Ο Κουτσούμπας στο στόχαστρο

Πώς ξαφνικά ο Δ. Κουτσούμπας έπαψε να είναι ο «χαριτωμένος θείος» και μεταβλήθηκε σε έναν επικίνδυνο σεξιστή.
.
.
Eurokinissi

Στα 11 χρόνια που βρίσκεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην θέση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ τα συστημικά ΜΜΕ ενημέρωσης του είχαν φιλοτεχνήσει το προφίλ του ατακαδόρου, συμπαθή πολιτικού, που μπορεί η ιδεολογία του να ήταν παλαιολιθική, αλλά δεν τους ενοχλούσε, «ας υπάρχει και το ΚΚΕ να λέει τα δικά του». Σε αυτό βοήθησαν ιστοσελίδες όπως το λούμπεν που ξεψάχνιζαν τα λεγόμενά του για να βρουν την επόμενη ατάκα του που θα έκαναν βάιραλ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Το ΚΚΕ και ο γραμματέας του, δεν τους ενοχλούσε και δεν του άσκησαν κάποια ουσιαστική κριτική για την φιλορωσική του στάση στην εισβολή στην Ουκρανία, ή για την υποστήριξη στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο. Δεν τους ενοχλούσε ούτε ο ακλόνητος σταλινισμός του, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο σε τηλεοπτική συνέντευξη του Ν. Χατζηνκολάου ο Δ. Κουτσούμπας περιέγραφε πώς θα καταργηθούν τα κόμματα και οι εκλογές όταν θα έρθει στα πράγματα το ΚΚΕ.

Και ξαφνικά ο Δ. Κουτσούμπας έπαψε να είναι ο «χαριτωμένος θείος» και μεταβλήθηκε σε έναν επικίνδυνο σεξιστή. Γιατί; Τόλμησε στη συζήτηση για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη Βουλή να πει μια από τις συνηθισμένες χοντράδες του, που όμως αυτή την φορά δεν απείχε από την πραγματικότητα. Θέλοντας να στιγματίσει ότι ακόμα και στην κοινωνικά ευαίσθητη Σκανδιναβία υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν καμπάνια που παρότρυνε φοιτήτριες που δεν μπορούν να καλύψουν το φοιτητικό τους δάνειο να βρουν ένα sugar daddies, δηλαδή έναν ευκατάστατο μεσήλικα να το πληρώνει.

Και δεν είναι ψέμα αυτό που είπε. Το 2018 σύμφωνα με δημοσίευμα του news247[1] στη Σουηδία αν οι φοιτητές δεν έχουν περάσει το 75% των μαθημάτων τους, το υπουργείο Παιδείας σταματούσε να καλύπτει το φοιτητικό τους δάνειο. Τότε ξεκίνησε στην Στοκχόλμη μια καμπάνια με τίτλο: «Γεια σας φοιτητές! Μηδέν δάνειο; Βγες ραντεβού με έναν Sugar Daddy».

Αυτό περιέγραψε ο Δ. Κουτσούμπας, με ελλειπτικό τρόπο βέβαια, και φυσικά δεν είπε, όπως μεταφερόταν χθες από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, ότι με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση οι φοιτήτριες θα οδηγηθούν στην πορνεία.

Και τι δεν άκουσε ο Δ. Κουτσούμπας από τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και την ΝΔ. Για την ΝΔ η αναφορά του σε sugar daddies είναι: «Κατάπτυστη, απαράδεκτη, σεξιστική και άκρως υποτιμητική για το γυναικείο φύλο».

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει σε έναν τόνο πιο πάνω: «Δεν περιμέναμε από τον Γραμματέα του ΚΚΕ τέτοιο σεξιστικό παραλήρημα».

Το τμήμα φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιάνει το νήμα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «Με έκπληξη παρατηρήσαμε σήμερα από το βήμα της βουλής τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος να κάνει μια άνευ προηγούμενου σεξιστική δήλωση», αλλά φτάνει και στο ζουμί της υπόθεσης: «Πέφτουν τα προσωπεία για ακόμη μια φορά μετά την καταψήφιση του ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο. Η ισότητα δεν είναι μια λέξη προς τέρψιν ψήφων αλλά καθημερινός αγώνας και στάση ζωής» και κάνει ξεκάθαρο ότι αυτό που ενόχλησε περισσότερο στην στάση του ΚΚΕ είναι η καταψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφυλόφιλων.

Για τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Αριστεράς Κ. Καρπόζηλο: «… (το) ΚΚΕ που στην προσπάθεια του να γίνει viral καταφεύγει σε ιστορίες για… sugar daddies». Τέλος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε την δήλωση «εξοργιστική, αισχρή, ακραία σεξιστική και βαθιά υποτιμητική» και τον κάλεσε να την ανακαλέσει και να ζητήσει συγνώμη», πάλι καλά που δεν του ζήτησε να υπογράψει και δήλωση μετάνοιας.

Πραγματικά η χιονοστιβάδα των αντιδράσεων από πολιτικούς, δημοσιογράφους, δημοσιολογούντες κ.λπ. δεν ανταποκρίνεται στο βάρος της δήλωσης του Κουτσούμπα, ειδικά αν σκεφτούμε και την ασυλία που έχαιρε το ΚΚΕ και ο Κουτσούμπας τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί λοιπόν τώρα και γιατί με τέτοια σφοδρότητα; Η απάντηση βρίσκεται στην απόφαση του ΚΚΕ να καταψηφίσει τον γάμο των ομοφυλόφιλων σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Το γεγονός ότι το ΚΚΕ διαφοροποιήθηκε και μάλιστα με λόγο δομημένο και δεν τους επέτρεψε να εμφανίσουν το παραμύθι ότι οι προοδευτικές/αριστερές δυνάμεις της χώρας στήριξαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απέναντι στην οπισθοδρόμηση, τους ενόχλησε πολύ. Του την φύλαγαν λοιπόν του Δ. Κουτσούμπα και στην πρώτη ευκαιρία του την έσκασαν. Τώρα θα συνειδητοποιήσει το ΚΚΕ αυτό που έλεγε συχνά στο παρελθόν η Αλέκα Παπαρήγα περί λυκοσυμμαχιών, αλλά όχι στους κόλπους του ΝΑΤΟ, αλλά με τα ελληνικά ΜΜΕ που μέχρι πρότινος συμπεριφέρονταν με το γάντι στο ΚΚΕ.

Δημοφιλή