Ο Άστον Κούτσερ δηλώνει «τυχερός που ζει» μετά τη μάχη με σπάνιο αυτοάνοσο

Ο ηθοποιός για μεγάλο διάστημα δεν μπορούσε να δει και να ακούσει.
Ο Άστον Κούτσερ
Ο Άστον Κούτσερ
Robin L Marshall via Getty Images

O Άστον Κούτσερ αποκάλυψε πως δύο χρόνια πριν διαγνώστηκε με μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή, η οποία δεν του επέτρεπε να βλέπει και να ακούει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Περίπου πριν από δύο χρόνια, είχα μια περίεργη, εξαιρετικά σπάνια μορφή αγγειίτιδας (είδος φελγωνής στα αιμοφόρα αγγεία) που έφερε σε κατάρρευση την όρασή μου, κατέστρεψε την ακοή μου και κατέστρεψε όλη μου την ισορροπία», είπε ο ηθοποιός σε ένα νέο επεισόδιο του Running Wild With Bear του National Geographic.

«Μου πήρε περίπου ένα χρόνο για να επανέλθουν όλα ξανά. Δεν το εκτιμάς πραγματικά μέχρι να χάσεις κάτι, μέχρι να χαθείς ο ίδιος. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω ποτέ να ξαναδώ. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω ποτέ να ακούσω ξανά. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω ποτέ να περπατήσω ξανά.»

«Νοιώθω τυχερός που ζω», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, Αγγειίτιδα (Vasculitis) είναι το όνομα μιας ομάδας σπάνιων αυτοάνοσων νοσημάτων που προκαλούν φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Μπορεί να οδηγήσει σε πάχυνση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, περιορισμένη ροή αίματος και κατεστραμμένα όργανα και ιστούς.

Η πάθηση μπορεί να επηρεάσει μόνο ένα ή περισσότερα όργανα και μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη ή μακροχρόνια. Όταν επηρεάζονται τα μάτια και τα αυτιά, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν απότομη απώλεια ακοής, διπλή όραση ή προσωρινή και μόνιμη τύφλωση στο ένα ή και στα δύο μάτια, αναφέρει η Mayo Clinic.

Η ακριβής αιτία της αγγειίτιδας δεν είναι πλήρως γνωστή, αλλά ορισμένοι τύποι έχουν συνδεθεί με γενετικούς παράγοντες, ενώ άλλοι συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα αιμοφόρα αγγεία «κατά λάθος» έχοντας ενεργοποιηθεί από άλλες ασθένειες ή λοιμώξεις.

«Τη στιγμή που αρχίζετε να βλέπετε τα εμπόδια σας ως πράγματα που είναι φτιαγμένα για να σας δίνουν αυτό που χρειάζεστε, τότε η ζωή αρχίζει να έχει πλάκα», είπε ο Άστον για την αντιμετώπιση αντιξοοτήτων. «Ξεκινάς να σερφάρεις πάνω από τα προβλήματά σου αντί να ζεις κάτω από αυτά».

Δημοφιλή