευθυνότητα η οργάνωση και η αποδοτικότητα ώστε ο τελειόφοιτος να έχει πέρα από τις γνώσεις και τις απαραίτητες δεξιότητες για την αγορά εργασίας. Σημαντικό είναι πως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο έχει συνάψει συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις, και ερευνητικά κέντρα, δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές ακόμη και κατά την διάρκεια των σπουδών τους να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε πραγματικές συνθήκες. “Πέρυσι το καλοκαίρι βρέθηκα σε νοσοκομείο στη Ρώμη και φέτος θα πάω σε ερευνητικό κέντρο πειραματικής ιατρικής στην Αυστρία και θα λάβω μέρος σε πειράματα με την καθοδήγηση σημαντικών επιστημόνων” μας λέει η Ισμήνη Τσανάκη, φοιτήτρια στο 3ο έτος της Ιατρικής Σχολής που ανυπομονεί να εφαρμόσει στην πράξη όσα μαθαίνει όλο το χρόνο στη σχολή της. “Κάθε εβδομάδα στους χώρους του Πανεπιστημίου γίνονται συνέδρια με κοινωνικά, εθνικά, γεωπολιτικά, ψυχολογικά, αθλητικά, διατροφικά θέματα και έτσι αποκτούμε μια ευρύτερη παιδεία” συμπληρώνει ο Βασίλης Ψίχας.