Ο κίνδυνος καταγμάτων πέους αυξάνεται τα Χριστούγεννα, προειδοποιούν γιατροί

Ανατρεπτική έρευνα της οποίας ηγήθηκε ο Δρ. Νικόλαος Πυργίδης, ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου.
jayk7 via Getty Images

Η περίοδος των γιορτών των Χριστουγέννων σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων πέους- σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Το κάταγμα πέους είναι μια επείγουσα και επώδυνη ουρολογική πάθηση των ανδρών, όπου λαμβάνει χώρα ρήξη του σηραγγώδους σώματος όταν το πέος βρίσκεται σε πλήρη στύση. Τις πιο πολλές φορές συμβαίνει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και παρατηρείται κυρίως σε άνδρες 20 με 50 ετών. Λαμβάνει χώρα κυρίως κατά την απότομη διείσδυση, όταν αυτή γίνεται υπό λάθος γωνία- πχ υπό ασυνήθεις στάσεις που ενδεχομένως να υιοθετούνται όταν η σεξουαλική επαφή γίνεται σε «άβολα» μέρη. Συνοδεύεται από ήχο σπασίματος και απώλεια στύσης και χαρακτηρίζεται από πόνο και οίδημα, ενώ σε περίπτωση τραυματισμού της ουρήθρας υπάρχει και δυσκολία στην ούρηση. Πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης εξέτασης και αντιμετώπισης (χειρουργικά ή με πιο συντηρητικό τρόπο), και μάλιστα μέσα σε λίγες ώρες από το συμβάν προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η πιθανότητα μετατραυματικής στυτικής δυσλειτουργίας. Μπορεί να προκληθεί επίσης κατά τη διάρκεια αυνανισμού ή λόγω εξωτερικών κακώσεων.

Στην έρευνα αυτή συναντάται ένα ελληνικό όνομα: Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, ηγήθηκε ο Δρ. Νικόλαος Πυργίδης, ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου, ο οποίος είπε πως «ο τραυματισμός αυτός τείνει να λαμβάνει χώρα κατά το ξέφρενο σεξ- ιδιαίτερα σε στάσεις όπου δεν βλέπεστε πρόσωπο με πρόσωπο, όπως το “reverse cowgirl”».

«Όταν (οι ασθενείς) εμφανίζονται στον γιατρό τους, το πέος τους συχνά μοιάζει με μελιτζάνα» πρόσθεσε.

Υποψιαζόμενοι πως η ευφορία των γιορτών και οι αυξημένες σεξουαλικές επαφές κατά την περίοδο αυτή ίσως να αποτελούν λόγο αύξησης κινδύνου για τραυματισμούς τέτοιου είδους, ο κ. Πυργίδης και οι συνάδελφοί του εξέτασαν νοσοκομειακά δεδομένα από 3.421 άνδρες που υπέστησαν κάταγμα πέους στη Γερμανία μεταξύ του 2005 και του 2021. Η έρευνα αυτή ήταν η πρώτη που εξέτασε εποχικά χαρακτηριστικά και έδειξε πως όντως τέτοιοι τραυματισμοί ήταν πιο κοινοί τα Χριστούγεννα. «Αν κάθε ημέρα ήταν σαν τα Χριστούγεννα, 43% περισσότερα κατάγματα πέους θα είχαν σημειωθεί στη Γερμανία από το 2005 και μετά» είπε ο κ. Πυργίδης.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο British Journal of Urology International, έδειξε επίσης πως ο κίνδυνος αυξανόταν και τα σαββατοκύριακα και κατά τις καλοκαιρινές διακοπές. Ωστόσο αυτό δεν φάνηκε να ισχύει κατά την Παραμονή Πρωτοχρονιάς.

«Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε δεδομένα από άλλες χώρες, μα στη Γερμανία η εβδομάδα των Χριστουγέννων γιορτάζεται πολύ, ενώ την Παραμονή Πρωτοχρονιάς τα πράγματα τείνουν να είναι πιο ήρεμα» είπε ο κ. Πυργίδης, ο οποίος σημείωσε επίσης πως τα περισσότερα κατάγματα πέους λαμβάνουν χώρα σε αντισυμβατικά σενάρια, όπως πχ κατά τη διάρκεια εξωσυζυγικών σχέσεων ή όταν γίνεται σεξ σε ασυνήθιστες τοποθεσίες- καθώς και ότι είναι ενδεχομένως πιθανότερο να συμβούν όταν οι άνδρες πλησιάζουν τη μέση ηλικία. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε πως αν κάτι τέτοιο συμβεί ο ασθενής πρέπει να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια, καθώς αν δεν το κάνει υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίζει προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Δημοφιλή