22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
03/12/2020 11:22 EET | Updated 03/12/2020 11:42 EET

Η ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψη εδώ και πάνω από τρία χρόνια

Το συμβάν έλαβε χώρα την Κυριακή.

robertsrob via Getty Images

Μια μεγάλη ηλιακή θύελλα είχε ως αποτέλεσμα να εξαπολυθεί η μεγαλύτερη ηλιακή έκλαμψη εδώ και τρία χρόνια την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, o αστρονόμος Τόνι Φίλιπς ανέφερε στο Spaceweather.com πως ο Ήλιος βίωσε μια τεράστια έκρηξη, γνωστή ως στεμματική εκπομπή μάζας, την Κυριακή. Η έκλαμψη αυτή καταχωρήθηκε ως κατηγορίας Μ (μεσαίας) από τη ΝΟΑΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration). Αν και δεν είχε κατεύθυνση προς τη Γη, και εν μέρει παρεμβαλλόταν ο ίδιος ο Ήλιος, προκλήθηκαν κάποια προβλήματα σε εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών σε περιοχές του νοτίου Ατλαντικού.

Η ηλιακή έκλαμψη της Κυριακής εντάσσεται στο πλαίσιο της έναρξης ενός νέου ηλιακού κύκλου, και οι επιστήμονες αναμένουν μια περίοδο αυξανόμενης δραστηριότητας μέχρι το αποκαλούμενο ηλιακό μέγιστο, στα μέσα του 2025.

Μια μεγαλύτερης κατηγορίας έκλαμψη, κλάσης Χ, με κατεύθυνση προς τη Γη, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε δίκτυα ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνίες και συστήματα πλοήγησης στο μέρος της Γης που θα «έβλεπε» ο Ήλιος. Πλέον η ανθρωπότητα είναι πιο ευάλωτη στις ηλιακές εκλάμψεις λόγω της αυξανόμενης εξάρτησης από ψηφιακές τεχνολογίες, δορυφορικές επικοινωνίες κ.α.

Σύμφωνα με τη NASA, οι ηλιακές εκλάμψεις λαμβάνουν χώρα όταν απελευθερώνεται απότομα μαγνητική ενέργεια που έχει συσσωρευτεί στην ατμόσφαιρα του Ήλιου. Επηρεάζουν τα πάντα στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα- από ραδιοκύματα μέχρι ακτίνες Χ. Η ενέργεια που απελευθερώνεται είναι γιγαντιαία, και αντιστοιχεί σε εκατομμύρια πυρηνικές βόμβες μεγατόνων που εκρήγνυνται την ίδια στιγμή.

(με πληροφορίες από Reuters)