Ο κυκλώνας Φιόνα σαρώνει το Πουέρτο Ρίκο προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε αρκετές περιοχές

Μάλιστα, το φαινόμενο αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, προτού κατευθυνθεί προς τον Ατλαντικό Ωκεανό.
|
JOSE RODRIGUEZ via Getty Images

Διακοπή της ηλεκτροδότησης προκάλεσε χθες, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου ο κυκλώνας Φιόνα στο Πουέρτο Ρίκο, ενώ έφερε καταρρακτώδεις βροχές και προκάλεσε «μεγάλες» ζημιές στο νησί αυτό, που συγκαταλέγεται στα εδάφη των ΗΠΑ, προτού κατευθυνθεί στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο Φιόνα είχε αποτέλεσμα να σημειωθούν κατολισθήσεις, να πέσουν δέντρα και γραμμές του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού, έκανε δρόμους αδιάβατους και προκάλεσε την κατάρρευση γέφυρας στην πόλη Ουτουάδο, σε ορεινή περιοχή στο κεντρικό τμήμα της νήσου, δήλωσε ο κυβερνήτης Πέδρο Πιερλουίσι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Κυριακής.

Το σύνολο των τριών και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της νήσου υπέστη διακοπή της ηλεκτροδότησης, ωστόσο πλέον, η λειτουργία του δικτύου διανομής έχει αποκατασταθεί.

ERIKA SANTELICES via Getty Images

Ο κυκλώνας, που έπληξε χθες στις 15:20 (τοπική ώρα· στις 22:20 ώρα Ελλάδας) τη νοτιοδυτική ακτή του Πουέρτο Ρίκο, κοντά στην Πούντα Τοκόν, έφερε ανέμους ταχύτητας ως και 140 χιλιομέτρων την ώρα. Βρίσκεται πλέον ανοικτά του Πουέρτο Ρίκο και αναμένεται να πλήξει σήμερα τη Δομινικανή Δημοκρατία.

MELVIN PEREIRA via Getty Images

Ωστόσο, αναμενόταν να συνεχιστούν οι καταρρακτώδεις βροχές τη νύχτα, προκαλώντας αστραπιαίες, καταστροφικές πλημμύρες.

Η Φιόνα παραμένει «καταστροφικό φαινόμενο λόγω των συνεπειών των πλημμυρών» στην κεντρική ορεινή περιοχή της νήσου, στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα του Πουέρτο Ρίκο, ανέφερε ο κ. Πιερλουίσι μέσω Twitter, τονίζοντας πως σημειώθηκαν κατακρημνίσεις 23 ως 33 εκατοστών μέσα σε μόλις 5 ώρες.

«Οι ποσότητες της βροχής θα προκαλέσουν ξαφνικές καταστροφικές ανόδους των υδάτων και πλημμύρες σε αστικές περιοχές στο Πουέρτο Ρίκο και σε ορισμένα τμήματα τη Δομινικανής Δημοκρατίας, καθώς και χείμαρρους λάσπης και κατολισθήσεις σε ζώνες με υψηλό υψόμετρο», ανέφερε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Προτού ο κυκλώνας Φιόνα φθάσει στη Δομινικανή Δημοκρατία, ο πρόεδρος Λουίς Αμπιναδέρ ανακοίνωσε πως οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα λειτουργήσουν σήμερα.

Σφοδρές βροχοπτώσεις άρχισαν να πλήττουν χθες βράδυ τη Νάγουα (βόρεια), παραθαλάσσια πόλη περίπου 80.000 κατοίκων, σε μια από τις περιοχές όπου κηρύχθηκε συναγερμός.

MELVIN PEREIRA via Getty Images

Αναμένεται να ενισχυθεί

Το ακραίο φαινόμενο, που ενισχύθηκε νωρίτερα χθες, από τροπική καταιγίδα σε κυκλώνα Κατηγορίας 1 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, αναμένεται να ενισχυθεί μέσα σε 48 ώρες, προτού κατευθυνθεί προς βορρά στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπως προειδοποιεί το NHC, .

Στην πόλη Ουτουάδο, οικογένεια είδε την τσίγκινη οροφή του σπιτιού να απογειώνεται, όπως και το 2017, όταν είχε χτυπήσει ο κυκλώνας Μαρία, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

via Associated Press

«Πρόκειται για κατάσταση εξαιρετικά περίπλοκη και λυπηρή. Οι ζημιές που διαπιστώνουμε είναι καταστροφικές σε ορισμένες περιοχές», τόνισε ο κ. Πιερλουίσι μιλώντας σε δημοσιογράφους στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Το σύνολο του νησιού υφίσταται μεγάλη συγκέντρωση βροχής. Αναφέρθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές σε πολλές πόλεις».

Ο Φιόνα ήδη προκάλεσε σοβαρές ζημιές περνώντας από τη Γουαδελούπη τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Κατά τόπους, το νερό ξεπέρασε το 1,5 μέτρο. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, όταν το σπίτι του παρασύρθηκε από τα νερά μετά την υπερχείλιση ποταμού.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε χθες Κυριακή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Πουέρτο Ρίκο, εξουσιοδοτώντας την ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων (FEMA) να συνδράμει τις τοπικές αρχές.

Το NHC προειδοποίησε εξάλλου ότι συνθήκες τροπικής καταιγίδας αναμένεται επίσης να χτυπήσουν τα νησιά Τερκς και Κάικος και στις νοτιοανατολικές Μπαχάμες σήμερα και ως αύριο Τρίτη.

Ο κ. Πιερλουίσι τόνισε στον Τύπο πως οι αρχές επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς τους κατοίκους «στην οποία ανταποκρίθηκε η πλειονότητα», να «μείνουν στο σπίτι ή να αναζητήσουν καταφύγιο αν το έχουν ανάγκη».

Εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας της επιφάνειας των ωκεανών, η συχνότητα των ισχυρών κυκλώνων, με ισχυρότερους ανέμους και σφοδρότερες βροχοπτώσεις, αυξάνεται. Θέτουν σε ολοένα μεγαλύτερο κίνδυνο τις παραθαλάσσιες κοινότητες.

Πρώην ισπανική αποικία, το Πουέρτο Ρίκο, που έγινε αμερικανικό έδαφος στα τέλη του 19ου αιώνα, προτού αποκτήσει ειδικό καθεστώς τη δεκαετία του 1950, βιώνει σοβαρά προβλήματα στις υποδομές του εδώ και χρόνια.

Υπέστη μεγάλες καταστροφές το 2017 από τους κυκλώνες Ίρμα και Μαρία, που χτύπησαν ιδιαίτερα το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Το δίκτυο ιδιωτικοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021, με σκοπό στη θεωρία να επιλυθεί το πρόβλημα των διακοπών της ηλεκτροδότησης. Όμως η νήσος βίωσε γενική διακοπή ρεύματος τον Απρίλιο του 2022.

via Associated Press
via Associated Press

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πήγαινε στην αρχική σελίδα