Ο Jo Nesbo επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Η τελετή ανακήρυξης του «βασιλιά» της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας, θα γίνει την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου.
Photo: Jens Kalaene/dpa (Photo by Jens Kalaene/picture alliance via Getty Images)
Photo: Jens Kalaene/dpa (Photo by Jens Kalaene/picture alliance via Getty Images)
picture alliance via Getty Images

Το τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ανακηρύσσει Επίτιμο Διδάκτορα τον διακεκριμένο Νορβηγό συγγραφέα Jo Nesbø.

Η τελετή ανακήρυξης θα λάβει χώρα την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί, στο Συνεδριακό Κέντρο της Πανεπιστημιούπολης Άλσους Αιγάλεω.

Στο σκεπτικό της απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος για την απονομή του τιμητικού τίτλου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Ο Jo Nesbø είναι ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Τα έργα του εκδίδονται σε 50 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 55 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ανανέωσε το αστυνομικό μυθιστόρημα και ανέδειξε τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του λογοτεχνικού αυτού είδους. Με το έργο του έδωσε ώθηση στη φιλαναγνωσία δημιουργώντας νέους αναγνώστες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μυθιστορήματά του αξιοποιούν με ποικίλους τρόπους αρχειακό υλικό (π.χ. αστυνομικά αρχεία) και διερευνούν πώς οι νέες τεχνολογίες επιδρούν στην επεξεργασία και στη διακίνηση κάθε είδους πληροφορίας στις κοινωνίες του 21ου αιώνα, η συγγραφική του παραγωγή έχει ένα ακόμα σημείο ενδιαφέροντος για το τμήμα μας. Επιπλέον, ο Jo Nesbø δεν είναι μόνο τακτικός επισκέπτης της χώρας μας, αλλά και γνώστης της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας και ζωής, όπως φάνηκε από το διήγημά του “Ο άρχοντας της ζήλιας” που εκτυλίσσεται στο νησί της Καλύμνου».

Ο ροκ σταρ του αστυνομικού μυθιστορήματος -που ως γνωστό έρχεται κάθε φθινόπωρο στην Ελλάδα για αναρρίχηση στην Κάλυμνο- βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, έξι χρόνια μετά την τελευταία εμφάνιση του στην πρωτεύουσα, καθώς σήμερα 27 Σεπτεμβρίου, δίνει ραντεβού με τους αναγνώστες των έργων του στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», στις 7:30 μ.μ.

Ο Τζο Νέσμπο θα συνομιλήσει με τον ομότεχνό του Δημήτρη Σίμο για την αστυνομική λογοτεχνία και τα βιβλία του, για την περιπέτεια της γραφής, και κυρίως για τη Ματωμένη σελήνη, τη 13η υπόθεση του διάσημου επιθεωρητή Χάρι Χόλε, ενώ θα μας αποκαλύψει και τα σχέδιά του για το μέλλον. Μαζί τους εκτελώντας χρέη διαδοχικής διερμηνείας και συμμετέχοντας στην κουβέντα η μεταφράστρια αρκετών έργων του και ποιήτρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.

Πέρα από τα 13 βιβλία της σειράς Χάρι Χόλε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν επίσης: Το βασίλειο, ένα εκτυφλωτικό θρίλερ, ένα ακαταμάχητο αναγνωστικό κοκτέιλ, οι συλλογές ιστοριών Ο Άρχοντας της Ζήλιας και Το νησί των αρουραίων, το Μάκβεθ, ένα συγκλονιστικό θρίλερ που βασίζεται στο οµότιτλο σαιξπηρικό έργο και αποδεικνύει τη συγγραφική δεινότητα του Nesbo, το Κυνηγοί κεφαλών, ένα συναρπαστικό θρίλερ, το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, Ο γιος, ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με πανέξυπνη πλοκή, η διλογία Αίμα στο χιόνι + Περισσότερο αίμα, καθώς και η σειρά παιδικών βιβλίων του ίδιου με ήρωα τον Δόκτορα Πορδαλό.